1515
Annons

Råvaror: Storm sänker oljepriset<br />

Råvarupriserna visade små rörelser på tisdagens morgonhandel, där fokus ligger på hur stor påverkan den tropiska stormen Isaac kommer att på USA:s oljefaciliteter kring Mexikanska golfen.

På råoljemarknaden var brentoljan ned 0,02 dollar till 112,24 dollar per fat vid 8.45. WTI-oljan var samtidigt ned 0,11 dollar till 95,36.

"Det verkar sannolikt att Isaac inte kommer att orsaka någon ihållande skada på oljefaciliteter i Golfen. Köpare verkar motvilliga att ta priserna högre innan de får fler detaljer" kring vad Fed kan komma att göra för att stötta den ekonomiska tillväxten, sa Ric Spooner, chefmarknadsanalytiker vid CMC Markets till Bloomberg News.

Isaacs epicenter var under morgonen cirka 30 mil nordost om Mississippi-floden med vindar strax under orkan. Stormen har nu tvingat fram stopp av cirka 78 procent av oljeproduktionen i Mexikanska golfen. 346 plattformar och 41 riggar har evakuerat personal.

I Venezuela har brandmän lyckats släcka en av de nu tre bränderna vid Amuay-raffinaderiet. En ny brand vid en tredje oljecistern tog fart under natten.

Bensinpriset har samtidigt stigit till den högsta nivån på nästan fyra månader efter att Golfkust-raffinadier och Amuay-raffinadiet har tvingats stoppa produktionen.

"Om du tar hänsyn till det faktum att vi har ett raffinaderi ur bruk i Venezuela och den här stormen, kan översvämningar och andra svårigheter skapa en brist på bensin", sa Phill Flynn, senior marknadsanalytiker vid Price Futures Group till Bloomberg News.

På tisdagskvällen publicerar American Petroleum Institute inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella rapporten på onsdag, som publiceras av amerikanska energidepartementet, väntas råoljelagren ha sjunkit 2,0 miljoner fat, medan bensinlagren bedöms ha minskat med 1,4 miljoner.

På basmetallmarknaden i London har kopparns tremånaderstermin sjunkit 45 dollar till 7.595 dollar per ton. Jämförelsen är med fredagen eftersom det var helgdag i Storbritannien på måndagen. Zinkterminen sjönk samtidigt med 21 dollar till 1.858 dollar per ton.

"Kopparn avancerade förra veckan på förhoppningar om mer stimulanser från USA men uppgångar i dollarn, i spåren av förväntningar om bättre ekonomisk data, och tal om begränsade chanser för lättnader har lett till att investerare är försiktiga inför Bernankes tal", sa Wei Hongjie, analytiekr vid Beite Futures till Bloomberg News.

Fed-chefen Ben Bernanke ska på fredagen hålla sitt årliga anförande vid centralbankskonferensen i Jackson Hole, där investerare hoppas på nya signaler om att penningpolitiska lättnader är att vänta.

På ädelmetallmarknaden har priset på guld med omedelbar leverans sjunkit med 4 dollar till 1.660 dollar per uns, medan silverpriset har backat drygt 0,07 dollar till 30,65.

Flera analyshus, däribland High Frequency Economics och JP Morgan, tror inte att Fed-chefen kommer att använda talet för att signalera att QE3 är förestående.

"Marknaden säger för närvarande 'vi är nära, låt oss vänta och se'. Statistiken fortsätter att tyda på att en vänta-och-se approach är berättigad", sa David Lennox, resursanalytiker vid Fat Prophets till Bloomberg News.

Noteringar kl 08.45
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,11 USD  95,36
Brent, första termin  -0,02 USD  112,24Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -45 USD  7.595
Zink  -21 USD  1.858
Aluminium  -17 USD  1.901
Nickel  -76 USD  16.399
Bly  -15 USD  1.956
Tenn  -100 USD  20.800Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -3,95 USD  1.660,15
Silver  -0,0725 USD  30,6475Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull  -0,0014 USD  0,7600


Nordlig nördfest gör comeback: ”Finns något för alla”

Efter två år gör Sveriges största spelevent comeback och Nordsken i Skellefteå räknar med publikrekord. 

”Det kommer mellan 12.500 och 15.000 besökare”, säger Dick Hellman, ordförande i Nordskens vänner. 

Foto:Tristan Bavik

Nordsken i Skellefteå har under det senaste decenniet etablerat sig som en av de stora årliga höjdpunkterna i Spelsverige. Men pandemin har satt käppar i hjulen och nu är det tre år sedan det senast var möjligt att samla många spelälskare på samma plats. 

Men under långhelgen är det dags igen – och arrangörerna räknar med publikrekord. 

”2019 var vi precis över 10.000. Med det uppdämda behov som är så tror jag att det är realistiskt att det kommer mellan 12.500 och 15.000 besökare”, säger Dick Hellman. 

Nordsken är uppdelat på två platser. Den största delen, riktat till allmänheten, håller till i SHL-laget Skellefteå AIK:s hemmaarena Skellefteå Kraft Arena. 

I Skellefteås nya landmärke Sara Kulturhus hålls Arctic Game Conference, som är mer inriktat på företag. Flera tunga namn i branschen medverkar, däribland Agnes Larsson, kreativ ledare på Mojang och Fredrik Malmberg, som jobbar för Heroic Signature. Det kommer nära 200 internationella besökare med anknytning till spelbranschen. 

”Vi har hela tiden varit noga med att affären ska funka för de som kommer på besök. Det ska kännas naturligt att träffa nya affärspartners på kvällarna. Vi vill att det ska vara naturligt för företagen att besöka Nordsken”, säger Dick Hellman. 

Bland årets attraktioner märks SM i cosplay och en pitchtävling där ett 20-tal små spelföretag får chansen att sälja in sina bästa idéer till företaget Global Top Round.

”Kvalificeringsrundan är öppen för allmänheten. Normalt sker det i ett stängt konferensrum, men vi kör från stora scenen i Skellefteå Kraft Arena. Vem som helst kan se spelen som kanske är häftigast om tre år”, säger Dick Hellman. 

Speleventet väntas få ett publikrekord på uppemot 15.000 besökare.
Speleventet väntas få ett publikrekord på uppemot 15.000 besökare.Foto:Tristan Bavik

Men det som gör Nordsken stort är bredden. Det kommer spelas dataspel och brädspel men det blir också seminarier om serietidningar och litteratur. 

”Det är ett kulturevenemang för populärkultur. Vi har allt från digitala spel till flipperspel och rollspel. Vi har litteratur, film och serier”, säger Dick Hellman.

Vad som blir höjdpunkten beror, enligt honom, på vem man är. Genomsnittsbesökaren kommer vara dryga 30 år, men spännvidden är stor. 

”I början var vi ett ungdomsevent, men i dag är familjer de typiska besökarna. Föräldrar med barn eller morfar och mormor som följer med barnbarnen. Vi arrangerar en litteraturkonferens, det finns konstutställning och plats för legobyggen. Det finns något för alla och därför blir bredden på publiken stor”, säger Dick Hellman.

”I flipperhallen är dock medelåldern ganska hög”‚ tillägger han med ett skratt. 

Däremot har arrangörerna valt att inte ha lan-spel (videospel med andra på samma plats i ett lokalt nätverk) i programmet i år. 

”Vi tycker inte att det är inkluderande, det krävs så hög tröskel för att komma in. Nu kör vi digitala spel och e-sport. Vi har mobilspel och turneringar i olika tv-spel och Nintendo, för att alla ska kunna vara med”, säger Dick Hellman. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?