Annons

Råvaror: Oljan dyrare<br />

Oljepriset vände högre under tisdagsförmiddagen efter inledande nedgångar, efter att euron stärkts rejält mot dollarn och marknaden åter riktat fokus mot hur stor påverkan tropiska stormen Isaac får på USA:s råoljeproduktion.

På råoljemarknaden var Brentoljan upp 0:29 dollar till 112:55 dollar per fat vid 11.35. WTI-oljan var samtidigt upp 0:70 dollar till 95:17.

På måndagen steg råoljepriset inledningsvis kraftigt, men föll därefter tillbaka rejält och avslutade dagen på minus.

"Senare på dagen gjorde marknaden istället bedömningen att raffinaderier i området kan komma tvingas minska sina inköp av råolja istället" vilket pressade ned priset, skriver Mats Forsell, råvaruförvaltare vid SEB, i ett marknadsbrev.

En annan anledning till nedgången, som Commerzbanks råvaruanalytiker hänvisar till, är att marknaden såg utbudsstörningen som en anledning för den amerikanska regeringen att frigöra strategiska oljelager.

I Venezuela har brandmän lyckats släcka en av de tidigare tre bränderna vid Amuay-raffinaderiet. En ny brand vid den tredje oljecisternen tog fart under natten.

Bensinpriset i USA har samtidigt stigit till den högsta nivån på nästan fyra månader efter att Golfkust-raffinaderier och Amuay-raffinaderiet har tvingats stoppa produktionen.

"Om du tar hänsyn till det faktum att vi har ett raffinaderi ur bruk i Venezuela och den här stormen, kan översvämningar och andra svårigheter skapa en brist på bensin", sade Phill Flynn, senior marknadsanalytiker vid Price Futures Group till Bloomberg News.

Scenariot är liknande det vid orkanerna Katrina 2005 och Gustav 2008, då oljepriset sjönk betydligt i spåren av att raffinaderikapaciteten föll.

Isaacs epicentrum var under morgonen cirka 30 mil nordost om Mississippi-floden med vindar strax under orkan. Stormen har nu tvingat fram stopp av cirka 78 procent av oljeproduktionen i Mexikanska golfen. 346 plattformar och 41 riggar har evakuerat personal. Strax innan lunchtid meddelade National Hurricane Center att Isaac är "på gränsen" till att bli en orkan.

President Barack Obama har utlyst katastrofberedskap för Louisiana. Stormen beräknas uppgraderas till orkan på tisdagen, och landstiga vid New Orleans inom knappt 24 timmar.

På tisdagskvällen publicerar American Petroleum Institute inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella rapporten på onsdag, som publiceras av amerikanska energidepartementet, väntas råoljelagren ha sjunkit 2,0 miljoner fat, medan bensinlagren bedöms ha minskat med 1,4 miljoner.

På basmetallmarknaden i London har kopparns tremånaderstermin sjunkit 24 dollar till 7.616 dollar per ton. Jämförelsen är med fredagen eftersom det var helgdag i Storbritannien på måndagen. Zinkterminen sjönk samtidigt med 13 dollar till 1.866 dollar per ton.

"Kopparn avancerade förra veckan på förhoppningar om mer stimulanser från USA men uppgångar i dollarn, i spåren av förväntningar om bättre ekonomisk data, och tal om begränsade chanser för lättnader har lett till att investerare är försiktiga inför Bernankes tal", sade Wei Hongjie, analytiekr vid Beite Futures till Bloomberg News.

Fed-chefen Ben Bernanke ska på fredagen hålla sitt årliga anförande vid centralbankskonferensen i Jackson Hole, där investerare hoppas på nya signaler om att penningpolitiska lättnader är att vänta.

I Japan sänkte regeringen i sin månadsrapport bedömningen om landets ekonomi för första gången på tio månader. Regeringen drog ned utsikterna för privatkonsumtion, bostadsbyggande, export, import och industriproduktion medan bedömningen om arbetsmarknaden höjs.

"Som ett ytterligare tecken på en inbromsning i Asien sänkte Japan de kortsiktiga tillväxtutsikterna." De nuvarande handelsintervallen "väntas ligga kvar" inför att Ben Bernanke talar, skrev Jason Dobson vid ICAP i ett kundbrev.

På ädelmetallmarknaden noterades priset på guld med omedelbar leverans oförändrat på dryga 1.664 dollar per uns, medan silverpriset har ökat 0:125 dollar till 30:845.

Flera analyshus, däribland High Frequency Economics och JP Morgan, tror inte att Fed-chefen kommer att använda talet för att signalera att QE3 är förestående.

"Marknaden säger för närvarande 'vi är nära, låt oss vänta och se'. Statistiken fortsätter att tyda på att en vänta-och-se approach är berättigad", sade David Lennox, resursanalytiker vid Fat Prophets till Bloomberg News.

Noteringar kl 11.35
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:70 USD 96:17
Brent, första termin +0:29 USD 112:55
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -24 USD 7.616
Zink -13 USD 1.866
Aluminium -5 USD 1.913
Nickel -140 USD 16.335
Bly -9 USD 1.962
Tenn -80 USD 20.820
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +0:20 USD 1.664:30
Silver +0:125 USD 30:845
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull -0:0001 USD 0:7613


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Boston ScientificAnnons

Expert: ”Bättre dialog med medtechföretagen kan hjälpa till att lösa sjukvårdens utmaningar”

Den svenska sjukvården står inför enorma utmaningar i spåren av en åldrande befolkning med mer komplexa sjukdomar och vårdskulden som uppkommit under covidpandemin.

