1515

Räntor och valutor: Europaräntor upp<br />

Räntorna i Europas kärnländer stiger något i den inledande handeln på onsdagen, med den tyska tioåriga statsobligationen 1 punkt högre. Spanska och italienska räntor inleder 5-8 punkter upp.

Förbundskansler Angela Merkel ska träffa Italiens premiärminister Mario Monti på onsdagen. Han sade i en intervju med Il Sole 24 att det tyska motståndet mot att låta ECB få ned lånekostnaderna kan slå tillbaka och bli ett "självmål" för landet, med risken att höga spreadar i en del länder skapar potentialen för inflation i Tyskland.

Handelsblatt rapporterar att en del finansiella experter inom CDU och FDP ser en risk för att ECB blir en "systemrisk" om de återupptar programmet för obligationsköp.

Svenska räntor är i stort oförändrade. På onsdagens agenda står för svensk del KI-barometern. Hushållens konfidensindikator (CCI) väntas ha varit oförändrad på 5,6 och industrins konfidensindikator ha sjunkit till -3 från -2. Strax därefter publicerar KI en ny konjunkturprognos.

Från Norges Bank kommer räntebesked, där analytikerna är eniga om att styrräntan lämnas oförändrad. Från Tyskland kommer preliminärt KPI för augusti, med en väntad inflationstakt på 1,9 procent, jämfört med 1,7 procent i juli.

I USA publiceras reviderad BNP för andra kvartalet, där det första estimatet visade en ökning med 1,5 procent i beräknad årstakt. Det väntas nu revideras upp till 1,7 procent. Dessutom kommer kontrakterade husköp i juli, med en väntad uppgång med 1,0 procent under månaden enligt Bloomberg News prognosenkät. Klockan 20 svensk tid publicerar Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport, Beige Book.

USA-obligationerna visar små förändringar från tisdagens svenska stängning, med den tioåriga statsobligationen 1 punkt upp på 1,63 procent. Obligationsmarknaden har på senare tid fått stöd av förväntningar om att Ben Bernanke vid sitt anförande vid Jackson Hole på fredagen ska annonsera någon form av nya penningpolitiska lättnader.

"Protokollet var följdriktigt och vi förväntar oss inte att Bernanke ska ta det längre än vad protokollet uttryckte. Det är högst sannolikt att han kommer att skissera de alternativ som Fed har tillgängliga och åtagandet att göra mer vid behov", sade Mohamed El-Erian på Pimco till Bloomberg News.

Societe Generale konstaterar i ett marknadsbrev att förväntningarna inför fredagens tal spänner från ett "non-event" till förhoppningar om konkreta referenser till QE3.

Referenser till Fed-chefens tal i Jackson Hole 2010 har också gjorts, men mottagandet av detta tal har i historiens ljus förändrats. Nu betraktas talet som startpunkten för det som senare ledde fram till QE2, men den initiala reaktionen då var besvikelse och avsäljning då stimulanser bara nämndes i villkorade ordalag.

"Även om vi förväntar oss att QE3 kommer att annonseras vid september-mötet, så tror vi inte att Bernanke kommer att binda upp Fed vid Jackson Hole-konferensen, särskilt givet den viktiga jobbrapporten den 7 september. I själva verket kan Bernanke använda tillfället till att belysa begränsningarna av vad centralbanker kan göra", skriver Societe Generale, som tror att det därför finns en risk att aktiemarknaderna reagerar med besvikelse.

Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, sade i en intervju med Reuters att de policyansvariga inom Federal Reserve fortsätter att väga alternativen i penningpolitiken, och mer lättnader är inget som är förutbestämt.

Marknaderna är alltför beroende av monetära lättnader, och det finns risker med att göra för mycket, sade Richard Fisher, som tillhör den hökaktiga delen av Fed men som inte är röstande FOMC-ledamot i år.

På valutamarknaden har dollarn stärkts marginellt mot såväl euron som yenen. Kronan har tappat 4 öre mot dollarn och 4 öre mot euron.

