Annons

Stockholmsbörsen: Bra drag i förmiddagshandeln<br />

Stockholmsbörsen steg med de ledande europeiska börserna under fredagens öppningshandel, efter torsdagseftermiddagens reträtt när ECB-chefen Mario Draghi inte lyckades leverera tillräckligt. Nu inväntar marknaden närmast USA-jobbrapporten för juli som inkommer i eftermiddag.

"En siffra under 100.000 kommer att tydliggöra Feds position för ytterligare lättnader. En bra siffra kommer att ge en knuff åt risktillgångar på premissen att den att den amerikanska ekonomin inte är i ett så dåligt skick", skrev IG Markets institutionshandlare Chris Weston i ett brev till kunder, rapporterade Bloomberg News.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades 1,1 procent högre till indexnivån 1.069,3, klockan 10.15. Omsättningen var semestertunna 1,2 miljarder på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den 1,6 miljarder.

I Europa steg Euro Stoxx 1,9 procent medan CAC och DAX båda var 1,7 procent högre. De europeiska börsindexen tappade mer än Stockholmsbörsen i torsdagen avsäljning.

I fredagens återhämtning hittades cyklsika bolag såsom Atlas Copco A och ABB inom verkstad 2,4 respektive 1,9 procent högre medan råvarubolagen Lundin Petroleum och Boliden ångade på uppåt 1,9 respektive 2,1 procent.

Volvo var däremot enbart 0,7 procent högre, samtidigt som Scania steg en dryg procent. Enligt preliminära siffror från ACT Research rörande orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika uppgick denna enbart till cirka 12.900 enheter i juli, en nedgång med drygt 30 procent jämfört med juli 2011. ACT:s vd Kenny Vieth sade att den svaga orderingången tycks bero på svag tilltro till ekonomin relativt den risk som det innebär att ta ett stort lån för att köpa en lastbil.

"Det var svage än väntat, vi hade räknat med att det skulle ligga någonstans runt 16.000 enheter. Och även säsongsjusterat, eftersom juli och augusti är de svagaste ordermånaderna på hela året, är det fortfarande svagt", sade Handelsbankens analytiker Hampus Engellau till Direkt.

Meda redovisade inför öppning en rapport som överlag var svagare än förväntningarna och aktien backade knappa 3 procent. Omsättningen var 2 procent sämre än SME-konsensus och ebitda-resultatet var i sin tur 9 procent sämre än analytikernas snittförväntningar. I samband med rapport meddelades det att vd Anders Lönner har kommit överens med styrelsen om att fortsätta som vd till 30 juni 2014.

"Den organiska koncernförsäljningstillväxten var väl något negativ under det andra kvartalet. Bruttomarginalen var svag men då kommer man åter tillbaks till betydelsen av högmarginalprodukten Dymista som skulle kunna lyfta marginalen igen", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Teliasonera har fått en sänkt rekommendation till sälj, från behåll, av Berenberg medan Goldman Sachs sänkt rekommendationen för Nokia till sälj, från tidigare behåll. Telia var ned 0,4 procnet och Nokia tappade 1,1 procent.

Efter veckans centralbanksbesvikelser - där varken Fed eller ECB och inte heller Bank of England meddelade några nya extraordinära åtgärder - riktas nu blickarna mot ECB:s och Feds septembermöten. Marknaden räknar med att eftermiddagens USA-jobbsiffra för juli samt jobbrapporten för augusti (om en månad) är viktiga pusselbitar för Fed när det eventuellt beslutas om QE3. En svag jobbsiffra i eftermiddag kan även öka chansen för ett duvaktigt utlåtande från Ben Bernanke redan vid centralbankskonferensen i Jackson Hole senare i augusti.

Enligt Bloomberg News enkät spår analytikerna att sysselsättningen totalt ökade med 100.000 personer, vilket skulle innebära en uppväxling från 80.000 personer i juni. I privat sektor väntas sysselsättningen ha ökat med 110.000 personer och arbetslösheten spås ha legat kvar på 8,2 procent.

Vidare väntas ISM för tjänstesektorn från USA i eftermiddag. På förmiddagens agenda står detaljhandelsdata för euroområdet i juni. USA-terminerna noterades 0,5 till 0,6 procent högre på fredagsförmiddagen.

Under natten visade Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn på en nedgång till 55,6 i juli, jämfört med 56,7 föregående månad. Svensk motsvarighet steg till 54,8 i juli, från oreviderade 47,4 i juni.

Euroområdets inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick till definitiva 47,9 i juli, jämfört med 47,1 föregående månad. Preliminärt angavs ett index på 47,6.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?