Annons

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar svagt uppåt<br />

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen noterade en svag dragning uppåt inför onsdagens öppning, alltjämt i väntan på kommande centralbanksbesked.

"Marknader fortsätter att handlas i väldigt låga volymer då investerare väntar på Ben Bernankes anförande i Jackson Hole på fredag samt ECB:s nästa policymöte den 6 september", skriver Deutsche Bank i ett morgonbrev på onsdagen.

Kring klockan 8.40 noterade terminerna för Eurostoxx 50, franska CAC 40 och tyska DAX 0,1 till 0,2 procents uppgång.

Volvokoncernens totala lastbilsleveranser steg 5 procent i juli, jämfört med samma period förra året. Enligt SME Direkt låg förväntningarna på en oförändrad utveckling i juli. En oväntat stor ökning i Nordamerika och även Östra Europa medan såväl Västra Europa som Asien överraskade negativt.

Varian Medical Systems har stämt Elekta vid delstatsdomstol i Texas, USA. Varian menar att anställda vid Elekta har fått otillbörlig tillgång till affärshemligheter.

Millicom har nått en överenskommelse med myndigheterna i Senegal om en lösning på den mångåriga tvisten om bolagets licens i landet. Överenskommelsen innebär att den licens Millicoms dotterbolag i Senegal redan har, erkänns av båda parter. Dessutom kommer Millicom att erhålla en 3g-licens med villkor i linje med vad andra operatörer i landet innehar. Millicom betalar 103 miljoner dollar för dessa rättigheter.

Nordea har sänkt rekommendationen för Nokia till behåll, från tidigare köp. Handelsbanken har i sin tur sänkt Clas Ohlson till öka, från tidigare köp.

På onsdagens svenska makroagenda står KI-barometern. Hushållens konfidensindikator (CCI) väntas ha varit oförändrad på 5,6 och industrins konfidensindikator ha sjunkit till -3 från -2. Strax därefter publicerar KI en ny konjunkturprognos.

Från Norges Bank kommer räntebesked, där analytikerna är eniga om att styrräntan lämnas oförändrad. Från Tyskland inkommer preliminärt KPI för augusti, med en väntad inflationstakt på 1,9 procent, jämfört med 1,7 procent i juli.

I eftermiddag publiceras reviderad amerikansk BNP för det andra kvartalet och i kväll kommer Fed Beige Book.

För närvarande har investerare centralbanksglasögonen på vid varje statistiksläpp. Dålig statistik kan därför tolkas positivt ur riskaptitsperspektiv då det ökar chansen för nya kvantitativa lättnader. Veckans stora begivenhet är Ben Bernankes anförande vid Jackson Hole på fredagen där en avlägsen förhoppning är att han, likt 2010, här ska annonsera någon form av nya penningpolitiska lättnader.

Ben Bernanke väntas i sitt anförande sannolikt utveckla att Fed inte har slut på ammunition och är redo att "ge ytterligare stimulanser vid behov", liknande formuleringen i det senaste FOMC-uttalandet. Till skillnad mot 2010 väntas han dock inte ge någon fast indikation om QE3 (då QE2), utan kommande data kommer troligen att avgöra vartåt Fed lutar. Inte minst väntas han invänta jobbrapporten för augusti som publiceras först i början av september.

ECB-chefen Mario Draghi väntades hålla ett anförande på söndagen. Han har dock ställt in sitt deltagande i Jackson Hole på grund av hög arbetsbelastning. Marketwatch.com skriver att läckor indikerar att Mario Draghi har mycket att göra då han försöker att finna en väg att ackommodera Bundesbanks aviga hållning. Den 6 september håller ECB nästa räntemöte.

USA-terminerna noterade en svagt positiv dragning på onsdagsmorgonen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?