1515
Annons

Råvaror: Oljan dyrare<br />

Oljepriset vände högre under tisdagsförmiddagen efter inledande nedgångar, efter att euron stärkts rejält mot dollarn och marknaden åter riktat fokus mot hur stor påverkan tropiska stormen Isaac får på USA:s råoljeproduktion.

På råoljemarknaden var Brentoljan upp 0:29 dollar till 112:55 dollar per fat vid 11.35. WTI-oljan var samtidigt upp 0:70 dollar till 95:17.

På måndagen steg råoljepriset inledningsvis kraftigt, men föll därefter tillbaka rejält och avslutade dagen på minus.

"Senare på dagen gjorde marknaden istället bedömningen att raffinaderier i området kan komma tvingas minska sina inköp av råolja istället" vilket pressade ned priset, skriver Mats Forsell, råvaruförvaltare vid SEB, i ett marknadsbrev.

En annan anledning till nedgången, som Commerzbanks råvaruanalytiker hänvisar till, är att marknaden såg utbudsstörningen som en anledning för den amerikanska regeringen att frigöra strategiska oljelager.

I Venezuela har brandmän lyckats släcka en av de tidigare tre bränderna vid Amuay-raffinaderiet. En ny brand vid den tredje oljecisternen tog fart under natten.

Bensinpriset i USA har samtidigt stigit till den högsta nivån på nästan fyra månader efter att Golfkust-raffinaderier och Amuay-raffinaderiet har tvingats stoppa produktionen.

"Om du tar hänsyn till det faktum att vi har ett raffinaderi ur bruk i Venezuela och den här stormen, kan översvämningar och andra svårigheter skapa en brist på bensin", sade Phill Flynn, senior marknadsanalytiker vid Price Futures Group till Bloomberg News.

Scenariot är liknande det vid orkanerna Katrina 2005 och Gustav 2008, då oljepriset sjönk betydligt i spåren av att raffinaderikapaciteten föll.

Isaacs epicentrum var under morgonen cirka 30 mil nordost om Mississippi-floden med vindar strax under orkan. Stormen har nu tvingat fram stopp av cirka 78 procent av oljeproduktionen i Mexikanska golfen. 346 plattformar och 41 riggar har evakuerat personal. Strax innan lunchtid meddelade National Hurricane Center att Isaac är "på gränsen" till att bli en orkan.

President Barack Obama har utlyst katastrofberedskap för Louisiana. Stormen beräknas uppgraderas till orkan på tisdagen, och landstiga vid New Orleans inom knappt 24 timmar.

På tisdagskvällen publicerar American Petroleum Institute inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella rapporten på onsdag, som publiceras av amerikanska energidepartementet, väntas råoljelagren ha sjunkit 2,0 miljoner fat, medan bensinlagren bedöms ha minskat med 1,4 miljoner.

På basmetallmarknaden i London har kopparns tremånaderstermin sjunkit 24 dollar till 7.616 dollar per ton. Jämförelsen är med fredagen eftersom det var helgdag i Storbritannien på måndagen. Zinkterminen sjönk samtidigt med 13 dollar till 1.866 dollar per ton.

"Kopparn avancerade förra veckan på förhoppningar om mer stimulanser från USA men uppgångar i dollarn, i spåren av förväntningar om bättre ekonomisk data, och tal om begränsade chanser för lättnader har lett till att investerare är försiktiga inför Bernankes tal", sade Wei Hongjie, analytiekr vid Beite Futures till Bloomberg News.

Fed-chefen Ben Bernanke ska på fredagen hålla sitt årliga anförande vid centralbankskonferensen i Jackson Hole, där investerare hoppas på nya signaler om att penningpolitiska lättnader är att vänta.

I Japan sänkte regeringen i sin månadsrapport bedömningen om landets ekonomi för första gången på tio månader. Regeringen drog ned utsikterna för privatkonsumtion, bostadsbyggande, export, import och industriproduktion medan bedömningen om arbetsmarknaden höjs.

"Som ett ytterligare tecken på en inbromsning i Asien sänkte Japan de kortsiktiga tillväxtutsikterna." De nuvarande handelsintervallen "väntas ligga kvar" inför att Ben Bernanke talar, skrev Jason Dobson vid ICAP i ett kundbrev.

På ädelmetallmarknaden noterades priset på guld med omedelbar leverans oförändrat på dryga 1.664 dollar per uns, medan silverpriset har ökat 0:125 dollar till 30:845.

Flera analyshus, däribland High Frequency Economics och JP Morgan, tror inte att Fed-chefen kommer att använda talet för att signalera att QE3 är förestående.

"Marknaden säger för närvarande 'vi är nära, låt oss vänta och se'. Statistiken fortsätter att tyda på att en vänta-och-se approach är berättigad", sade David Lennox, resursanalytiker vid Fat Prophets till Bloomberg News.

Noteringar kl 11.35
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:70 USD 96:17
Brent, första termin +0:29 USD 112:55
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -24 USD 7.616
Zink -13 USD 1.866
Aluminium -5 USD 1.913
Nickel -140 USD 16.335
Bly -9 USD 1.962
Tenn -80 USD 20.820
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +0:20 USD 1.664:30
Silver +0:125 USD 30:845
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull -0:0001 USD 0:7613


Innehåll från AccountorAnnons

Så hanterar Life Science-bolag sin ekonomi effektivt

Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.
Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.

Life Science-bolag genomgår ofta stora förändringar på kort tid vilket också innebär förändringar i krav på legal rapportering. Och rätt ekonomisk information i rätt tid till investerare och marknaden är oerhört viktigt.

Inom Life Science-branschen är bolagen ofta på väg och under förändring. Initialt har bolagen ofta en liten organisation, köper då in olika typer av expertis externt och utvecklar partnerskap. Det är ofta svårt att motivera investeringen i en helt intern ekonomifunktion.

– Att outsourca är en passade och effektiv lösning för denna typ av bolag, säger Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor. 

Peter Einarsson är genuint intresserad av branschen och dess dynamiska bolag. Han har stöttat Life Science-bolag gällande deras ekonomi, redovisning och rapportering i över 20 år. 

– Outsourcing ger företaget snabb tillgång till kunskap och expertis. Vi kan snabbt svara på frågor och vara ett bra bollplank tack vare vår långa erfarenhet från andra liknande bolag, säger Peter Einarsson. 

Läs mer om Accountors samarbeten med Life Science-bolag.

Fokusera på rätt saker

Företagets utveckling handlar mycket om bra strategiska samarbeten och hur man genom partnerskap kan utveckla och leverera läkemedel, produkter och tjänster till marknaden utan att göra allt själv. Redovisning, lönehantering och rapportering tillhör inte bolagets kärnverksamhet och behöver inte göras på företaget. Så att ta hjälp är ett enkelt och effektivt sätt att sköta detta.  

Välj ett bolag att utvecklas med

Det är praktiskt att ta hjälp av ett bolag som kan vara med hela vägen under företagets utvecklingsresa. Som kan stötta under företagets olika faser och vid ändringar i krav på den finansiella rapporteringen. Samt som kan ge den högre kvalitet på rapporteringen som krävs, inklusive rapportering enligt IFRS, om bolaget har en ambition att notera sig. 

– Life Science är en av de mest spännande branscherna att jobba med tycker jag. Kombinationen av intressanta dynamiska bolag där det händer mycket, deras behov av kunskap, ofta snabba puckar och att få följa dem i deras utveckling tilltalar mig. Jag går igång när det kommer utmanande frågor och jag kan hjälpa till, säger Peter Einarsson.

Om Accountor:

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i 7 länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder.

Läs mer om Accountor här.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?