Annons

USA-börser: Blandade <br />rörelser i starten<br />

De ledande amerikanska indexen inledde veckans handel i olika riktningar på måndagen. Nasdaq stärktes av en uppgång i Apple, som följt efter fredagens vinst i en patenttvist mot Samsung.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 16.40 ned 0,2 procent till 13.131 medan Nasdaq Composite ökade 0,2 procent till 3.075. På den bredare marknaden var S&P 500 ned 0,1 procent på 1.410. Omsättningen var 110 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 360 miljoner på Nasdaq-börsen.

"Det finns ingen stark övertygelse i någon riktning. Vi har några ljuspunkter, såsom Apple. Investerare tittar framåt på signaler från Fed", sade Richard Sichel, chefsinvesterare vid Philadelphia Trust, till Bloomberg News.

Apple var draglok inom Nasdaq på måndagen när aktien steg med 2,1 procent. Bolaget vann på fredagen en patentstrid mot Samsung Electronics, som därmed har dömts till att betala drygt 1 miljard dollar i skadestånd. Domen kan också leda till ett förbud för Samsung att sälja vissa av sina mobilprodukter i USA, enligt Bloomberg News. Ett sådant förbud ökar risken även för andra tillverkare som använder Googles operativsystem Android.

Google var 1,6 procent ned i den inledande handeln medan Microsoft och Research in Motion steg 0,7 respektive 3,2 procent. Smartphones med Microsofts operativsystem samt Blackberry skulle vara vinnare om vissa Android-mobiler förbjuds.

Finans var lägst bland sektorerna inom Dow Jones, när Bank of America och JP Morgan sjönk med 1,1 respektive 0,5 procent.

Vidare på bolagsfronten noterades världens största vitvaru- och hemelektronikkedja, Best Buy, drygt 7 procent högre i den inledande handeln. Bolaget meddelade på måndagen att bolagets grundare och före detta styrelseledamot, Richard Schulze, inlett en så kallad due diligence-process inför eventuellt förvärv av bolaget.

På makrofronten riktas blickarna i veckan mot Fed-chefen Ben Bernankes anförande vid den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole på fredag.

"I en värld beroende av likviditet kommer anförandet i Jackson Hole vara i huvudfokus denna vecka. Efter förra veckans FOMC-protokoll lyftes hoppet om policyåtgärder på fredagen genom Fed-bevakaren Jon Hilsenraths story i WSJ. I ett brev daterat förra onsdagen till representanthusets utskott försvarade han Feds policyåtgärder och noterade att det "finns utrymme för ytterligare åtgärder från Federal Reserve för att lätta på de finansiella villkoren", skriver Deutsche Bank i ett kundbrev.

På räntemarknaden har amerikansk tioårig marknadsränta tickat ned 3 punkter till 1,66 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?