1515
Annons

Räntor och valutor: Euron förstärks<br />

Euron stärks mot dollarn och andra valutor i förmiddagens handel i Europa efter en rad relativt positiva signaler. Samtidigt stiger europeiska statspappersräntor svagt i längre löptider medan spanska och italienska räntor sjunker något i kortare löptider.

Spanien sålde tre- och sexmånadersväxlar för 3,6 miljarder euro på tisdagen, avsedd volym upp till 3,5 miljarder, och räntan blev nu betydligt lägre än vid föregående motsvarande auktion i slutet av juli. Tremånadersväxlarna såldes till en ränta på 0,946 procent, jämfört med 2,434 procent i juli, medan räntan på sexmånadersväxlarna sjönk till 2,026 procent, från 3,691 procent i juli.

Italien fick också betala betydligt lägre ränta för en upplåning i tvååriga nollkupongsobligationer för 3 miljarder euro. Räntan sjönk till 3,064 procent, från 4,86 procent i juli.

ECB rapporterade att penningmängdstillväxten, mätt som M3, steg till oväntat höga 3,8 procent i juli, väntat 3,2 procent. Det var den högsta nivån sedan maj 2009, och därmed också åtminstone en liten indikation om att ECB:s massiva likviditetstillskott börjar söka sig ut i den reala ekonomin.

Kredittillväxten till den privata sektorn var dock fortsatt svag i juli, +0,1 procent, och kredittillväxten till icke-finansiella företag var fortsatt negativ, -0,4 procent. Enligt Michael Schubert, ekonom på Commerzbank, kan ECB komma att se den svaga kredittillväxten som ytterligare ett skäl för att genomföra ett nytt obligationsköpprogram.

Bloomberg News rapporterade också tidigare, med hänvisning till tre icke namngivna personer med insyn, att ECB överväger att minska den så kallade "haircuten" när finansinstitut vill låna av centralbanken mot säkerhet i så kallade ABS:er. (Det vill säga att ECB vill ge finansinstitut möjlighet att låna mer mot ett givet värde av säkerheter i form av värdepapper som backas upp av tillgångar, som bostadslån eller bilkrediter).

Bloomberg News källor uppger vidare att ECB nu trycker på för att mildra de kommande internationella likviditetsreglerna, inom Baselreglerna, så att bankerna kan använda ABS:er och lån till företag som likviditetsbuffert mot potentiella kreditåtstramningar.

I Sverige sjunker statsobligationsräntor med kortare löptider något på tisdagsförmiddagen medan långa räntor noterar små förändringar jämfört med öppningsnoteringarna. Kronan ger samtidigt upp något av morgonens förstärkning mot euron.

Värdet på den svenska varuexporten sjönk 5 procent i juli, till 87,6 miljarder kronor, jämfört med samma månade 2011, trots att juli 2012 innehöll en vardag mer än juni 2011. Det var den svagaste utvecklingen sedan i mars, då exporten sjönk knappt 6 procent.

Importen minskade samtidigt 1 procent, till 83,9 miljarder kronor, och handelsnettot stannade på ett överskott på 3,7 miljarder. Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytiker i genomsnitt ett överskott på 7,6 miljarder kronor i juli.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, konstaterar i ett kundbrev att den tröga trenden för den svenska exporten fortsatte i juli. Indikatorerna har nu visserligen ljusnat en aning den senaste tiden, men de målar fortsatt upp en mörk bild av den kommande perioden.

"Detta är vad man får räkna med givet den svaga globala efterfrågan", skriver Torbjörn Isaksson, som dock samtidigt noterar preliminära indikationer på en något bättre trend i importen, vilket kan tyda på att den inhemska efterfrågan ändå hålls uppe.

Ekonomerna på SEB presenterade en ny konjunkturprognos på tisdagen, där BNP-prognosen för 2012 höjs till 1,3 procent från 0,7 procent i förra prognosen från i maj. Prognosen för 2013 sänks samtidigt till 1,5 procent, från 1,9 procent.

SEB skriver i rapporten att den senaste tiden har de globala tillväxtutsikterna försämrats med avmattningstendenser som är mer synkroniserade än under 2010 och 2011.

"Även tillväxtekonomier som till exempel Kina har växlat ned. Osäkerhet kring euron och amerikansk finanspolitik tynger tillväxten under hösten. Den globala tillväxten är inte självgående utan starkt beroende av fortsatt monetär stimulans", skriver SEB-ekonomerna, och tillägger att centralbankerna tvingas till "alltmer drastiska åtgärder".

Beträffande Riksbanken håller SEB, med viss tvekan, fast vid att den sänker styrräntan till 1,25 procent i september, och till 1,00 procent i december. Euron väntas ändå fortsätta att försvagas mot kronan, till 8:00 vid årsskiftet.

På tisdagens USA-agenda riktas intresset mot hushållens konfidensindikator, klockan 16.00, som väntas ha stigit marginellt till 66,0 i augusti från 65,9 i juli, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Från USA kommer även S&P/Case-Shiller husprisindex för juni, klockan 15.00, där analytikerna spår att huspriserna sjönk 0,05 procent i årstakt medan de väntas ha stigit 0,45 procent från i maj.

"De senaste månaderna har det blivit uppenbart för oss att huspriserna äntligen återhämtar sig, om än i en måttlig takt", skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev där de noterar att S&P/Case-Shiller husprisindex i månadstakt nu har stigit fyra månader i rad.

