1515
Annons

Råvaror: Blandad utveckling<br />

Oljepriserna visar relativt små förändringar efter data om stigande USA-lager och minskat hot från orkanen Isaac, medan basmetallerna visar en blandad utveckling.

På råoljemarknaden var Brentoljan i första terminsposition upp 0:36 dollar till 112:90 dollar per fat kring klockan 8.20. WTI-oljan var samtidigt ned 0:24 dollar till 95:25.

Orkanen Isaac har försvagats efter att ha nått land och därmed minskat hotet mot oljeplattformarna i Mexikanska golfen.

"Isaac orsakade temporära stängningar av oljefaciliteter men den förefaller inte att ha orsakat några mer bestående skador, så det har lyfts bort som hot. Ökningen i lagren, i motsats till en förväntad nedgång, är något av en liten negativ (faktor)", sade Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

Enligt National Hurricane Center väntas orkanen Isaac försvagas under kommande två dagar. Företagen upphörde med 95 procent av sin oljeproduktion i Mexikanska golfen och 72 procent av sin naturgasproduktion under orkanens framfart, enligt data från Bureau of Safety and Environmental Enforcement, rapporterar Bloomberg News. Sex raffinaderier i Louisiana stängdes, vilket motsvarar 6,7 procent av USA:s kapacitet enligt Bloomberg News beräkningar.

"WTI föll efter en oväntad uppgång i USA-lagren och förväntningar om att skadorna på USA:s produktion i golfen från Isaac ska bli minimala", sade Mark Pervan på Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.

Enligt Gordon Kwan på Mirae motsvarar produktionsförlusterna från Isaac nedgången i utbud efter sanktionerna mot Iran, som verkställdes i juli.

Under onsdagen kom statistik från amerikanska energidepartement, DOE, som visade att råoljelagren i USA steg 3,8 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 1,8 miljoner fat.

Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades på tisdagskvällen, visade på en uppgång i lagren av råolja med 5,5 miljoner fat.

Enligt DOE minskade lagren av bensin med 1,5 miljoner fat, väntat var en nedgång med 1,45 miljoner. Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna var oförändrat på 91,2 procent, väntat var en nedgång med 0,3 procentenheter.

Enligt Japans finansdepartement sjönk oljeimporten från Iran med 52 procent i juli jämfört med för ett år sedan.

Bensinpriset har visat små förändringar efter att Venezuela uppgett att de snart är redo att återuppta verksamheten vid Amuay-raffinaderiet, som stängts efter en omfattande brand.

På basmetallmarknaden har kopparns tremånaderstermin stigit 52 dollar till 7.627 dollar per ton. Zinkterminen har samtidigt stigit 6 dollar till 1.862 dollar per ton.

"Världsekonomin går inte så bra, men det har funnits en oro på senare tid att förbättrade data i USA kommer att förhindra Fed från att genomföra lättnader. Fokus ligger på Bernankes tal", sade He Shan på Galaxy Futures till Bloomberg News.

Fed-chefen ska hålla ett anförande vid Jackson Hole på fredagen, klockan 16 svensk tid. Dollarn har jämfört med svensk stängning på onsdagen tappat något till 1:255 mot euron.

Kopparkonsumtionen i Kina väntas i år öka i den långsammaste takten sedan 1997 då ekonomin kyls av, enligt en bedömning från Antaike Information Development. Konsumtionen kan öka med 5 procent till 7,7 miljoner ton, med visst stöd från kraftindustrin.

"Det kan bli än lägre än så, vi är inte så optimistiska om nästa år", sade Yang Changhua vid forskningsinstitutet till Bloomberg News.

Yang Changhua konstaterade att läget är annorlunda nu jämfört med 2008. Kopparefterfrågan ökade då med nära 10 procent då stimulanspaket stöttade infrastrukturprojekt, men även om det blir nya stimulanser nu är potentialen för ytterligare tillväxt mer begränsad. Den väntade ökningen kommande fem år väntas ligga på 4-5 procent årligen som bäst då Kinas potentiella tillväxt minskar, enligt Antaike.

På ädelmetallmarknaden noterades priset på guld med omedelbar leverans upp drygt 3 dollar till cirka 1.660 dollar per uns, medan silverpriset var upp marginellt till 30:80.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?