Annons

Räntor och valutor: Euron förstärks<br />

Euron stärks mot dollarn och andra valutor i förmiddagens handel i Europa efter en rad relativt positiva signaler. Samtidigt stiger europeiska statspappersräntor svagt i längre löptider medan spanska och italienska räntor sjunker något i kortare löptider.

Spanien sålde tre- och sexmånadersväxlar för 3,6 miljarder euro på tisdagen, avsedd volym upp till 3,5 miljarder, och räntan blev nu betydligt lägre än vid föregående motsvarande auktion i slutet av juli. Tremånadersväxlarna såldes till en ränta på 0,946 procent, jämfört med 2,434 procent i juli, medan räntan på sexmånadersväxlarna sjönk till 2,026 procent, från 3,691 procent i juli.

Italien fick också betala betydligt lägre ränta för en upplåning i tvååriga nollkupongsobligationer för 3 miljarder euro. Räntan sjönk till 3,064 procent, från 4,86 procent i juli.

ECB rapporterade att penningmängdstillväxten, mätt som M3, steg till oväntat höga 3,8 procent i juli, väntat 3,2 procent. Det var den högsta nivån sedan maj 2009, och därmed också åtminstone en liten indikation om att ECB:s massiva likviditetstillskott börjar söka sig ut i den reala ekonomin.

Kredittillväxten till den privata sektorn var dock fortsatt svag i juli, +0,1 procent, och kredittillväxten till icke-finansiella företag var fortsatt negativ, -0,4 procent. Enligt Michael Schubert, ekonom på Commerzbank, kan ECB komma att se den svaga kredittillväxten som ytterligare ett skäl för att genomföra ett nytt obligationsköpprogram.

Bloomberg News rapporterade också tidigare, med hänvisning till tre icke namngivna personer med insyn, att ECB överväger att minska den så kallade "haircuten" när finansinstitut vill låna av centralbanken mot säkerhet i så kallade ABS:er. (Det vill säga att ECB vill ge finansinstitut möjlighet att låna mer mot ett givet värde av säkerheter i form av värdepapper som backas upp av tillgångar, som bostadslån eller bilkrediter).

Bloomberg News källor uppger vidare att ECB nu trycker på för att mildra de kommande internationella likviditetsreglerna, inom Baselreglerna, så att bankerna kan använda ABS:er och lån till företag som likviditetsbuffert mot potentiella kreditåtstramningar.

I Sverige sjunker statsobligationsräntor med kortare löptider något på tisdagsförmiddagen medan långa räntor noterar små förändringar jämfört med öppningsnoteringarna. Kronan ger samtidigt upp något av morgonens förstärkning mot euron.

Värdet på den svenska varuexporten sjönk 5 procent i juli, till 87,6 miljarder kronor, jämfört med samma månade 2011, trots att juli 2012 innehöll en vardag mer än juni 2011. Det var den svagaste utvecklingen sedan i mars, då exporten sjönk knappt 6 procent.

Importen minskade samtidigt 1 procent, till 83,9 miljarder kronor, och handelsnettot stannade på ett överskott på 3,7 miljarder. Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytiker i genomsnitt ett överskott på 7,6 miljarder kronor i juli.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, konstaterar i ett kundbrev att den tröga trenden för den svenska exporten fortsatte i juli. Indikatorerna har nu visserligen ljusnat en aning den senaste tiden, men de målar fortsatt upp en mörk bild av den kommande perioden.

"Detta är vad man får räkna med givet den svaga globala efterfrågan", skriver Torbjörn Isaksson, som dock samtidigt noterar preliminära indikationer på en något bättre trend i importen, vilket kan tyda på att den inhemska efterfrågan ändå hålls uppe.

Ekonomerna på SEB presenterade en ny konjunkturprognos på tisdagen, där BNP-prognosen för 2012 höjs till 1,3 procent från 0,7 procent i förra prognosen från i maj. Prognosen för 2013 sänks samtidigt till 1,5 procent, från 1,9 procent.

SEB skriver i rapporten att den senaste tiden har de globala tillväxtutsikterna försämrats med avmattningstendenser som är mer synkroniserade än under 2010 och 2011.

"Även tillväxtekonomier som till exempel Kina har växlat ned. Osäkerhet kring euron och amerikansk finanspolitik tynger tillväxten under hösten. Den globala tillväxten är inte självgående utan starkt beroende av fortsatt monetär stimulans", skriver SEB-ekonomerna, och tillägger att centralbankerna tvingas till "alltmer drastiska åtgärder".

Beträffande Riksbanken håller SEB, med viss tvekan, fast vid att den sänker styrräntan till 1,25 procent i september, och till 1,00 procent i december. Euron väntas ändå fortsätta att försvagas mot kronan, till 8:00 vid årsskiftet.

På tisdagens USA-agenda riktas intresset mot hushållens konfidensindikator, klockan 16.00, som väntas ha stigit marginellt till 66,0 i augusti från 65,9 i juli, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Från USA kommer även S&P/Case-Shiller husprisindex för juni, klockan 15.00, där analytikerna spår att huspriserna sjönk 0,05 procent i årstakt medan de väntas ha stigit 0,45 procent från i maj.

"De senaste månaderna har det blivit uppenbart för oss att huspriserna äntligen återhämtar sig, om än i en måttlig takt", skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev där de noterar att S&P/Case-Shiller husprisindex i månadstakt nu har stigit fyra månader i rad.

Tisdag kl 11.45 (måndag kl 16.15)
USD/SEK 6:5572 (6:5849) Statsobl 2y 0,86 (0,90)
EUR/SEK 8:2305 (8:2454) Statsobl 10y 1,40 (1,41)
EUR/USD 1:2553 (1:2521) Räntegap/ty 6 (6)
US obl 10y 1,64 (1,65) Tysk obl 10y 1,36 (1,35)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?