1515
Annons

USA-börser: Bernankes ord lyfter börserna<br />

De ledande amerikanska indexen var högre på fredagen. Indexen raderade ut de nedgångar som inledde dagens handel, sedan en kommentar från Fed-chefen Ben Bernanke lyft börserna.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 18.00 upp 0,5 procent till 13.121 medan Nasdaq Composite ökade 0,4 procent till 3.065. På den bredare marknaden var S&P 500 upp 0,4 procent på 1.408. Omsättningen var 190 miljoner aktier på NYSE och 610 miljoner på Nasdaq.

Förhoppningarna för stimulanser från den amerikanska centralbanken fick sig en skjuts på fredagen sedan Wall Street Journal rapporterat att Bernanke i ett brev till Darrell Issa, ordförande i ett av representanthusets utskott, understrukit möjligheten för ytterligare penningpolitiska stimulanser.

"Det finns utrymme för ytterligare aktion från Federal Reserve för att lätta på de finansiella villkoren och för att stärka återhämtningen", skrev Bernanke, enligt Wall Street Journals nätupplaga.

Bland enskilda bolag avancerade Eli Lilly 2,6 procent i den inledande handeln sedan bolaget publicerat resultat av kliniska studier avseende Alzheimer-preparat. Vidare klättrade Madison Square Garden 5 procent, sedan det rapporterat ett resultat som slagit förväntningarna på Wall Street.

På statistikfronten var orderingången på varaktiga varor steg mer än väntat under juli, enligt Bloomberg News prognossammanställning. Exklusive transportsektorn sjönk orderingången dock oväntant.


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?