1515

Råvaror: Breda nedgångar <br />

Råvarorna fortsatte att visa prisnedgångar under onsdagens förmiddagshandel. Oljan tyngdes delvis av ett uttalande från G7-länderna om att de är beredda att "vidta lämpliga åtgärder" för att stabilisera marknaden.

På råoljemarknaden var Brentoljan i första terminsposition ned 0:91 dollar till 111:67 dollar per fat vid klockan 11.30. WTI-oljan var samtidigt ned 0:75 dollar till 95:58.

Orkanen Isaac har på förmiddagen börjat röra sig inåt landet vid sydöstra Louisiana, och stora risker för översvämningar kommer troligen att fortsätta gälla under dagen och i natt, enligt National Hurricane Center, NHC. De kraftigaste vindarna ligger på 36 sekundmeter.

Enligt amerikanska Bureau of Safety and Environmental Enforcement hade på tisdagskvällen 93 procent av oljeproduktionen och 67 procent av naturgasproduktionen i Mexikanska golfen stoppats. Sex raffinaderier i Louisiana stängdes ned, medan tre bedrevs på reducerad kapacitet.

"Marknaden hade redan prisat in vad som visade sig vara en storm som medförde störningar. Marknaderna fokuserar på kommentarerna från regeringarna. Kommentarerna understryker att beslutsfattare är alltmer oroade över hur höga oljepriserna är", sade Jeremy Friesen, råvarustrateg vid Societe Generale till Bloomberg News.

Han syftar på ett uttalande från G7-länderna där de uppmanade oljeproducerande länder att öka produktionen av råolja och också uppgav att de övervakar de hot som höga oljepriser utgör mot ländernas ekonomier.

Gruppen sade att den är beredd att tala med Internationella energimyndigheten, IEA, för att "vidta lämpliga åtgärder för att säkra att marknaden är fullt och lägligt försedd".

Enligt statistik från American Petroleum Institute, API, steg de amerikanska lagren av råolja med 5,5 miljoner fat förra veckan. Lagren av bensin minskade 2,4 miljoner fat, medan kapacietsutnyttjandet sjönk 1,2 procentenheter till 90,9 procent. Inför den officiella rapporten på onsdagseftermiddagen räknar analytiker med att råoljelagren ska ha sjunkit med 1,8 miljoner, medan bensinlagren spås ha minskat 1,5 miljoner. Raffinaderikapaciteten bedöms ha minskat 0,30 procentenheter.

I Venezuela lyckades brandmän på tisdagen släcka branden vid Amuay-raffinaderiet, som tillsammans med Isaac bidragit till att lyfta bensinpriset. Enligt uppgifter kommer raffinaderiet att tillåta en 24-timmars nedkylningsperiod innan det återupptar produktionen vid raffinaderiet, som har en kapacitet på 645.000 fat per dag.

På ädelmetallmarknaden noterades priset på guld med omedelbar leverans ned knappt 2 dollar till 1.665 dollar per uns, medan silverpriset var ned 0:06 dollar till 30:82.

Statistik från IMF visade på tisdagen att ett antal centralbanker ökade deras innehav av guld förra månaden. Rysslands tillgångar steg med cirka 18,6 ton, medan Kazakstan och Ukraina ökade med 1,4 respektive 0,2 ton. Turkiet ökade reserverna med hela 44,7 ton, på grund av att landet har börjat acceptera att banker får inneha en större proportion guld i sina reservkrav.

Centralbanker "diversifierar utländska reservtillgångar från dollar till mer reala tillgångar som guld. Detta kommer att fortsätta till nästa år. Vi räknar fortfarande med att den offentliga sektorns köp kommer att vara en stor bidragande faktor för stabila guldpriser framöver", sade Bayram Dincer, analytiker vid LGT Capital Management till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden i London har kopparns tremånaderstermin sjunkit 53 dollar till 7.555 dollar per ton, medan zinkterminen har tappat 12 dollar till 1.860 dollar per ton.

"Den största nedåtrisken och taket för ett kopparrally är fortfarande den tröga tillväxten i Kina", sade Wang Na, analytiker vid Guolian Futures till Bloomberg News.

Noteringar 11:30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0,75 USD 95,58,00
Brent, första termin -0,91 USD 111,67Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -53 USD 7.555
Zink -12 USD 1.860
Aluminium +6 USD 1.906
Nickel -80 USD 16.256
Bly -8 USD 1.967
Tenn -500 USD 20.200Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -1,70 USD
1.665,20
Silver -0,0613 USD 30,8225Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull +0,0054 USD 5,288889


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar.

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?