Annons

Räntor och valutor: <br />Små rörelser&nbsp; <br />

En oväntat stor nedgång för euroområdets samlade konfidensindikator gick marknaderna ganska obemärkt förbi på torsdagsförmiddagen.

Riskaptiten generellt pressas av nedskruvade förväntningar på Fed-chefen Ben Bernankes tal i Jackson Hole på fredagen medan försiktigt positiva Europakommentarer från Kinas premiärminister Wen Jiabao inte riktigt väger fullt lika tungt i andra vågskålen.

"Risken med Jackson Hole är att marknaderna kommer att ta det som en besvikelse om det inte kommer starka signaler om mer lättnader", sade Christian Lawrence, valutastrateg vid Rabobank, till Reuters.

Europabörserna sjunker på torsdagen samtidigt som räntespreadarna i euroområdet vidgas. Medan tyska räntor sjunker 1-2 punkter stiger räntorna i Spanien, med 6-8 punkter, och något mindre i Italien. Euron handlas fortsatt marginellt svagare mot dollarn än vid onsdagens svenska stängning.

Svenska statsobligationsräntor sjunker i linje med kärneuropa, 1-2 punkter, med tioårsräntan är 2 punkter ned till 1,38 procent. Kronan handlas samtidigt något öre svagare mot euron än på onsdagen.

Euroområdets samlade konjunkturbarometer sjönk till 86,1 i augusti från 87,9 i juli, vilket var svagare än den nedgång till 87,5 som analytikerna i Bloomberg News enkät hade förutspått och den lägsta nivån sedan augusti 2009.

Industrins konfidensindikator sjönk svagt -15,3 från -15,1 i juli, väntat var en nedgång till -15,5. Hushållens förtroende, CCI, sjönk i linje med det preliminära utfallet till -24,6 från -21,5.

En mer positiv nyhet var att den ledande indikatorn för företagsklimatet i euroområdet oväntat steg till -1,21 i augusti, från -1,27 i juli. Väntat här var i stället en liten nedgång till -1,30.

Antalet arbetslösa i Tyskland ökade med 9.000 personer i augusti, något mer än väntade 7.000 i Bloomberg News prognosenkät. Samtidigt låg den säsongsjusterade arbetslösheten precis som väntat kvar på 6,8 procent.

Det var den femte månaden i rad som antalet arbetslösa steg i Tyskland, vilket reser frågetecken för om den tidigare så motståndskraftiga utvecklingen nu brutits.

"Den starka arbetsmarknaden har varit en av de viktigaste drivkrafterna för den tyska tillväxten under det första halvåret. Dagens siffror ger ytterligare belägg för att arbetsmarknaden gradvis tappat fart och att den positiva effekten på ekonomin bör ebba ut mot slutet av året", sade Carsten Brzeski, seniorekonom vid ING i Bryssel, till Bloomberg News.

Italien emitterade statsobligationer för strax under maximalt avsedd volym och räntorna blev lägre än vid föregående emissioner i juli samtidigt som efterfrågan också var något lägre. Italienska marknadsräntor sjönk tillbaka en del efter emissionen men handlas fortsatt högre i löptider utom tioårsräntan, som är oförändrad.

Kinas premiärminister Wen Jiabao uttryckte sig hoppfullt om att Europa ska kunna ta sig ur den tunga skuldkrisen i samband med att Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte Kina på torsdagen. Han sade att Kina är redo att fortsätta att investera i europeiska statspapper efter en utvärdering av riskläget, vilket sågs som positivt av marknaderna.

Här hemma kom statistik som visade att överskottet i bytesbalansen sjönk till 55,2 miljarder kronor det andra kvartalet, vilket kan jämföras med +56,3 miljarder kronor under motsvarande kvartal 2011.

Handelsbankens ekonomer skriver upp sin prognos för årets BNP-tillväxt till 1,7 procent från tidigare 0,6 procent medan prognosen för 2013 lämnas oförändrad på 1,9 procent.

I konjunkturprognosen ser Handelsbanken framför sig en längre period med knapp styrfart för svensk ekonomi där det troligen dröjer till slutet av 2013 innan någon riktig återhämtning infinner sig.

Med stigande arbetslöshet och en stark krona väntas Riksbanken sänka styrräntan i två steg, till 1,00 procent, vilket troligen nås första halvåret 2013.

Amerikanska marknadsräntor visar rätt begränsade rörelser under förmiddagen och den tioåriga statsobligationsräntan handlas framåt lunchtid till 1,65 procent, 1 punkt ned från onsdagens stängning.

På eftermiddagens USA-agenda märks i första hand data över privatinkomster och konsumtion i juli samt veckostatistik över nyanmälda arbetssökande förra veckan, vilket båda publiceras klockan 14.30.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas inkomsterna ha stigit 0,3 procent i juli samtidigt som konsumtionen väntas ha stigit 0,5 procent. Index för kärn-inflationstakten (core PCE) väntas vidare ha sjunkit till 1,7 procent i juli från 1,8 procent i juni. Antalet nyanmälda arbetssökande väntas ha sjunkit till 370.000 förra veckan, från 372.000 veckan före.

Under eftermiddagen väntas också augustiutfall för försäljningen i de stora amerikanska detaljhandelskedjorna.

På valutamarknaden har euron handlats stabilt mot dollarn under förmiddagen och från onsdagens svenska stängning sammantaget försvagats svagt till 1,255 från 1,253 på torsdagen.

Handelsbanken spår i sin färska konjunkturprognos att en fortsatt svag euro kommer att få euro och dollar att handlas till paritet om 24 månader, då såväl euron som dollarn spås kosta 8,30 kronor.

Handelsbanken menar att euroområdet, och då särskilt det kristyngda Sydeuropa, behöver en rejäl ökning av konkurrenskraften för att undvika ännu djupare nedgångar och att ECB kommer med fler penningpolitiska lättnader än Federal Reserve. Detta kommer med tiden att försvaga euron.

Den svenska kronan har handlats stabilt mot världsvalutorna under förmiddagen. Från onsdagens stängning har kronan försvagats 2 öre mot euron till 8:36 och handlas i stort sett oförändrat till 6:66 mot dollarn.

Noteringar 11:45
USD/SEK 4,819444 (6,6559) Statsobl 2y 0,85 -0,86
EUR/SEK 2,820139 (8,3430) Statsobl 10y 1,38 -1,4
EUR/USD 1,815278 (1,2534) Räntegap/ty 3 -3
US obl 10y 1,65 -1,66 Tysk obl 10y 1,35 -1,37


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?