Onsdag klockan 08.50 (tisdag klockan 16.15)
USD/SEK 6:6305 (6:5877) Statsobl 2y 0,85 (0,84)
EUR/SEK 8:3229 (8:2781) Statsobl 10y 1,37 (1,37)
EUR/USD 1:2558 (1:2562) Räntegap/ty 2 (3)
US obl 10y 1,64 (1,63) Tysk obl 10y 1,35 (1,34)


Innehåll från ColumbusAnnons

Digitaliseringen driver effektivisering, transformation och automatisering

Den ökande digitalisering som pandemin medfört har påverkat företagens verksamhet med ökad konkurrens som följd och ett ökat krav på effektivisering. Här finns stora vinster att hämta för de som lyckas med sin transformering och automatisering, vinster som möjliggör att verksamheten kan förändras eller växa till något större och att företaget står bättre redo för framtiden. 

– Vi ser en stor effekt av att de förväntningar vi har som privatpersoner på digitalisering nu följer med in i våra yrkesroller på ett helt annat sätt än tidigare. Det blir ett större fokus på en förbättrad kundupplevelse och för att lyckas behöver allt hänga ihop från supply chain till levererad vara, säger Andreas Olldén, global chef för Digital Commerce, Columbus.

Automation ger ökad skalbarhet

Det blir allt viktigare med digital transformation i de bakomliggande produktions- och affärsprocesserna och en stor fördel med automatiserade processer är bland annat ökad skalbarhet. 

– Vi har bland annat hjälpt ett snabbväxande företag i livsmedelsbranschen med näst intill nyckelfärdiga automatiserade flöden som de enkelt kan skala upp när de växer. Så när de nu bygger  nya fabriker globalt, kan de ta de automatiserade lösningarna rakt av från fabrik till fabrik, så att nya medarbetare bara kan kliva rakt in, utbildas i lösningen och sedan sätta igång direkt, Mia Strömland, Head of Consultancy  Microsoft Dynamics 365, Columbus. 

Samtidigt som digitalisering, automatisering och AI-stöd skapar stora möjligheter, gäller det att se till att de förändringar man vill göra verkligen implementeras i verksamheten på bästa sätt. 

– Här tycker jag att vi på Columbus är unika i och med att vi verkligen följer med kunden hela vägen, från rådgivning och strategiarbete kring våra kunders affärsmodell till att ta ansvar för implementering och vidareutveckling av en lösning. Vi följer kunden i deras fortsatta digitaliseringsresa. Vi lämnar dem inte halvvägs, berättar Mia Strömland.

Stor förståelse för kundens affärsverksamhet

Columbus kunder återfinns i branscher som food & beverage, manufacturing, rental & lease, distribution och retail. 

– Vi jobbar nära våra kunder och många har vi samarbetat med från att de har varit små företag till flera miljarder i omsättning, som XXL, Jollyroom och Oatly. Det tycker jag ger oss en legitimitet på att vårt sätt att arbeta fungerar. Vi hjälper våra kunder oavsett i vilken digitaliseringsfas de befinner sig i, oavsett var inom företaget det sker, förklarar Andreas. 

För att lyckas med kundernas digitaliseringsresa satsar Columbus mycket på att bygga upp en bred kompetens inom företaget. 

– Vi följer våra kunders livscykel och har en djup expertis inom alla delar av verksamheten. Jag tror att vårt vinnande koncept är att vi har en så stor och djup branschkompetens, det skapar en större förståelse för våra kunders affärsverksamhet, fortsätter Andreas Olldén. 

– Och att vi tar hand om våra medarbetare så att de känner sig trygga och utvecklas, inflikar Mia Strömland, för det är genom våra medarbetares utveckling och uppbyggda kompetens som vi bäst kan utveckla våra kunder. 

Om Columbus Group

Vi är ett IT-konsultbolag med fler än 2000 medarbetare runt om i världen. Det vi gör allra bäst är strategi och utveckling, implementering och underhåll av digitala affärslösningar. Vår uppgift är att guida dig i din digitala transformation så att ditt företag kan fortsätta att vara framgångsrikt en lång tid framöver.

Vill du veta mer om hur Columbus arbetar med digital transformation? Besök vår hemsida. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Columbus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?