Annons

Råvaror: Oljan stiger efter storm<br />

Oljepriserna noterades högre under måndagens förmiddagshandel, stöttade av att tropiska stormen Isaac tvingat fram produktionsstopp vid stora delar av Mexikanska golfen.

På råoljemarknaden var brentoljan upp 0,94 dollar till 114,53 dollar per fat vid 11.40. WTI-oljan var samtidigt upp 0,96 dollar till 97,11.

Den tropiska stormen Isaac prognostiseras stärkas över östra Mexikanska golfen och har tvingat fram produktionsstopp vid ett stort antal oljeplattformar i området. Cirka 24 procent av USA:s oljeproduktion i Mexikanska golfen och 8,2 procent av naturgasproduktionen har stängts ned på grund av Isaac.

Stormen rör sig väst-nordväst från södra spetsen av Florida och beräknas bli en orkan om "ungefär en dag" i takt med att den närmar sig den norra Golfkusten. Längs Morgan City, Lousiana, till Destin, Florida, har en orkanvarning utfärdats.

"Oljan är högre eftersom den tropiska stormen väntas stoppa i princip all olja i Mexikanska golfen de kommande dagarna. Marknaden reagerar på den här temporära utbudsrisken, vilket kommer leda till en nedgång i amerikanska lager. De tillfälliga nedstängningarna av raffinaderier i Golfen kommer också leda till lägre bensinutbud", sade Carsten Fritsch, analytiker vid Commerzbank till Bloomberg News.

BP meddelade på söndagen att de evakuerar personal och stoppar all produktion i Golfen. Chevron har börjat evakuera en del personal, men produktionen är opåverkad. ConocoPhillips har stoppat produktionen vid en plattform och andra bolag har följt färg.

Samtidigt har en kraftig explosion drabbat Amuay-raffinaderiet i Venezuela. Explosionen skördade 39 dödsoffer, och har stängt ned produktionen vid raffinaderiet som är världens näst största med en kapacitet på 645.000 fat per dag.

Vidare har nya spekulationer om att Internationella energimyndigheten, IEA, ska frigöra strategiska lager tagit fart.

Branschorganisationen Petroleum Economists tidning rapporterade på fredagskvällen att USA kan komma att gå i spetsen för en gemensam lagerfrigöring av IEA-länderna så tidigt som nästa månad för att dämpa de stigande oljepriserna. IEA har enligt tidningen uttryckt sitt stöd för aktionen och därmed tvärvänt från sitt tidigare ställningstagande.

Tidningen skrev också att Frankrike och Storbritannien också har gett stöd till strategin, och utbudsförlusterna i Iran ska anges som motiv bakom lagersläppet.

På basmetallmarknaden har London Metal Exchange stängt på måndagen, men på Comex var koppar i första terminsposition i stort sett oförändrat, medan Shanghai-koppar vid stängning klockan 9 hade ökat 0,5 procent.

Kinas premiärminister Wen Jiabao uppmanade i helgen till extra åtgärder för att stötta exporten och bidra till att nå de ekonomiska målen, då en nedgång i industriföretagens vinster givit ytterligare bevis för att landets nedgång fördjupas.

"Tredje kvartalet är en avgörande period för att uppfylla helårets mål för exporttillväxten", sade Wen Jioabao under en inspektionsresa i Guangdong enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

På ädelmetallmarknaden har priset på guld med omedelbar leverans sjunkit med 1 dollar till 1.670 dollar per uns, medan silverpriset har ökat drygt 0,07 dollar till 30,85.

"Det verkar finnas en genuin känsla att vi går allt närmre någon mer uttänkt åtgärd (stimulanser). Det som verkligen driver guldet är förväntningarna om att ytterligare stimulansåtgärder kommer att implementeras", sade Gavin Wendt vid Mine Life till Bloomberg News.

Noteringar klockan 11.40:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:96 USD 97:11
Brent, första termin +0:94 USD 114:53
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -0:75 USD 1.669:80
Silver +0:0725 USD 30:85
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull +0:0047 USD 0:7568


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?