1515
Annons

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar svagt uppåt<br />

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen noterade en svag dragning uppåt inför onsdagens öppning, alltjämt i väntan på kommande centralbanksbesked.

"Marknader fortsätter att handlas i väldigt låga volymer då investerare väntar på Ben Bernankes anförande i Jackson Hole på fredag samt ECB:s nästa policymöte den 6 september", skriver Deutsche Bank i ett morgonbrev på onsdagen.

Kring klockan 8.40 noterade terminerna för Eurostoxx 50, franska CAC 40 och tyska DAX 0,1 till 0,2 procents uppgång.

Volvokoncernens totala lastbilsleveranser steg 5 procent i juli, jämfört med samma period förra året. Enligt SME Direkt låg förväntningarna på en oförändrad utveckling i juli. En oväntat stor ökning i Nordamerika och även Östra Europa medan såväl Västra Europa som Asien överraskade negativt.

Varian Medical Systems har stämt Elekta vid delstatsdomstol i Texas, USA. Varian menar att anställda vid Elekta har fått otillbörlig tillgång till affärshemligheter.

Millicom har nått en överenskommelse med myndigheterna i Senegal om en lösning på den mångåriga tvisten om bolagets licens i landet. Överenskommelsen innebär att den licens Millicoms dotterbolag i Senegal redan har, erkänns av båda parter. Dessutom kommer Millicom att erhålla en 3g-licens med villkor i linje med vad andra operatörer i landet innehar. Millicom betalar 103 miljoner dollar för dessa rättigheter.

Nordea har sänkt rekommendationen för Nokia till behåll, från tidigare köp. Handelsbanken har i sin tur sänkt Clas Ohlson till öka, från tidigare köp.

På onsdagens svenska makroagenda står KI-barometern. Hushållens konfidensindikator (CCI) väntas ha varit oförändrad på 5,6 och industrins konfidensindikator ha sjunkit till -3 från -2. Strax därefter publicerar KI en ny konjunkturprognos.

Från Norges Bank kommer räntebesked, där analytikerna är eniga om att styrräntan lämnas oförändrad. Från Tyskland inkommer preliminärt KPI för augusti, med en väntad inflationstakt på 1,9 procent, jämfört med 1,7 procent i juli.

I eftermiddag publiceras reviderad amerikansk BNP för det andra kvartalet och i kväll kommer Fed Beige Book.

För närvarande har investerare centralbanksglasögonen på vid varje statistiksläpp. Dålig statistik kan därför tolkas positivt ur riskaptitsperspektiv då det ökar chansen för nya kvantitativa lättnader. Veckans stora begivenhet är Ben Bernankes anförande vid Jackson Hole på fredagen där en avlägsen förhoppning är att han, likt 2010, här ska annonsera någon form av nya penningpolitiska lättnader.

Ben Bernanke väntas i sitt anförande sannolikt utveckla att Fed inte har slut på ammunition och är redo att "ge ytterligare stimulanser vid behov", liknande formuleringen i det senaste FOMC-uttalandet. Till skillnad mot 2010 väntas han dock inte ge någon fast indikation om QE3 (då QE2), utan kommande data kommer troligen att avgöra vartåt Fed lutar. Inte minst väntas han invänta jobbrapporten för augusti som publiceras först i början av september.

ECB-chefen Mario Draghi väntades hålla ett anförande på söndagen. Han har dock ställt in sitt deltagande i Jackson Hole på grund av hög arbetsbelastning. Marketwatch.com skriver att läckor indikerar att Mario Draghi har mycket att göra då han försöker att finna en väg att ackommodera Bundesbanks aviga hållning. Den 6 september håller ECB nästa räntemöte.

USA-terminerna noterade en svagt positiv dragning på onsdagsmorgonen.


Innehåll från EKNAnnons

Så försäkrar Kiruna-bolaget jätteaffärerna i utlandet

Kiruna Wagon tillverkar godsvagnar, och hittills har kunderna mest varit svenska gruvjättar. Men med affärer i Egypten och kanske Zambia – större än de senaste 15 årens sammanlagda omsättning – har de tagit hjälp på flera sätt av Exportkreditnämnden, EKN.

Läs mer om hur du kan minska betalningsrisken i dina exportaffärer. 

Historien om Kiruna Wagon tog sin början under tidigt 2000-tal. LKAB behövde nya och bättre malmvagnar och uppdraget föll på ett konsortium av norrländska företag och verkstäder. Ur det konsortiet växte Kiruna Wagon fram, i dag ägt av tre norrländska familjer.

– Vi fick sedan kunder som Boliden och Kaunis Iron och hade till slut 100 procent av den svenska marknaden i vår lilla nisch. Då insåg vi att vi var tvungna att titta på export, säger Fredrik Kangas som är vd på Kiruna Wagon.

Så fort export kom på tal tog Kiruna-bolaget kontakt med EKN, som har i uppdrag att hjälpa svenska exportföretag. I en rad offerter till kunder i utlandet använde de sig av EKN:s garanti för kundfordringar – garantin innebär att Kiruna Wagon får betalt även om kunden till slut inte kan betala.

”Nödvändigt för att ens våga offerera”

– Den här garantin var absolut nödvändig för att vi ens skulle våga offerera på en stor affär om 300 vagnar till Egypten. När vi vet att vi får betalt är det dessutom lättare att erbjuda kunder bättre och längre kreditvillkor, vilket ofta är en förutsättning för att få kontraktet.

Just nu planerar Kiruna Wagon för en ännu större affär tillsammans med Alstom, före detta Bombardier, gällande 1 500 vagnar till Zambia. Det är nästan lika många som företaget levererat sedan det grundades i början av 2000-talet.  Och här har en annan garanti från EKN varit nyckeln i offertarbetet.

EKN garanterade förskottsgarantin

– Affären är så stor att vi behövde få ett förskott på 50 miljoner kronor för att ens kunna börja tillverka. Alstom behövde då en garanti från vår bank för det förskottet, men banken behövde i sin tur säkerhet för att våga ställa ut garantin. Och det löste EKN, förklarar Fredrik Kangas.

EKN gick in och garanterade bankens kreditrisk i förskottet, och på så sätt kunde Alstom säga ja till förskottsbetalningen. Enligt Fredrik Kangas var det avgörande.

– Hela affären bygger på den här förskottsgarantin, och det hade verkligen inte gått att lösa på något annat sätt. De här garantierna från EKN har varit absolut avgörande för vår export och vår tillväxtresa.

Vill du veta mer om hur du kan stärka din globala konkurrenskraft, klicka här.

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?