Annons

Räntor och valutor: Dollarn <br />stiger på jobbsiffror <br />

Marknaden reagerade positivt på den amerikanska jobbrapporten, som fick dollarn att stärkas mot japanska yen och amerikanska långa räntor att stiga. Italienska och spanska räntor vände nedåt på fredagen, efter torsdagens kraftiga uppgång.

På fredagen var marknadens blickar riktade mot den amerikanska jobbrapporten, efter torsdagens starka fokus på ECB.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 163.000 personer i juli, vilket var bättre än förväntningarna på en ökning med 100.000.

Sysselsättningen i den privata sektorn överträffade också förväntningarna och ökade med 172.000 personer i juli. Analytiker hade väntat sig en ökning med 110.000.

Samtidigt var dock arbetslösheten högre än väntat och uppgick till 8,3 procent. Förväntningarna låg på 8,2 procent.

Marknaden reagerade positivt på den amerikanska jobbdatan, amerikanska räntor steg, främst i långa löptider och dollarn stärktes mot japanska yen. Initialt efter statistiken stärktes dollarn också mot europeiska valutor, men euron vände därefter upp med stöd av generellt ökad riskaptit.

Vid svensk stängning handlades den amerikanska tioåringen till 1,56 procent, jämfört med 1,50 procent vid torsdagens svenska stängning.

Dollarn handlades till 78:70 mot yenen och 1:232 mot euron, jämfört med 78:21 respektive 1:222 vid torsdagens svenska stängning.

Efter den amerikanska statistiken kretsade spekulationer på marknaden huruvida Fed kommer med nya stimulanser vid nästa möte, som äger rum i september.

Flera analytiker sade att sysselsättningsrapporten kan komma att dämpa förväntningarna på en tredje runda av kvantitativa lättnader från Fed i september, samtidigt som ökningen av arbetslösheten kan hålla uppe förväntningarna på nya stimulanser.

RDQ skrev i ett kundbrev att "den amerikanska jobbrapporten håller frågan öppen huruvida Fed kommer att meddela nya stimulansåtgärder i september".

Vidare skrev de att trots arbetslösheten dämpade synen på arbetsmarknaden, var rapporten var mer positiv än negativ.

Commerzbank skrev i ett kundbrev att "rapporten kommer troligtvis inte avgöra diskussionen om nya stimulansåtgärder från Fed, då den inte är tillräckligt svag för starka anledningar för lättnader, och indikerar heller inte en stark återhämtning".

Annan positiv USA-statistik visade att ISM-index för tjänstesektorn oväntat steg till 52,6 i juli, från 52,1 i juni.

Indexet för affärsaktiviteten steg samtidigt till 57,2 från 51,7. Prisindex steg till 54,9 från 48,9.

Sysselsättningsindex sjönk däremot till 49,3 från 52,3.

RDQ skrev i ett marknadsbrev att ISM-indexet för tjänstesektorn visade en generell förbättring i affärsaktivitet och ordertillväxt.

Vidare skrev de att "nedgången i sysselsättningen var en besvikelse, då senaste gången som indexet var under 50 var i december 2011".

Svenska marknadsräntor vände uppåt på fredagen. Tvååringen handlades till 0,99 procent och tioåringen pekade upp 7 punkter till 1,38 procent.

Tyska räntor visade liknande rörelser och tvååringen handlades till -0,04 procent, medan tioåringen var upp 8 punkter till 1,38 procent.

Spanska och italienska marknadsräntor vände nedåt på fredagen, efter en kraftig uppgång på torsdagen då Mario Draghi indikerade att banken kan komma att påbörja obligationsköp igen, men inte omedelbart, och endast om länder ber om hjälp från EU:s räddningsfonder.

Spanska tvåårsräntan handlades till 3,94 procent och tioåringen var ned drygt 30 punkter till 6,85 procent.

De italienska motsvarigheterna handlades till 2,98 procent, respektive 6,01 procent.

Samtidigt återhämtade sig euron på fredagen efter att marknadsaktörer smält ECB-chefens kommentarer.

"Det är många aktörer där ute som gör en omvärdering av vad Draghi sade på torsdagen. Det är svårt att tänka sig att de verkligen skulle kunna avstå från att gå in på marknaden", sade Lutz Karpowitz, valutastrateg på Commerzbank.

På fredagsförmiddagen visade statistik för euroområdet att försäljningsvolymen i detaljhandeln sjönk 1,2 procent på årsbasis i juni. Den månatliga förändringen i euroområdet visade att försäljningsvolymen steg med 0,1 procent jämfört med föregående månad.

Enligt Bloomberg News enkät väntades detaljhandelsförsäljningen ha sjunkit 0,1 procent jämfört med månaden före samt sjunkit med 1,9 procent jämfört med samma månad 2011.

Annan statistik på inköpschefsindex för tjänstesektorn i euroområdet uppgick till definitiva 47,9 i juli jämfört med 47,1 föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät väntades ett index på 47,6, i linje med preliminära data.

Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn, noterades till 46,5 i juli, jämfört med 46,4 föregående månad.

Kronan stärktes efter att Silf/Swedbanks inköpschefsindex på fredagen visade att svensk ekonomi fortsätter att vara stark, vilket fick kronan att stärkas mot sina jämförelsevalutor.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 54,8 i juli från 47,4i juni.

Kronan handlades till 6:74 mot dollarn, 4 öre lägre än vid torsdagens svenska stängning. Euron handlades ner till som lägst 8:2603 mot kronan, men återhämtade sig på eftermiddagen. Vid svensk stängning noterades euron till strax över 8:30, knappt 2 öre högre än på torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?