1515
Annons

USA-börser: Beige Book förbättrade stämningen<br />

USA-börserna steg svagt på onsdagen efter amerikansk BNP-statistik och Feds publicering av Beige Book.

Dow Jones Industrial Average och Nasdaq Composite var vid stängning upp 0,1 procent till 13.108 respektive 3.081. Även det bredare S&P 500 steg 0,1 procent till 1.410. Omsättningen var 480 miljoner aktier på Nyse 1,3 miljarder på Nasdaq.

Främsta sektor i det breda indexet var telekombolagen som steg 0,7 procent. I botten var olja- och gasbolagen som tappade 0,6 procent.

I den regionala konjunkturrapporten, Beige Book, skrev Federal Reserve att den amerikanska ekonomin ökade "gradvis" under juli och tidiga augusti. Bostadsmarknaden och detaljhandeln gick framåt, medan tillverkningsindustrin backade något.

"Beige Book indikerade att ekonomin är okej, på sin höjd, men den återhämtar inte sig så snabbt att vi helt kan räkna bort kvantitativa lättnader, vilket vore bra för marknaden i nuläget. Det är dock för tidigt att säga om eventuella lättnader redan är inprisade", sa Robert Pavlik, chefsmarknadsstrateg vid Banyan Partners, till Marketwatch.

Investerares blickar riktas nu mot fredagens tal från Federal Reserves ordförande Ben Bernanke i Jackson Hole.

På statistikfronten visade amerikansk BNP på en tillväxt om 1,7 procent i beräknad årstakt under andra kvartalet. Enligt det första estimatet ökade BNP med 1,5 procent. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker att reviderad BNP skulle ha ökat med just 1,7 procent.

Antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA steg med 2,4 procent i juli jämfört med föregående månad, enligt statistik från NAR, National Association of Realtors. Bloomberg News prognos pekade på en ökning med 1,0 procent.

Den privata konsumtionen steg med 1,7 procent under andra kvartalet (+1,5 i det första estimatet). Analytiker väntade sig här en ökning med oreviderade 1,5 procent.

På bolagsfronten steg Verizon och Walt Disney mest på Dow Jones-indexet med uppgångar på 1,0 respektive 0,8 procent.

I botten av storbolagsindexet var Coca-Cola och Intel som backade 1,4 respektive 1,3 procent.

Läkemedelsbolagen Pfizer och Merck höjdes båda 0,5 procent.

Även finansbolagen JP Morgan och Bank of America steg 0,5 procent.

Försäkringsbolaget Wellpoint stärktes 7,7 procent efter att bolagets vd avgått.

På räntemarknaden har amerikansk tioårig marknadsränta tickat upp cirka 2 punkter till 1,65 procent.


Innehåll från NibeAnnons

Nibes investering i skolelever säkrar företagets framtid

Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.
Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.

Skolungdomars svaga intresse för naturvetenskap och teknik är ett problem för näringslivets kompetensförsörjning. I Markaryd har värmepumpstillverkaren Nibe och kommunen bestämt sig för att lösa problemet. I höstas invigde de därför Vetenskapshuset. 

Nibe startade sin verksamhet för 70 år sedan och är bland husägare välkänt för varmvattenberedare och värmepumpar. Under åren har Nibe dessutom utvecklats till ett globalt innovationsföretag med kunder över stora delar av världen. Men tillverkning och produktutveckling är kvar där allt började – i småländska Markaryd. 

Den senaste satsningen på orten är Vetenskapshuset där syftet är att öka skolelevers kunskap inom naturvetenskap och teknik. På sikt är målet att säkra det lokala näringslivets kompetensförsörjning med bland annat nya ingenjörer.

– Vetenskapshuset är en mötesplats för skola, företag och akademi. Det vi gör är att skapa tillväxt för nya idéer och kompetens. Det är en investering i samhället, säger Lina Simonsson, verksamhetsledare på Vetenskapshuset. 

Lokalerna är på nästan 3 000 kvadratmeter och besökande elever får på ett pedagogiskt och lekfullt sätt lära sig om bland annat fysik och kemi, med fokus på energi och hållbarhet. Den interaktiva utställningen ”energi i balans” är utformad så att eleverna tävlar mot varandra samtidigt som de lär sig saker. Ett av momenten går ut på att eleverna ska fördela ett hushålls kilowattimmar på till exempel varmvatten i duschen, värme i huset och, inte minst, den egna skärmtiden.

– Det gör att eleverna får en förståelse för sin energiförbrukning. Responsen på aktiviteterna har varit fantastisk och en kommentar vi fått är att Vetenskapshuset bidrar till ”hållbart samhällsbyggande på riktigt”, säger Lina Simonsson.

I en annan del av byggnaden finns Nobelprismuseets utställning ”För mänsklighetens största nytta”. Här får eleverna lära sig om upptäckter som belönats med Nobelpriset och hur dessa har påverkat samhället.

Vetenskapshuset samarbetar samtidigt med Tekniska museet i Stockholm som bidrar med material både inför och efter elevernas besök i Markaryd. Det förlänger utbildningstiden och ökar förståelsen ytterligare. Vetenskapshuset har även ett toppmodernt labb för kemilektioner. 

– Det är en väldigt stor resurs för skolorna. Det är få i Sverige som har ett så här bra labb och vi är även på gång med att bygga ett tekniklabb. 

En annan pedagogisk tillgång är att Vetenskapshuset sitter ihop med Nibes värmepumpsfabrik. Det gör att besökarna bara behöver öppna en dörr för att gå från teori till praktik – och hållbarhetstänkandet stannar inte vid tröskeln till fabriken.

– Nibes värmepumpar är klimatsmarta produkter och det är något företaget jobbat med redan från början. Hållbarhet är inte en vision för Nibe, det är ett varumärkeslöfte. 

Fakta Nibe
Nibe Group är en global koncern som bidrar till ett minskat klimatavtryck och bättre utnyttjande av energi. Bolaget utvecklar och tillverkar ett brett utbud av miljövänliga och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort samt komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning och styrning inom industri och infrastruktur.

Läs mer på nibe.com

Mer från Nibe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nibe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?