1515
Annons

Räntor &amp; valutor: Avvaktande inför Jackson Hole<br />

Amerikanska statspappersräntor noterade endast blygsamma rörelser efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, efter att ha stigit svagt tidigare på dagen efter en uppdaterad BNP-rapport som visade en mindre svag utveckling under andra kvartalet än väntat.

BNP-statistiken för andra kvartalet reviderades som väntat upp till 1,7 procent, från 1,5 procent tidigare, men de underliggande delarna visade en bättre efterfrågan än väntat. Real final sales justerades upp från 1,2 procent till 2,0 procent, främst drivet av bättre nettoexport och lägre lager.

RDQ Economics konstaterade dock att den uppreviderade BNP-statistiken inte ändrar bilden av att USA-tillväxten var trög under kvartalet, och de som argumenterar för att Fed ska sjösätta QE3 lär inte ändra uppfattning baserat på BNP-data.

Antalet kontrakterade husköp steg 2,4 procent i juli, väntat +1,0 procent, och nådde därmed den högsta nivån sedan början av 2010, då skattelättnader för bostadsköpare gav extra stöd till försäljningen.

David Hensley, ekonom på JP Morgan, noterar att antalet kontrakterade husköp nu ligger 15 procent över förra årets nivå, och även om utvecklingen har varit ryckig så tyder den på en kommande ökning i statistiken över försäljningen av befintliga bostäder.

Federal Reserves regionala konjunkturbarometer, Beige Book, rapporterade om en fortsatt "gradvis" tillväxt i USA-ekonomin i juli och början av augusti. Förbättringar på bostadsmarknaden och i detaljhandeln hjälpte till att uppväga för en svagare utveckling i tillverkningsindustrin.

Onsdagens rapporter fick dock begränsat genomslag på en avvaktande amerikansk räntemarknad, och finansdepartementet hade inga problem att sälja femåriga statsobligationer för 35 miljarder dollar. Obligationerna såldes till en ränta på 0,708 procent, lägre än de 0,712 procent som prognoserna pekade mot inför auktionen. Bid/cover-graden blev 2,91, i linje med genomsnittet vid de tio senaste motsvarande auktionerna.

"När allt kommer omkring väntar marknaden på Bernanke", sade Adrian Miller, räntestrateg vid GMP Securities, till Bloomberg News, och syftade på Fedchefens anförande vid Fedsymposiet i Jackson Hole på fredag.

På eftermiddagens USA-agenda märks i första hand data över privatinkomster och konsumtion i juli samt veckostatistik över nyanmälda arbetssökande förra veckan, båda publiceras klockan 14.30.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas inkomsterna ha stigit 0,3 procent i juli samtidigt som konsumtionen väntas ha stigit 0,5 procent. Index för kärn-inflationstakten (core PCE) väntas vidare ha sjunkit till 1,7 procent i juli från 1,8 procent i juni. Antalet nyanmälda arbetssökande väntas ha sjunkit till 370.000 förra veckan, från 372.000 veckan före.

Under eftermiddagen väntas också augustiutfall för försäljningen i de stora amerikanska detaljhandelskedjorna.

De asiatiska marknaderna inledde torsdagens handel i en vikande tendens, en svag detaljhandelsrapport från Japan och ökad tveksamhet om huruvida Fedchefen kommer att annonsera nya stimulansåtgärder på fredagen bidrog till att sänka humöret på de flesta marknader i Asien.

"Investerare som räknar med att Bernanke ska leverera ett tydligt åtagande om QE3 kan komma att bli besvikna, vilket kan utlösa någon slags sell-off i så kallade risktillgångar", sade Mikio Kumada, globalstrateg vid LGT Capital Management i Singapore till Bloomberg News.

Japans detaljhandelsförsäljning sjönk 1,5 procent i juli jämfört med juni, mer än väntade -0,5 procent

Japanska och amerikanska statspappersräntor noterar blygsamma nedgångar i Asienhandeln på torsdagen samtidigt som dollarn noterar försumbara nedgångar mot japanska yen och euron.

Oljepriset fortsätter samtidigt svagt nedåt på torsdagsmorgonen efter uppgifter om att "Isaac" inte orsakat några mer omfattande skador på oljeanläggningarna i Mexikanska gulfen. Isaac nedgraderades till "tropisk storm" på onsdagen när den drog in över kusten. Det rapporteras om omfattande översvämningar och strömavbrott, men hittills inte om några större skador på raffinaderier och plattformar.

På torsdagens Europaagenda riktas blickarna kanske främst mot tysk arbetsmarknadsstatistik för augusti, klockan 9.55, och EU-kommissionens konjunkturbarometer för samma månad, klockan 11.00.