Tisdag kl 11.45 (måndag kl 16.15)
USD/SEK 6:5572 (6:5849) Statsobl 2y 0,86 (0,90)
EUR/SEK 8:2305 (8:2454) Statsobl 10y 1,40 (1,41)
EUR/USD 1:2553 (1:2521) Räntegap/ty 6 (6)
US obl 10y 1,64 (1,65) Tysk obl 10y 1,36 (1,35)


Festfixaren miljonsatsar – kulturskatten blir bar

Varför tänka smått när man kan tänka stort? Jakob Grandin är nattklubbsprofilen som verkat inom kultur- och nöjesbranschen i över 20 år. Nu öppnar han nytt på Smedsudden.  

”Det är magiskt att stå på Trädgården och dansa, men vår generation törstar efter något nytt. Det här kan vi växa med och bli gamla i”, säger han.

Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren

Sedan 2016 har byggnaden Annexet ute på Smedsudden stått öde, en smärre kulturell skatt som Oscar Fredrik Kreüger lät bygga tillsammans med en liknande trävilla och en mindre malmgård i slutet av 1800-talet. De andra två byggnaderna brann dock ned på 1920-talet respektive 1970-talet. 

Huset har huserat många olika verksamheter genom åren, senast klubbhus och café åt Stockholms kajakklubb. Nu den 18 maj slås dörrarna upp till Eden, en restaurang och bar i regi av bolaget Kulturarenor och krögaren Viktor Nyman. Tillsammans med kollegorna Johan Wiklund och Martin Lagerberg utgör Jakob Grandin, nattklubbsprofil och entreprenör, Kulturarenor. En trio som utöver nysatsningen står bakom bland annat utomhusklubben Trädgården, konsertarenan Fållan och konstgalleriet Färgfabriken.  

I över 20 år har Jakob Grandin verkat inom Stockholms krog- och nöjesliv. Karriären startade under tidigt 2000-tal, med nattklubben Aah La La. Efter några år blev den till det som idag är populära Trädgården, en av Stockholms största nattklubbar under vår- och sommartid, belägen rakt under Skanstullsbron och med rum för flera dansgolv, mat, evenemang och spel.  

Foto:Amanda Lindgren

Samtidigt som Trädgården nästa år firar 20-års jubileum öppnar Jakob Grandin och hans team Eden, en plats som byggs upp med inspiration av Medelhavet och som gänget hoppas ska inspirera till rekreation och stadsflykt.  

”Pandemin har verkligen fått oss att tänka i nya banor. Det är magiskt att stå på Trädgården och dansa, men vår generation törstar efter något nytt. Det här är ett projekt som vi kan växa med och bli gamla i”, säger han.  

Och planerna är storslagna. Det är inte bara gamla Annexet som kommer att ge närvaro åt Smedsudden. De historiska byggnaderna som en gång förstördes av bränder kommer åter att byggas upp, men i ny anda. Den långsiktiga planen är att platsen ska bli en oas som året runt bjuder in till hela dagar av aktivitet. Inom några år ska kallbadhus, bastu och träningspaviljong göra den nybyggda restaurangen och baren sällskap.  

Det första förslaget på att utveckla Smedsudden skickade Jakob Grandin in redan 2015, men det är först nu som han och Kulturarenor känt sig mogna att genomföra idén. Renoveringen startade 1 februari i år, en restaurering och upprustning som kostat nära 20 miljoner. Sedan 1930 ägs fastigheten av Stockholm stad, som också har bekostat drygt 25 procent av renoveringen. Parterna har också ingått ett långsiktigt avtal där visionen om en tillflykt från storstadsbruset tillåts växa fram under tid.  

”Vi brukar hänvisa till platsen som ett stenkast från verkligheten. Det ligger så nära staden samtidigt som det blir ett andrum från stress och vardag. Vi skojar om att vi ska återinföra talesättet ”carpe diem”, för det är lite det som vi vill att det här ska handla om.”  

Foto:Amanda Lindgren

Renoveringen har gått i bevarandets tecken. Fasadens originalfärger har lyfts fram, samtidigt som man på insidan tagit till vara på de gamla golven. Trappräcken, stuckatur och kakelugnar har fått vara kvar och samspelar nu med färg och interiör inspirerade av Medelhavsländerna. Lokalen tar drygt 100 sittande personer och på terrassen finns plats för barhäng under de varmare månaderna. Bakom huset kommer den mexikanska pop-up-restaurangen Fuego kommer att husera. Restaurang Edens matprofil, som tagits fram av matkreatören Sally Voltaire, domineras av Italien, Frankrike, Spanien och Grekland.  Samtidigt kommer köket att i största möjliga mån använda sig av nordiska primörer och varor.  

”Maten är en korsning mellan Medelhavet och Mälaren. Vi använder till exempel franska ostar, som producerats i Sverige. För oss är det viktigt att ta tillvara på de råvaror som är i säsong, samtidigt som vi för in utländska influenser”, säger Jakob Grandin. 

Det väletablerade fenomenet mellanrätter har helt prioriterats bort, istället har upplägget inspirerats av det italienska sättet att se på mat. Jakob Grandin förklarar att den familjära känslan ska genomsyra lunch- och middagssittningarna. Han hoppas att menyn, som är uppbyggd utifrån strategin fyrarätters, ska få sällskapen att vilja sitta länge. Maten kommer ändras efter årstid, men menyn kommer alltid att verka under kategorierna snacks, förrätter, varmrätter och efterrätter.  

”Vi har till och med heldagsbord som man kan boka. Jag tror att vi via den här satsningen tillför någonting nytt till Stockholm, ett ställe som tillåter tiden att stanna.”  

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?