1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan försvagas<br />

Europeiska marknadsräntor visar små rörelser, med en lätt dragning nedåt, i måndagens inledande handel. Samtidigt är euron stabil kring 1,25 mot dollarn.

Strax efter svensk öppning är den tyska tioåriga benchmarkräntan upp 1 punkt till 1,34 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen är upp 1 punkt till 1,41 procent.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanade i helgen sina koalitionskollegor att "väga sina ord" när de talar om en grekisk exit från euron och signalerade en förnyad beslutsamhet att hålla euron intakt.

Bundesbanks chef Jens Weidmann varnar samtidigt i tidskriften Der Spiegel för att ECB:s planer att köpa obligationer kan "bli vanebildande som en drog".

"Vi bör inte undervärdera faran att centralbanksfinansiering kan bli vanebildande som en drog. En sådan politik är för mig alltför nära statsfinansiering via sedelpressarna", sa Jens Weidmann.

Statistik på morgonen visade att tyska importpriser steg mindre än väntat i juli, med 0,7 respektive 1,2 procent jämfört med en månad tidigare samt ett år tidigare. Väntat var en ökning med 0,9 respektive 1,4 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

I fokus på tisdagen står närmast det tyska IFO-indexet för augusti. Förväntningarna ligger på 102,7, vilket skulle innebära en nedgång från 103,3 i juli, enligt Bloomberg News enkät.

Den brittiska marknaden håller helgstängt på måndagen, vilket kan ge lägre volymer än vanligt.

På veckans europeiska makroagenda finner vi på tisdag definitiv spansk BNP för andra kvartalet och M3 från euroområdet, på onsdag offentliggörs preliminär dansk BNP för andra kvartalet, preliminär KPI från Tyskland samt räntebesked från Norges Bank.

På torsdag följer tysk arbetslöshet samt indikator företagsklimatet och konfidensindikator för augusti från euroområdet. På fredag publiceras snabbestimatet för KPI för augusti samt arbetslöshet för juli från euroområdet.

Här hemma är det en intressant makrovecka som inleds med finansmarknadsstatistik, PPI samt detaljhandel för juli månad på måndagen.

PPI väntas visa en nedgång med 0,5 procent i juli både jämfört med månaden före och jämfört med ett år tidigare, medan detaljhandeln väntas visa en ökning med 1,6 procent i juli, enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

Nordea skriver i sitt morgonbrev att förutsättningarna för hushållens konsumtion ser bra ut, trots att försäljningen stagnerat sedan i början av året, och att de räknar med tillväxt i detaljhandeln framöver.

På tisdag följer handelsbalans, export och import av varor från SCB samt statsbudgetens utfall i juli från ESV. Dessutom publicerar SEB en ny konjunkturrapport.

På onsdag publicerar Konjunkturinstitutet både barometrar för augusti och konjunkturläget.

På torsdag blir det sparbarometern för andra kvartalet, arbetskostnadsindex för juni, bytesbalans andra kvartalet samt löner privat och offentlig sektor för juni från SCB.

Det är också dags för Handelsbanken att lägga fram sin nya konjunkturprognos.

På fredag publicerar SCB tjänstepriser samt varuexport och varuimport för andra kvartalet.

Amerikanska marknadsräntor steg något efter svensk stängning på fredagen efter att tidigare under dagen ha sjunkit successivt.

Handlare hänvisade till osäkerhet inför två viktiga centralbanksmöten nästa månad, Europeiska centralbanken och Federal Reserve. Tidigare i veckan gynnades USA-obligationerna av förnyat hopp om mer penningpolitisk stimulans från Fed.

"De kommer säkert att göra QE3. Jag misstänker att ekonomiska data inte kommer att bli starkare", sa Ali Jalai, som handlar amerikanska obligationer i Singapore vid Scotiabank, till Bloomberg News.

Han tillade att han föredrar amerikanska obligationer framför europeiska eftersom ECB kan börja köpa spanska och italienska obligationer.

Den tvååriga räntan är oförändrad på 0,26 procent och den tioåriga är upp 3 punkter till 1,67 procent från fredagens svenska stängningsnoteringar.

I eftermiddag väntas ingen USA-statistik av vikt, men senare i veckan publiceras bland annat S&P/Case-Shiller husprisindex för juni och hushållens konfidensindikator augusti (tisdag), reviderad BNP för andra kvartalet, kontrakterade husköp för juli samt Federal Reserves Beige Book (onsdag), privata inkomster och privatkonsumtion för juli och veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa (torsdag) och Chicago inköpschefsindex för augusti, definitivt Michigan-index för augusti samt industriorder för juli.

Dessutom talar Fed-chefen Ben Bernanke alltså vid den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole på fredag.

På valutamarknaden är euron fortsatt svag mot dollarn inför en rapport som kan visa att förtroendet i det tyska näringslivet föll till tvåårslägsta. Euron är stabil strax över 1,25 mot dollarn, jämfört med vid svensk stängning i fredags.

Dollarn har i sin tur stärkts lite mot yenen till 78,75, från 78,53 i fredags.

Kronan är knappt 3 öre svagare mot dollarn och 2 öre svagare mot euron, jämfört med i fredags eftermiddag.

I en intervju i Svenska Dagbladet i helgen säger Riksgäldens upplåningschef Thomas Olofsson att en sänkning av Riksbankens styrränta skulle vara meningslös för att hantera den starka kronan. Flera skäl talar, enligt honom, för en ännu starkare kronkurs.

Johan Javeus, SEB, skriver i bankens morgonbrev att Riksgälden inte stänger dörren för att spekulera mot kronan.

"Intressant att notera att han ändå kan tänka sig att spekulera mot kronan om synen på kronan skulle ändras. Tidigare har Bo Lundgren sagt att det skulle vara svårt för Riksgälden att gå ut och spekulera mot sin egen valuta", skriver Johan Javeus.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?