1515

Stockholmsbörsen: <br />Dyster öppning i korten<br />

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen indikerar en svagt negativ öppning på fredagen. Europas skuldkris står ånyo i fokus under handelsdagen.

"Under den europeiska handelssessionen räknar vi med nyhetsrisker från tyska förbundskanslern Angela Merkels möte med Greklands premiärminister Antonis Samaras samt presskonferensen som följer det spanska kabinettens möte kring bankräddningsplanen", skriver Nomura i ett marknadsbrev.

Kring klockan 8.35 noterade terminerna för Eurostoxx 50, franska CAC 40 och tyska DAX samtliga en svag dragning nedåt.

Om riskkapitalbolaget Tritons köp av det europeiska katalogföretaget European Directories går igenom, kan nästa affär bli en sammanslagning med Eniro, skriver Dagens Industri i fredagens upplaga, med hänvisning till anonyma källor.

Panaxia föreslog inför öppning en nyemission om minst 225 miljoner kronor. De största aktieägarna, Forex Bank respektive Sparbanken 1826 har sammanlagt åtagit sig att teckna aktier i emissionen för 150 miljoner kronor. Anledningen till emissionen är de stora förluster som belastade resultatet under det andra kvartalet 2012.

Konfektyrföretaget Cloetta redovisade på morgonen ett negativt resultat om drygt 100 miljoner kronor efter skatt, tyngt av kostnader relaterade till integrationsarbete samt fabriksomstruktureringar. Även Black Earth Farmings resultat var negativt för det andra kvartalet 2012. Jordbruksföretagets resultat efter skatt landade på -7,6 miljoner dollar (0,5).

Fastighetsbolaget Sagax redovisade däremot ett positivt resultat efter skatt på 105 miljoner kronor och Shamaran Petroleum visade ett nollresultat under det andra kvartalet. CTT vände vidare till vinst med stöd av en omsättning som var i det närmaste dubbelt så hög som samma period 2011.

På makrofronten fortsätter förhandlingarna mellan euroområdet och Grekland. På fredagen kommer Greklands premiärminister Antonis Samaras till Berlin för överläggningar med Angela Merkel, och på lördagen fortsätter den grekiske ledaren till Paris för att träffa Francois Hollande.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tog på torsdagskvällen emot Frankrikes president Francois Hollande för ett middagsmöte i Berlin. Inför mötet försäkrade ledarna att de vill att Grekland ska bli kvar i euroområdet, men Grekland måste också leva upp till de åtaganden de gjort som villkor för det internationella stödpaketet. De vill nu invänta trojkans nästa rapport i september.

Inga formella uttalanden gjordes efter mötet, men enligt en tysk regeringsföreträdare hade de enats om att kräva att Grekland ska uppfylla villkoren för stödpaketet. Det kom däremot inga signaler om de är redo att acceptera det grekiska önskemålet om utökad tidsram för besparingarna.

Den spanska regeringen håller på att ta fram nya regler som ger staten möjlighet att intervenera i problemtyngda långivare och stänga ner banker som vägrar att ta fram trovärdiga överlevnadsplaner, skriver Financial Times och hänvisar till uppgifter från en anonym regeringsföreträdare.

Enligt uppgifterna som publicerats på FT:s hemsida vill den spanska regeringen, inför fredagens ministermöte, stärka centralbankens roll i regleringen av bankerna. Detta är också ett villkor för euroområdets stödpaket på 100 miljarder euro.

På fredagens amerikanska makroagenda riktas blickarna kanske främst mot data över orderingången på varaktiga varor i juli, som publiceras klockan 14.30. USA-terminerna noterade en svagt positiv utveckling på fredagsmorgonen.


Innehåll från EurocardAnnons

Undvik onödig kvittohantering – spara upp till 100 arbetstimmar i månaden

Gustavo Molano försäljningschef på Eurocard.
Gustavo Molano försäljningschef på Eurocard.

Företag som använder sig av papperskvitton lägger nästan 14 minuter på att hantera ett enda utlägg. Med direkta digitala kvitton kan du sköta hanteringen på 90 sekunder – betydligt snabbare och säkrare.

Slipp onödigt arbete. Läs mer om Eurocards lösning Smarta kvitton 

En studie från Eurocard med 235 organisationer i Norden visar att företag lägger väldigt mycket tid på kvittohantering. De är också ofta omedvetna om den tid som anställda lägger ned på manuella processer för att hantera kvitton. Hälften av alla företag i studien använder sig dessutom av papperskvitton som den viktigaste delen av kvittoredovisningen.

– Med papperskvitton tar det nästan 14 minuter att hantera ett enda utlägg, från det att köpet görs tills det är bokfört. För ett företag som hanterar 500 papperskvitton i månaden motsvarar det upp till 115 arbetstimmar, säger Gustavo Molano försäljningschef på Eurocard.

Stor tidsbesparing med ny lösning

Men allt detta kan komma att ändras med direkta digitala kvitton, en lösning som relativt nyligen har introducerats på den nordiska marknaden. Den innebär att ett digitalt kvitto skickas direkt från handlaren till kundens mobiltelefon, där det matchas med rätt transaktion och sedan vidare till företagets utläggshanteringssystem. 

– Direkta digitala kvitton är en grundförutsättning för att ett företag ska kunna digitalisera hela sin kvittohantering. Studien visar också att företag som använder sig av direkta digitala kvitton kan hantera ett kvitto på under 1,5 minut, vilket då motsvarar cirka elva arbetstimmar för ett företag som hanterar 500 kvitton i månaden. Det är en tidsbesparing på 104 arbetstimmar, nästan 90 procent, jämfört med en helt manuell process, säger Gustavo Molano.

Färre fel och lägre kostnader

Hos Eurocard är direkta digitala kvitton en del av lösningen Smarta kvitton, som innebär att företag kan få ett digitalt kvitto, hela vägen från köp till bokföring. Redan i dag erbjuder ett antal handlare i Norden, bland annat taxiföretag, hotell och matvarukedjor Smarta kvitton.

– Smarta kvitton gör att både den som gör utlägget och den som godkänner det sparar tid. Dessutom innebär den helt digitala processen att inga kvitton förstörs eller försvinner. Det ger en kvittohantering med mycket färre fel och betydligt lägre administrationskostnader, säger Gustavo Molano.

Läs hela studien här 

 

 

 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?