1515

Stockholmsbörsen: Stängde på plus<br />

Stockholmsbörsen avslutade veckans sista handelsdag med ett lätt stigande index efter att ha tillbringat större delen av fredagen på minus. Bakom uppryckningen, som noterades under den sista halvtimmen, låg stigande kurser i New York, vilket fick samtliga större marknader i Europa att stärkas.

Den muntrare stämningen på USA-börserna sammanföll tidsmässigt med nyheten om att Fed-chefen Ben Bernanke i ett brev uppgett att det finns utrymme för den amerikanska centralbanken att genomföra ytterligare åtgärder för att lätta på de finansiella villkoren och stärka återhämtningen.

OMXS30-index stängde 0,3 procent högre på 1.058,6. Omsättningen uppgick till 8,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats, Chi-X samt Turquoise var omsättningen 10,5 miljarder.

Cykliska sektorer såsom råvaror och verkstad hade det tungt och överst på omsättningslistan återfanns Ericsson med ett för dagen relativt stort tapp, även om detta i likhet med övriga aktier mildrades i sluthandeln. På plussidan återfanns bland annat H&M, Nokia och bankerna.

H&M avslutade 1,1 procent upp till 244 kronor efter att ha pressat index ett flertal dagar tidigare i veckan. Ute i Europahandeln tillhörde hela detaljhandelssektorn vinnarna där Marks & Spencers avancerade drygt 4 procent och Inditex steg 1,5 procent.

Nokia fortsatte den senaste tidens kurslyft och var ytterligare 3,4 procent högre till 20:59 kronor. Nyhetssajten The Verge rapporterar, med hänvisning till anonyma källor, att Nokia planerar att presentera två telefoner baserade på Windows Phone 8 tillsammans med Microsoft den 5 september.

Bankaktierna gick starkt och därmed på tvärs med sektorn som helhet sett till utvecklingen i Europahandeln. SEB A och Swedbank toppade med uppgångar på 1,4 respektive 1,2 procent.

Indextunga Ericsson backade tillbaka 1,0 procent till 64:30 kronor efter att vid lunchtid ha noterats till som lägst 62:20. Aktien har stigit under den senaste tiden på ökat hopp om förbättring på såväl amerikansk som asiatisk marknad under det andra halvåret. Morgan Stanley bedömer dock att förhållandena på Ericssons marknad alltjämt är svåra innan en eventuell våg av operatörsinvesteringar kommer det fjärde kvartalet, framkommer det i en analys som utgår från vad den senaste tidens information från halvledarbolagen kan komma att betyda för Ericsson.

I tillägg rapporterade Reuters att Samsungs intåg på den europeiska marknaden för infrastrukturutrustning för 4g bidrog till att pressa Ericssons aktiekurs.

Press kom även från råvarurelaterade bolagen, SSAB A var 2,9 procent ner och Lundin Petroleum tappade 0,2 procent. SME Direkts rekommendationsindex visade att analytiker sänkt rekommendationerna kraftigt för olja & gas under den senaste veckan, även om det fortsatt är den sektor analytiker är mest positiva till. För fjärde veckan i rad sjönk rekommendationsindex för börsen som helhet.

Inom verkstad var Sandvik, ABB, Atlas Copco och Alfa Laval samtliga mellan 0,2 och 0,7 procent lägre.

Eniro tickade 6,4 procent högre sedan Dagens Industri skrivit att det kan komma att ske en fusion med det europeiska katalogföretaget European Directories om riskkapitalbolaget Tritons köp av det sistnämnda bolaget går igenom.

I det allt mer uttunnade rapportflödet noterades några delår som marknaden mottog klart negativt. Cloetta backade 8,2 procent, CTT sjönk 4,8 procent och Black Earth Farming gick ner med 5,3 procent.


Innehåll från WintAnnons

När är bästa tiden att starta bolag? Nu! Tycker Wint!

Visserligen går visan ”juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern precis slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Vi är ekonomitjänsten som gör det enkelt att starta bolag. Vi på Wint har breddat vårt erbjudande de senaste månaderna och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika.

Läs också: Så kan du få ett kostnadsfritt AB från Wint

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. Bestäm dig. Skapa stiftelseurkunden och gör en bolagsordning. Starta bankkonto och sätt in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriv under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt bolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är färdigt, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet.

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga.

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan direkt

Har du modet räcker det numera med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.

– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta. Vem gör det? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt bolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund, berättar Ulrika

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

– Du får bara ta utdelning vid varje årsbokslut vid årsskiftet, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari.

– Det är enkelt att starta företag.

Ta reda på hur du kan starta bolag genom Wint

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?