1515
Annons

Räntor och valutor: Något starkare dollar<br />

USA-obligationerna sjönk efter svensk stängning på tisdagen men vände uppåt i den sena USA-handeln och i Asien-handeln. Nettoförändringarna är därmed små, med den tioåriga statsobligationen 1 punkt högre på 1,64 procent.

Vid en emission av tvååriga statsobligationer för 35 miljarder dollar på tisdagen blev räntan 0,273 procent, jämfört med väntade 0,266 procent i Bloomberg News prognosenkät. Bid/cover-nivån blev 3,94, jämfört med snittet på 3,75 vid de senaste tio emissionerna. På torsdagen emitteras femåriga statsobligationer för 35 miljarder dollar.

Obligationsmarknaden har på senare tid fått stöd av förväntningar om att Ben Bernanke vid sitt anförande vid Jackson Hole på fredagen ska annonsera någon form av nya penningpolitiska lättnader.

"Jag tror att Bernanke vill vänta och se om ekonomin kan fortsätta att gå framåt utan ytterligare en krycka från Fed, men han kanske är oroad för att göra marknaden besviken. Det är ett svårt spel som de fastnat i", sade Thomas Roth på Mitsubishi UFJ enligt Wall Street Journal.

Commerzbank skrev i ett marknadsbrev att läget vad gäller bland annat deflationshot och arbetslösheten inte är lika akut nu som det var 2010, då Ben Bernanke vid Jackson Hole gav signaler om kommande QE2, och Fed skulle nu kunna vänta med att sjösätta QE3.

Ben Bernanke väntas i sitt anförande sannolikt utveckla att Fed inte har slut på ammunition och är redo att "ge ytterligare stimulanser vid behov", liknande formuleringen i det senaste FOMC-uttalandet. Däremot väntas han inte ge någon fast indikation om QE3, utan kommande data kommer att avgöra vartåt Fed lutar.

"Om jobbrapporten för augusti blir en besvikelse så kommer Fed sannolikt gå marknaden tillmötes och rulla ut ytterligare ett storskaligt köpprogram. Om inte så kommer de troligen att ligga still och hoppas att deras huvudscenario om en gradvis förbättring i återhämtningen blir verklighet", skrev Commerzbank, med tillägget att det är en annan fråga huruvida det är det bästa sättet att bedriva penningpolitik om man låter i huvudsak tillbakablickande data bestämma penningpolitiken som verkar med lång fördröjning.

Glenn Hubbard, rådgivare till den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney, sade på tisdagen att en tredje runda av obligationsköp från Federal Reserve skulle göra lite för att främja tillväxten i USA:s ekonomi.

"Jag tror inte att QE3 skulle vara särskilt effektivt. Det skulle trycka ned den tioåriga statsobligationsräntan en bit, men det är inte det som håller tillbaka den amerikanska ekonomin", sade han.

Asienbörserna visar en blandad utveckling på onsdagen medan japanska räntor sjunkit svagt.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något mot såväl euron som yenen. Kronan har tappat 5 öre mot dollarn och 5 öre mot euron.

"Vi kan uppenbarligen avvärja en situation där skuldkrisen kommer att utlösa en kollaps för euron. Marknaden förväntar sig att Spanien ska be om hjälp, men det kommer att sporra ECB att vidta ett program liknande SMP (programmet för tillgångsköp)", sade Masato Yanagiya på Sumitomo Mitsui till Bloomberg News.

På onsdagens agenda står för svensk del KI-barometern. Hushållens konfidensindikator (CCI) väntas ha varit oförändrad på 5,6 och industrins konfidensindikator ha sjunkit till -3 från -2. Strax därefter publicerar KI en ny konjunkturprognos.

Från Norges Bank kommer räntebesked, där analytikerna är eniga om att styrräntan lämnas oförändrad.

Från Tyskland väntas preliminärt KPI för augusti, med en väntad inflationstakt på 1,9 procent, jämfört med 1,7 procent i juli.

I USA publiceras reviderad BNP för andra kvartalet, där det första estimatet visade en ökning med 1,5 procent i beräknad årstakt. Det väntas nu revideras upp till 1,7 procent. Dessutom kommer kontrakterade husköp i juli, med en väntad uppgång med 1,0 procent under månaden enligt Bloomberg News prognosenkät.

Klockan 20 svensk tid publicerar Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport, Beige Book.

Onsdag kl 6.10 (tisdag kl 16.15)
USD/SEK 6:6349 (6:5877) EUR/USD 1:2553 (1:2562)
EUR/SEK 8:3288 (8:2781) USD/JPY 78:61 (78:52)
Jp obl 2 0,10 (0,10) Jp obl 10 0,81 (0,81)
Ty obl 2 -0,01 (-0,01) Ty obl 10 1,34 (1,34)
US obl 2 0,27 (0,27) US obl 10 1,64 (1,63)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?