1515

Stockholmsbörsen: Tungt för verkstads- och råvarubolag<br />

Stockholmsbörsen tappade i likhet med Europa under fredagen. I det svagare sentimentet hade cykliska sektorer såsom råvaror och verkstad på sedvanligt manér det tungt. Ericsson bidrog också till nedgången i Stockholm.

"Det har svängt om lite. Veckans stora grej var Fed-protokollet som tolkades som mjukt vilket tryckte upp valuta, ränte- och aktiemarknader på bred front. Sedan har detta delvis reverserats, framför allt på börsen snarare än euro/dollar, sedan Bullard uttalat sig på så sätt att han tagit lite udden av förväntningarna om QE3. Sammantaget har dock förväntningarna på QE3 ökat till följd av protokollet som det dock ska kommas ihåg inte är purfärskt", säger Rickard Hellman, räntestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var 0,4 procent nedåt till indexnivån 1.050,9, klockan 14.15. Omsättningen var runt 4 miljarder på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, uppgick den till dryga 5 miljarder.

De ledande europeiska börsindexen DAX, CAC, FTSE och Euro Stoxx var samtidigt mellan 0,4 och 0,5 procent ned.

"Marknaden kommer att ha centralbanksglasögonen på under den närmaste tidens inkommande USA-data, inte minst när augustijobbrapporten publiceras. Slutresultatet av dålig statistik kommer troligen att vara risk-på på förhoppningar om ytterligare QE. Likaså skulle riktigt bra statistik vara positivt för risksentimentet då det visar att ekonomin klarar sig utan mer stöd. Halvmuggig statistik kommer att leda till risk-av då det minskar sannolikheten för QE, men samtidigt inte visar på några jätteförbättringar i ekonomin", säger Nordea-strategen Rickard Hellman till Nyhetsbyrån Direkt.

I det allmänt försämrade riskhumöret på fredagen tappade de råvarurelaterade bolagen SSAB, Lundin Petroleum och Boliden 2,8, 0,9 samt 0,6 procent. SME Direkts rekommendationsindex visade att analytiker sänkt rekommendationerna kraftigt för olja & gas under den senaste veckan, även om det fortsatt är den sektor analytiker är mest positiva till. För fjärde veckan i rad sjönk rekommendationsindex för börsen som helhet.

"På Nordea är vi av uppfattningen att det inte blir ytterliggare kvantitativa lättnader. Amerikansk statistik har kommit in hyfsat efter det senaste räntemötet och vi tror Fed vill spara på krutet. Vi bedömer att det blir tillräckligt stark data framöver för att ur ett QE-perspektiv vara en besvikelse. Detta kan framför allt tänkas påverka negativt på börskurser men även ge viss inverkan på räntemarknaden. Vi räknar enbart med att Fed förlänger åtagandet om att hålla räntan låg fram till 2015", säger Rickard Hellman vidare.

Inom verkstad var Sandvik, ABB, Atlas Copco och Alfa Laval samtliga mellan 0,9 och 1,1 procent lägre.

Indextunga Ericsson backade tillbaka 3,0 procent. Aktien har stigit under den senaste tiden på ökat hopp om förbättring på såväl amerikansk som asiatisk marknad under det andra halvåret. Morgan Stanley bedömer dock att förhållandena på Ericssons marknad alltjämt är svåra innan en eventuell våg av operatörsinvesteringar kommer det fjärde kvartalet, framkommer i en analys som utgår från vad den senaste tidens information från halvledarbolagen kan komma att betyda för Ericsson.

Nokia fortsatte däremot den senaste tidens kurslyft och var ytterligare 1,9 procent högre till 20,28 kronor. H&M lindrade indexnedgången med 0,7 procents uppgång. Electrolux och MTG var vidare 0,3 respektive 0,8 procent upp.

Eniro tickade 5,3 procent högre sedan Dagens Industri skrivit att det kan komma att ske en fusion med det europeiska katalogföretaget European Directories om riskkapitalbolaget Tritons köp av det sistnämnda bolaget går igenom.

I rapportflödet hittades Cloetta, Electra, CTT och Black Earth Farming 5,1, 5,0, 3,5 samt 7,0 procent nedåt.

På makrofronten fortsätter förhandlingarna mellan euroområdet och Grekland. På fredagen kommer Greklands premiärminister Antonis Samaras till Berlin för överläggningar med Angela Merkel, och på lördagen fortsätter den grekiske ledaren till Paris för att träffa Francois Hollande.

På fredagens amerikanska makroagenda riktas blickarna kanske främst mot data över orderingången på varaktiga varor i juli, som publiceras klockan 14.30. USA-terminerna noterade negativa rörelser om 0,1 till 0,2 procent, strax efter 14.00.

"I nästa vecka blir Ben Bernankes tal i Jackson Hole oerhört intressant. Marknaden får här höra hur han ser på den ekonomiska utvecklingen med hänsyn taget även till den statistik som inkommit under augusti, efter senaste räntemötet", säger Rickard Hellman till Nyhetsbyrån Direkt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?