Annons

Råvaror: Storm sänker oljepriset<br />

Råvarupriserna visade små rörelser på tisdagens morgonhandel, där fokus ligger på hur stor påverkan den tropiska stormen Isaac kommer att på USA:s oljefaciliteter kring Mexikanska golfen.

På råoljemarknaden var brentoljan ned 0,02 dollar till 112,24 dollar per fat vid 8.45. WTI-oljan var samtidigt ned 0,11 dollar till 95,36.

"Det verkar sannolikt att Isaac inte kommer att orsaka någon ihållande skada på oljefaciliteter i Golfen. Köpare verkar motvilliga att ta priserna högre innan de får fler detaljer" kring vad Fed kan komma att göra för att stötta den ekonomiska tillväxten, sa Ric Spooner, chefmarknadsanalytiker vid CMC Markets till Bloomberg News.

Isaacs epicenter var under morgonen cirka 30 mil nordost om Mississippi-floden med vindar strax under orkan. Stormen har nu tvingat fram stopp av cirka 78 procent av oljeproduktionen i Mexikanska golfen. 346 plattformar och 41 riggar har evakuerat personal.

I Venezuela har brandmän lyckats släcka en av de nu tre bränderna vid Amuay-raffinaderiet. En ny brand vid en tredje oljecistern tog fart under natten.

Bensinpriset har samtidigt stigit till den högsta nivån på nästan fyra månader efter att Golfkust-raffinadier och Amuay-raffinadiet har tvingats stoppa produktionen.

"Om du tar hänsyn till det faktum att vi har ett raffinaderi ur bruk i Venezuela och den här stormen, kan översvämningar och andra svårigheter skapa en brist på bensin", sa Phill Flynn, senior marknadsanalytiker vid Price Futures Group till Bloomberg News.

På tisdagskvällen publicerar American Petroleum Institute inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella rapporten på onsdag, som publiceras av amerikanska energidepartementet, väntas råoljelagren ha sjunkit 2,0 miljoner fat, medan bensinlagren bedöms ha minskat med 1,4 miljoner.

På basmetallmarknaden i London har kopparns tremånaderstermin sjunkit 45 dollar till 7.595 dollar per ton. Jämförelsen är med fredagen eftersom det var helgdag i Storbritannien på måndagen. Zinkterminen sjönk samtidigt med 21 dollar till 1.858 dollar per ton.

"Kopparn avancerade förra veckan på förhoppningar om mer stimulanser från USA men uppgångar i dollarn, i spåren av förväntningar om bättre ekonomisk data, och tal om begränsade chanser för lättnader har lett till att investerare är försiktiga inför Bernankes tal", sa Wei Hongjie, analytiekr vid Beite Futures till Bloomberg News.

Fed-chefen Ben Bernanke ska på fredagen hålla sitt årliga anförande vid centralbankskonferensen i Jackson Hole, där investerare hoppas på nya signaler om att penningpolitiska lättnader är att vänta.

På ädelmetallmarknaden har priset på guld med omedelbar leverans sjunkit med 4 dollar till 1.660 dollar per uns, medan silverpriset har backat drygt 0,07 dollar till 30,65.

Flera analyshus, däribland High Frequency Economics och JP Morgan, tror inte att Fed-chefen kommer att använda talet för att signalera att QE3 är förestående.

"Marknaden säger för närvarande 'vi är nära, låt oss vänta och se'. Statistiken fortsätter att tyda på att en vänta-och-se approach är berättigad", sa David Lennox, resursanalytiker vid Fat Prophets till Bloomberg News.

Noteringar kl 08.45
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,11 USD  95,36
Brent, första termin  -0,02 USD  112,24Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -45 USD  7.595
Zink  -21 USD  1.858
Aluminium  -17 USD  1.901
Nickel  -76 USD  16.399
Bly  -15 USD  1.956
Tenn  -100 USD  20.800Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -3,95 USD  1.660,15
Silver  -0,0725 USD  30,6475Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull  -0,0014 USD  0,7600


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?