Annons

Räntor &amp; valutor: Avvaktande inför Jackson Hole<br />

Amerikanska statspappersräntor noterade endast blygsamma rörelser efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, efter att ha stigit svagt tidigare på dagen efter en uppdaterad BNP-rapport som visade en mindre svag utveckling under andra kvartalet än väntat.

BNP-statistiken för andra kvartalet reviderades som väntat upp till 1,7 procent, från 1,5 procent tidigare, men de underliggande delarna visade en bättre efterfrågan än väntat. Real final sales justerades upp från 1,2 procent till 2,0 procent, främst drivet av bättre nettoexport och lägre lager.

RDQ Economics konstaterade dock att den uppreviderade BNP-statistiken inte ändrar bilden av att USA-tillväxten var trög under kvartalet, och de som argumenterar för att Fed ska sjösätta QE3 lär inte ändra uppfattning baserat på BNP-data.

Antalet kontrakterade husköp steg 2,4 procent i juli, väntat +1,0 procent, och nådde därmed den högsta nivån sedan början av 2010, då skattelättnader för bostadsköpare gav extra stöd till försäljningen.

David Hensley, ekonom på JP Morgan, noterar att antalet kontrakterade husköp nu ligger 15 procent över förra årets nivå, och även om utvecklingen har varit ryckig så tyder den på en kommande ökning i statistiken över försäljningen av befintliga bostäder.

Federal Reserves regionala konjunkturbarometer, Beige Book, rapporterade om en fortsatt "gradvis" tillväxt i USA-ekonomin i juli och början av augusti. Förbättringar på bostadsmarknaden och i detaljhandeln hjälpte till att uppväga för en svagare utveckling i tillverkningsindustrin.

Onsdagens rapporter fick dock begränsat genomslag på en avvaktande amerikansk räntemarknad, och finansdepartementet hade inga problem att sälja femåriga statsobligationer för 35 miljarder dollar. Obligationerna såldes till en ränta på 0,708 procent, lägre än de 0,712 procent som prognoserna pekade mot inför auktionen. Bid/cover-graden blev 2,91, i linje med genomsnittet vid de tio senaste motsvarande auktionerna.

"När allt kommer omkring väntar marknaden på Bernanke", sade Adrian Miller, räntestrateg vid GMP Securities, till Bloomberg News, och syftade på Fedchefens anförande vid Fedsymposiet i Jackson Hole på fredag.

På eftermiddagens USA-agenda märks i första hand data över privatinkomster och konsumtion i juli samt veckostatistik över nyanmälda arbetssökande förra veckan, båda publiceras klockan 14.30.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas inkomsterna ha stigit 0,3 procent i juli samtidigt som konsumtionen väntas ha stigit 0,5 procent. Index för kärn-inflationstakten (core PCE) väntas vidare ha sjunkit till 1,7 procent i juli från 1,8 procent i juni. Antalet nyanmälda arbetssökande väntas ha sjunkit till 370.000 förra veckan, från 372.000 veckan före.

Under eftermiddagen väntas också augustiutfall för försäljningen i de stora amerikanska detaljhandelskedjorna.

De asiatiska marknaderna inledde torsdagens handel i en vikande tendens, en svag detaljhandelsrapport från Japan och ökad tveksamhet om huruvida Fedchefen kommer att annonsera nya stimulansåtgärder på fredagen bidrog till att sänka humöret på de flesta marknader i Asien.

"Investerare som räknar med att Bernanke ska leverera ett tydligt åtagande om QE3 kan komma att bli besvikna, vilket kan utlösa någon slags sell-off i så kallade risktillgångar", sade Mikio Kumada, globalstrateg vid LGT Capital Management i Singapore till Bloomberg News.

Japans detaljhandelsförsäljning sjönk 1,5 procent i juli jämfört med juni, mer än väntade -0,5 procent

Japanska och amerikanska statspappersräntor noterar blygsamma nedgångar i Asienhandeln på torsdagen samtidigt som dollarn noterar försumbara nedgångar mot japanska yen och euron.

Oljepriset fortsätter samtidigt svagt nedåt på torsdagsmorgonen efter uppgifter om att "Isaac" inte orsakat några mer omfattande skador på oljeanläggningarna i Mexikanska gulfen. Isaac nedgraderades till "tropisk storm" på onsdagen när den drog in över kusten. Det rapporteras om omfattande översvämningar och strömavbrott, men hittills inte om några större skador på raffinaderier och plattformar.

På torsdagens Europaagenda riktas blickarna kanske främst mot tysk arbetsmarknadsstatistik för augusti, klockan 9.55, och EU-kommissionens konjunkturbarometer för samma månad, klockan 11.00.

Bloomberg News prognosenkäter pekar mot att antalet arbetslösa i Tyskland steg med 7.000 personer i augusti samtidigt som arbetslöshetsnivån var oförändrad på 6,8 procent. Den samlade konjunkturbarometern för euroområdet väntas ha sjunkit till 87,5 i augusti från 87,9 i juli.

I Sverige publicerar SCB bland annat bytesbalans för andra kvartalet samt lönestatistik för juni klockan 9.30, och klockan 10.00 presenterar ekonomerna på Handelsbanken en ny konjunkturprognos.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?