Bloomberg News prognosenkäter pekar mot att antalet arbetslösa i Tyskland steg med 7.000 personer i augusti samtidigt som arbetslöshetsnivån var oförändrad på 6,8 procent. Den samlade konjunkturbarometern för euroområdet väntas ha sjunkit till 87,5 i augusti från 87,9 i juli.

I Sverige publicerar SCB bland annat bytesbalans för andra kvartalet samt lönestatistik för juni klockan 9.30, och klockan 10.00 presenterar ekonomerna på Handelsbanken en ny konjunkturprognos.


Konsumenterna i USA står pall – men detaljhandeln skakar

NEW YORK. Wall Streets detaljhandelsjättar skakar. Men de flesta analytiker ser inga skäl att oroa sig över amerikanernas konsumtion, trots att oron för recession stiger på börsen. 

Foto:Bebeto Matthews

Även om det syns tecken på att en del hushåll anpassar sina inköp efter den höga inflationen är styrkan i privatkonsumtionen slående, enligt Jack Kleinhenz, chefsekonom på branschorgansationen National Retail Federation, som företräder amerikanska detaljhandelnsföretag.

”Det verkligt anmärkningsvärda är att konsumenterna tar de här priserna med gott mod. Vi såg väldigt bra – överraskande bra – siffror för april och ur det perspektivet ser det ut som att konsumenterna gör så bra de kan för att hantera en del av de här kostnaderna”, säger han.

Hur länge hushållen klarar av att stå emot inflationen är avgörande för hur USA:s ekonomi utvecklas – hushållskonsumtionen står för drygt två tredjedelar av BNP. 

Och nog finns det orostecken.

I den senaste temperaturmätningen från Michiganuniversitetet föll både konsumenternas uppfattning om det rådande ekonomiska läget och deras förväntningar på hur ekonomin kommer att utvecklas framöver. Uppfattningen om den egna ekonomiska situationen i dag jämfört med för ett år sedan var den dystraste sedan 2013.

Men kopplingen mellan mätningar av hur hushållen uppfattar ekonomin och hur villiga de är att spendera har visat sig svag de senaste åren. En del experter anser att den enda riktigt viktiga indikatorn är huruvida konsumenter är oroliga för att bli av med jobbet, en fråga som knappast oroar breda lager av befolkningen när arbetslösheten ligger på 3,6 procent, och antalet lediga jobb fortsätter nå nya rekordnivåer.

Analytiker på storbanken Jefferies ser exempelvis inga skäl att oroa sig över hushållens vilja att spendera förrän det börjar synas sprickor i arbetsmarknaden.

”Överlag ser konsumtionen ut att vara på väg mot en solid tillväxt under det andra kvartalet”, skrev de i ett kundbrev i helgen.

Samtidigt ser Jack Kleinhenz skäl att vänta sig en lugnare utveckling, efter att bland annat medvind från årets skatteåterbäring och effekter från påskhandeln lett till ett särskilt högtryck i april. Vad gäller inflationen tror han att toppen nu närmar sig och att trycket kommer lätta lite även om priserna ligger kvar på höga nivåer.

”Jag tror att vi kommer att se stadig konsumtion framöver men definitivt i ett lägre tempo än vad vi sett de senaste månaderna”, säger han.

Det större problemet som synts hos flera av Wall Streets detaljhandelsjättar är i stället svagare lönsamhet, när priset på allt från arbetskraft till drivmedel stiger. Sektorn har dessutom svårare än en del andra att passa vidare prisökningarna till kunderna.

”Det är hård konkurrens inom detaljhandeln. Det råder inga tvivel om att våra företag möter ökade kostnader och att det påverkar redan tunna marginaler”, säger Jack Kleinhenz. 

En del av förra veckans tunga detaljhandelsrapporter vittnade om tillfällig överbemanning i början av året när den senaste virusvågen avtog snabbare än beräknat.

Men det större problemet med att rekrytera tillräckligt mycket arbetskraft kvartår enligt Jack Kleinhenz.

”Det är verkligen en stor utmaning just nu, vi försöker lista ut hur vi kan ha så många lediga och jobb och ingen som vill ta dem”, säger han.

Han ser också tecken på att den uppdämda efterfrågan som skapats under pandemin fortfarande inte har avtagit helt och fortsätter att slå i ett utbud som inte klarar av att hänga med.

Så länge amerikanernas köpmönster fortsätter att skifta från varor till tjänster lär osäkerheten bestå och göra det tufft för detaljhandeln att anpassa sig till den nya verkligheten.

”Jag vet inte hur det nya normaltillståndet kommer att se ut”, säger Jack Kleinhenz.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?