1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn <br />stiger på jobbsiffror <br />

Marknaden reagerade positivt på den amerikanska jobbrapporten, som fick dollarn att stärkas mot japanska yen och amerikanska långa räntor att stiga. Italienska och spanska räntor vände nedåt på fredagen, efter torsdagens kraftiga uppgång.

På fredagen var marknadens blickar riktade mot den amerikanska jobbrapporten, efter torsdagens starka fokus på ECB.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 163.000 personer i juli, vilket var bättre än förväntningarna på en ökning med 100.000.

Sysselsättningen i den privata sektorn överträffade också förväntningarna och ökade med 172.000 personer i juli. Analytiker hade väntat sig en ökning med 110.000.

Samtidigt var dock arbetslösheten högre än väntat och uppgick till 8,3 procent. Förväntningarna låg på 8,2 procent.

Marknaden reagerade positivt på den amerikanska jobbdatan, amerikanska räntor steg, främst i långa löptider och dollarn stärktes mot japanska yen. Initialt efter statistiken stärktes dollarn också mot europeiska valutor, men euron vände därefter upp med stöd av generellt ökad riskaptit.

Vid svensk stängning handlades den amerikanska tioåringen till 1,56 procent, jämfört med 1,50 procent vid torsdagens svenska stängning.

Dollarn handlades till 78:70 mot yenen och 1:232 mot euron, jämfört med 78:21 respektive 1:222 vid torsdagens svenska stängning.

Efter den amerikanska statistiken kretsade spekulationer på marknaden huruvida Fed kommer med nya stimulanser vid nästa möte, som äger rum i september.

Flera analytiker sade att sysselsättningsrapporten kan komma att dämpa förväntningarna på en tredje runda av kvantitativa lättnader från Fed i september, samtidigt som ökningen av arbetslösheten kan hålla uppe förväntningarna på nya stimulanser.

RDQ skrev i ett kundbrev att "den amerikanska jobbrapporten håller frågan öppen huruvida Fed kommer att meddela nya stimulansåtgärder i september".

Vidare skrev de att trots arbetslösheten dämpade synen på arbetsmarknaden, var rapporten var mer positiv än negativ.

Commerzbank skrev i ett kundbrev att "rapporten kommer troligtvis inte avgöra diskussionen om nya stimulansåtgärder från Fed, då den inte är tillräckligt svag för starka anledningar för lättnader, och indikerar heller inte en stark återhämtning".

Annan positiv USA-statistik visade att ISM-index för tjänstesektorn oväntat steg till 52,6 i juli, från 52,1 i juni.

Indexet för affärsaktiviteten steg samtidigt till 57,2 från 51,7. Prisindex steg till 54,9 från 48,9.

Sysselsättningsindex sjönk däremot till 49,3 från 52,3.

RDQ skrev i ett marknadsbrev att ISM-indexet för tjänstesektorn visade en generell förbättring i affärsaktivitet och ordertillväxt.

Vidare skrev de att "nedgången i sysselsättningen var en besvikelse, då senaste gången som indexet var under 50 var i december 2011".

Svenska marknadsräntor vände uppåt på fredagen. Tvååringen handlades till 0,99 procent och tioåringen pekade upp 7 punkter till 1,38 procent.

Tyska räntor visade liknande rörelser och tvååringen handlades till -0,04 procent, medan tioåringen var upp 8 punkter till 1,38 procent.

Spanska och italienska marknadsräntor vände nedåt på fredagen, efter en kraftig uppgång på torsdagen då Mario Draghi indikerade att banken kan komma att påbörja obligationsköp igen, men inte omedelbart, och endast om länder ber om hjälp från EU:s räddningsfonder.

Spanska tvåårsräntan handlades till 3,94 procent och tioåringen var ned drygt 30 punkter till 6,85 procent.

De italienska motsvarigheterna handlades till 2,98 procent, respektive 6,01 procent.

Samtidigt återhämtade sig euron på fredagen efter att marknadsaktörer smält ECB-chefens kommentarer.

"Det är många aktörer där ute som gör en omvärdering av vad Draghi sade på torsdagen. Det är svårt att tänka sig att de verkligen skulle kunna avstå från att gå in på marknaden", sade Lutz Karpowitz, valutastrateg på Commerzbank.

På fredagsförmiddagen visade statistik för euroområdet att försäljningsvolymen i detaljhandeln sjönk 1,2 procent på årsbasis i juni. Den månatliga förändringen i euroområdet visade att försäljningsvolymen steg med 0,1 procent jämfört med föregående månad.

Enligt Bloomberg News enkät väntades detaljhandelsförsäljningen ha sjunkit 0,1 procent jämfört med månaden före samt sjunkit med 1,9 procent jämfört med samma månad 2011.

Annan statistik på inköpschefsindex för tjänstesektorn i euroområdet uppgick till definitiva 47,9 i juli jämfört med 47,1 föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät väntades ett index på 47,6, i linje med preliminära data.

Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn, noterades till 46,5 i juli, jämfört med 46,4 föregående månad.

Kronan stärktes efter att Silf/Swedbanks inköpschefsindex på fredagen visade att svensk ekonomi fortsätter att vara stark, vilket fick kronan att stärkas mot sina jämförelsevalutor.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 54,8 i juli från 47,4i juni.

Kronan handlades till 6:74 mot dollarn, 4 öre lägre än vid torsdagens svenska stängning. Euron handlades ner till som lägst 8:2603 mot kronan, men återhämtade sig på eftermiddagen. Vid svensk stängning noterades euron till strax över 8:30, knappt 2 öre högre än på torsdagen.


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?