Annons

Räntor och valutor: Kronan försvagas<br />

Europeiska marknadsräntor visar små rörelser, med en lätt dragning nedåt, i måndagens inledande handel. Samtidigt är euron stabil kring 1,25 mot dollarn.

Strax efter svensk öppning är den tyska tioåriga benchmarkräntan upp 1 punkt till 1,34 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen är upp 1 punkt till 1,41 procent.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanade i helgen sina koalitionskollegor att "väga sina ord" när de talar om en grekisk exit från euron och signalerade en förnyad beslutsamhet att hålla euron intakt.

Bundesbanks chef Jens Weidmann varnar samtidigt i tidskriften Der Spiegel för att ECB:s planer att köpa obligationer kan "bli vanebildande som en drog".

"Vi bör inte undervärdera faran att centralbanksfinansiering kan bli vanebildande som en drog. En sådan politik är för mig alltför nära statsfinansiering via sedelpressarna", sa Jens Weidmann.

Statistik på morgonen visade att tyska importpriser steg mindre än väntat i juli, med 0,7 respektive 1,2 procent jämfört med en månad tidigare samt ett år tidigare. Väntat var en ökning med 0,9 respektive 1,4 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

I fokus på tisdagen står närmast det tyska IFO-indexet för augusti. Förväntningarna ligger på 102,7, vilket skulle innebära en nedgång från 103,3 i juli, enligt Bloomberg News enkät.

Den brittiska marknaden håller helgstängt på måndagen, vilket kan ge lägre volymer än vanligt.

På veckans europeiska makroagenda finner vi på tisdag definitiv spansk BNP för andra kvartalet och M3 från euroområdet, på onsdag offentliggörs preliminär dansk BNP för andra kvartalet, preliminär KPI från Tyskland samt räntebesked från Norges Bank.

På torsdag följer tysk arbetslöshet samt indikator företagsklimatet och konfidensindikator för augusti från euroområdet. På fredag publiceras snabbestimatet för KPI för augusti samt arbetslöshet för juli från euroområdet.

Här hemma är det en intressant makrovecka som inleds med finansmarknadsstatistik, PPI samt detaljhandel för juli månad på måndagen.

PPI väntas visa en nedgång med 0,5 procent i juli både jämfört med månaden före och jämfört med ett år tidigare, medan detaljhandeln väntas visa en ökning med 1,6 procent i juli, enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

Nordea skriver i sitt morgonbrev att förutsättningarna för hushållens konsumtion ser bra ut, trots att försäljningen stagnerat sedan i början av året, och att de räknar med tillväxt i detaljhandeln framöver.

På tisdag följer handelsbalans, export och import av varor från SCB samt statsbudgetens utfall i juli från ESV. Dessutom publicerar SEB en ny konjunkturrapport.

På onsdag publicerar Konjunkturinstitutet både barometrar för augusti och konjunkturläget.

På torsdag blir det sparbarometern för andra kvartalet, arbetskostnadsindex för juni, bytesbalans andra kvartalet samt löner privat och offentlig sektor för juni från SCB.

Det är också dags för Handelsbanken att lägga fram sin nya konjunkturprognos.

På fredag publicerar SCB tjänstepriser samt varuexport och varuimport för andra kvartalet.

Amerikanska marknadsräntor steg något efter svensk stängning på fredagen efter att tidigare under dagen ha sjunkit successivt.

Handlare hänvisade till osäkerhet inför två viktiga centralbanksmöten nästa månad, Europeiska centralbanken och Federal Reserve. Tidigare i veckan gynnades USA-obligationerna av förnyat hopp om mer penningpolitisk stimulans från Fed.

"De kommer säkert att göra QE3. Jag misstänker att ekonomiska data inte kommer att bli starkare", sa Ali Jalai, som handlar amerikanska obligationer i Singapore vid Scotiabank, till Bloomberg News.

Han tillade att han föredrar amerikanska obligationer framför europeiska eftersom ECB kan börja köpa spanska och italienska obligationer.

Den tvååriga räntan är oförändrad på 0,26 procent och den tioåriga är upp 3 punkter till 1,67 procent från fredagens svenska stängningsnoteringar.

I eftermiddag väntas ingen USA-statistik av vikt, men senare i veckan publiceras bland annat S&P/Case-Shiller husprisindex för juni och hushållens konfidensindikator augusti (tisdag), reviderad BNP för andra kvartalet, kontrakterade husköp för juli samt Federal Reserves Beige Book (onsdag), privata inkomster och privatkonsumtion för juli och veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa (torsdag) och Chicago inköpschefsindex för augusti, definitivt Michigan-index för augusti samt industriorder för juli.

Dessutom talar Fed-chefen Ben Bernanke alltså vid den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole på fredag.

På valutamarknaden är euron fortsatt svag mot dollarn inför en rapport som kan visa att förtroendet i det tyska näringslivet föll till tvåårslägsta. Euron är stabil strax över 1,25 mot dollarn, jämfört med vid svensk stängning i fredags.

Dollarn har i sin tur stärkts lite mot yenen till 78,75, från 78,53 i fredags.

Kronan är knappt 3 öre svagare mot dollarn och 2 öre svagare mot euron, jämfört med i fredags eftermiddag.

I en intervju i Svenska Dagbladet i helgen säger Riksgäldens upplåningschef Thomas Olofsson att en sänkning av Riksbankens styrränta skulle vara meningslös för att hantera den starka kronan. Flera skäl talar, enligt honom, för en ännu starkare kronkurs.

Johan Javeus, SEB, skriver i bankens morgonbrev att Riksgälden inte stänger dörren för att spekulera mot kronan.

"Intressant att notera att han ändå kan tänka sig att spekulera mot kronan om synen på kronan skulle ändras. Tidigare har Bo Lundgren sagt att det skulle vara svårt för Riksgälden att gå ut och spekulera mot sin egen valuta", skriver Johan Javeus.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?