1515

Stockholmsbörsen: Tysk statistik tynger<br />

Stockholmsbörsen var oförändrad medan de ledande europeiska börsindexen tappade svagt i måndagens öppningshandel sedan IFO-index varit något svagare än väntat. Nokia, Saab och Lundin Petroleum noterades högre på positiva besked medan Africa Oil tappade efter torrborrning.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var i det närmaste oförändrad kring indexnivån 1.059, klockan 10.10. Omsättningen var då 733 miljoner på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, uppgick den till 850 miljoner.

De ledande europeiska börsindexen DAX, CAC och Euro Stoxx var samtidigt mellan 0,1 och 0,3 procent lägre. Londonbörsen håller i dag stängt för "Summer Bank Holiday".

Nokia avancerade runt 9 procent till 22,45 kronor. Samsung Electronics har råkat ut för ett bakslag i patenttvisten mot Apple som kan innebära ett förbud för Samsung att sälja vissa av sina mobilprodukter i USA, enligt Bloomberg News. Domen bedöms kunna gynna Nokia och Microsofts satsning i USA. Om Samsung förbjuds sälja vissa produkter på den amerikanska marknaden ökar risken även för andra tillverkare som använder Googles operativsystem Android.

Goldman Sachs pekar på att nästa viktiga datum är den 20 september, då eventuellt försäljningsstopp ska avhandlas.

"Apple kan komma att försöka förbjuda försäljning av så mycket som 25 olika Samsung-smartphones (inklusive Galaxy S2) i USA", skriver Goldman Sachs telekomanalysteam i en kommentar.

Ericssons aktie tyngde indexutvecklingen på marginalen med en nedgång på 0,5 procent med SEB Enskilda som stor nettosäljare.

Lundin Petroleum tickade upp 2,9 procent, ånyo över 150-kronorsstecket, till 151,50 kronor. Det kom under morgonen uppdateringar kring såväl Geitungen som den nordöstra delen av fyndigheten Johan Sverdrup, PL501. Bolaget meddelade dessutom att prospekteringsborrningen Albert återupptas.

Africa Oil tappade 4,6 procent till 57,25 kronor sedan det meddelats om en torrborrning i brunnen Shabeel North-1 i Puntland Somalia, där bolaget är delägare. Det har även beslutats om att inga ytterligare test av de zoner som upptäcktes i samband med den första borrningen, kommer att genomföras. De inblandade aktörerna kommer dock att borra vidare i både Nugaal- och Dharoor-området och borra en brunn i varje område inom en treårsperiod.

Saab lyfte kring 5 procent då marknaden tagit det positivt att regeringen beslutat att köpa 40-60 Gripenplan av den nya generationen. För att satsningen ska gå att genomföra har ett partnerskap tecknats med Schweiz som ska ha 22 plan.

"Antalet var mindre än väntat, ÖB har väl sagt att det krävs 60-80 plan, men jag tror ändå att det blir lite av en lättnad givet vad som nu framgår om regeringens inställning till försvarsfrågor i stort", säger en analytiker till Direkt.

Saab har vidare förvärvat 53 procent av aktierna i Hitt. Det sedan tidigare lagda budet har höjts från 6,60 till 7,00 euro per aktie och förklaras ovillkorat. En utomstående kinesisk part har samtidigt meddelat intresse samt lagt ett kontantbud om 7,26 euro per aktie, enligt Hitt.

JM var ned närmare 2 procent under hög omsättning med Credit Suisse som aktiv säljare.

På makrofronten visade IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland en nedgång till 102,3 i augusti, jämfört med reviderade 103,2 föregående månad (103,3). Analytiker räknade enbart med en indexnedgång till 102,7, enligt Bloomberg News prognosenkät. Index över förväntningarna om framtiden sjönk till 94,2 i augusti från reviderade 95,5 föregående månad (95,6), väntat var 95,0. Index över det aktuella läget sjönk till 111,2 i augusti jämfört med reviderade 111,5 föregående månad, väntat var här 110,8.

USA-agendan är däremot tunn på måndagen. USA-terminerna noterade enbart smärre nettorörelser på måndagsförmiddagen.

Veckans kanske största hållpunkt är Fed-chefen Ben Bernankes anförande vid den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole på fredag. Investerare spekulerar i huruvida Fed-chefen då lägger fram argument för ytterligare centralbanksåtgärder i syfte att stötta ekonomin.

I Asien tyngdes Kinaberoende bolag på måndagen sedan officiell statistik visat att industrivinsterna föll tillbaka med 5,4 procent i juli, jämfört med i juli 2011. Kinas premiärminister Wen Jiabao uppmanade i helgen till ytterligare åtgärder för att stötta exporten och för att hjälpa till att möta ekonomiska mål då nedgången i industriföretagens vinster givit ytterligare bevis för att landets nedgång fördjupas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?