Medtechföretagen har ofta nya lösningar som både är mer medicinskt effektiva och samhällsekonomiskt lönsamma, men har haft svårt att kommunicera det.

– Vi efterlyser en ännu bättre dialog mellan vår bransch och sjukvården. Det kommer gynna alla inblandade, framför allt patienterna, säger Jörgen Nilsen, Nordisk chef på medtechföretaget Boston Scientific Nordic AB.

Antalet patienter med kroniska sjukdomar ökar hela tiden. Samtidigt blir de allt mer upplysta om vilka behandlingsmetoder som finns och ställer därmed ökade krav.

Till det kommer effekten av covidpandemin, där det fram till 31 december i år kommer att finnas en eftersläpning på uppskattningsvis 200 000 operationer som måste genomföras. Samtidigt får inte sjukvården nya resurser i motsvarande utsträckning.

– Vården kommer att behöva göra mycket mer men med ungefär samma resurser, och den ekvationen går inte ihop. Här kan medtechföretagen hjälpa till, säger Jörgen Nilsen.

Investera sig ur krisen

Enligt färska siffror står medicinteknik för 5-7 procent av kostnaden för sjukvården och omsorgen. Samtidigt skulle effektivare utnyttjande av rätt medicinteknik kunna spara enorma summor av sjukvårdens kostnader och även andra resurser.

– Det finns nu så många evidensbaserade fall som styrker detta. Om vi kunde förklara detta bättre och bli överens med sjukvårdens beslutsfattare så finns det enorma besparingar att göra, trots att ny teknik inledningsvis kan vara dyr att investera i, säger han.

Roger Ahlgren är Market Access Manager på företaget. Han ger flera exempel på denna nya teknik.

En innovation gäller telemonitorering av patienter med hjärtsvikt, en folksjukdom som runt 250 000 svenskar lider av och som beräknas förbruka 1-2 procent av sjukvårdens totala resurser.

Inuti avancerade pacemakers finns sensorer som kan förutspå en förvärrad situation för hjärtat.

– Vårt system använder en intelligent algoritm för att kontinuerligt förutsäga och bestämma sannolikheten för att en person snart kollapsar hemma och tvingas åka med ambulans till sjukhuset för mycket dyrare vård. Det skulle kunna spara oerhört många intensivvårdsdygn om den erbjöds, säger han.

Sämre ersättning bromsar ny teknik

Ett annat exempel är behandlingen som ges mot godartad prostataförstoring i Sverige. I dag finns betydligt bättre teknik, för snabbare och billigare behandling. Det faktum att det inte införts i flera regioner beror bland annat på att sjukvården inte får samma ersättning om operationen görs i dagkirurgi, eftersom patienten inte behöver stanna över natten då återhämtningen går snabbare. 

– Istället får vi patienter som opereras med äldre teknik, vilket skapar högre totalkostnader vid tillfället, samt fler kostnader längre fram, säger Roger Ahlgren.

Dessutom opereras alldeles för få patienter och i väntan på behandling kostar varje år läkemedel och katetrar betydligt mer än den nya metoden. Under denna väntan lider patienterna ofta mycket.

Ytterligare ett exempel är vid de förbättrade möjligheterna att byta ut en hjärtklaff via kateter i ljumsken, så kallad TAVI. 

– Vid klaffbyten riskerar man att patienten kan råka ut för en stroke i samband med operationen. Det finns en produkt som reducerar risken till ett minimum, men vem skall betala för den, då kostnaden för en stroke hamnar på andra avdelningar inom sjukhuset, eller i primärvården, säger Roger Ahlgren.

Kan lösa utmaningarna

Jörgen Nilsen menar att branschorganisationen Swedish Medtech har en viktig roll att spela för att förbättra dialogen med sjukvården och se till att alla håller fokus på patientens behov – att skapa rätt lösningar för en förbättrad vård.

– De gör ett mycket bra jobb men det finns en tröghet i systemet som gör att patienten inte får tillgång till rätt teknik, säger han.

Själv tror han att medtechföretagen kan lösa en del av de utmaningar som sjukvården står inför, som vi sett exempel på under rådande pandemi.

– Medicinteknik betraktas ibland som en kostnadsdrivare, men vi menar att det är precis tvärtom. Med ny och bättre teknik kan sjukvården göra mer med färre resurser och nu är det dags att vi kliver fram på allvar. Men det ställer också höga krav på oss företag. Vi måste bli bättre på att förstå och sedan förklara vilka värden vi skapar för vården. Rätt utnyttjat finns många områden där vi kan förbättra för patienten, effektivisera och samtidigt reducera totalkostnaderna för sjukvården, säger Jörgen Nilsen och avslutar:

– Detta kommer bara kunna ske om vi utökar och välkomnar dialogen.

Fakta: Boston Scientific 

Boston Scientific är ett medicinteknikföretag med över 100 personer anställda i Norden, och huvudkontoret ligger I Helsingborg.

Läs mer på: www.bostonscientific.com/en-EU/home.html

@BSC_EU_Heart 

BSC LinkedIn

 

Mer från Boston Scientific

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Boston Scientific och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?