Annons

USA-börser: Svag start i New York<br />

De ledande amerikanska börserna var ned under den inledande timmens handel på torsdagen. Jobbsiffror från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet samt onsdagskvällens Fed-protokoll stod i fokus för dagen.

Dow Jones Industrial Average var strax efter 16.30 ned 0,6 procent till 13.098 medan Nasdaq Composite backade 0,5 procent till 3.058. På den bredare marknaden var S&P 500 ned 0,5 procent på 1.406. Omsättningen var 120 miljoner aktier på NYSE och 350 miljoner på Nasdaq.

Industri var sämsta sektor inom Dow Jones med Caterpillar och Boeing ned 0,7 respektive 2,5 procent.

Mest ned inom indexet var dock rapporterande Hewlett-Packard som var 6,5 procent lägre i den inledande handeln sedan bolaget i samband med rapporten på onsdagskvällen sänkt den övre delen i prognosen över vinstintervall för helåret.

Sektorkollegan Dell, som backade med drygt 5 procent på onsdagen efter sin kvartalsrapport, var även ned på torsdagen, med 2,8 procent.

Sentimentet tyngdes av torsdagens veckovisa rapport från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet, där antalet nyanmälda arbetslösa var fler än väntat under föregående vecka.

På onsdagskvällen publicerades protokollet från Federal Reserves två dagar långa räntemöte i månadsskiftet juli/augusti. I protokollet framgick det att många ledamöter i FOMC- kommittén bedömde att ytterligare penningpolitiska stimulanser kan behövas snart, om inte den amerikanska ekonomin börjar uppvisa en uthållig återhämtning. Enligt kommentarer från aktörer på marknaden höll protokollet dörren öppen för stimulanser i en aningen större utsträckning än man väntat sig.

"Fed-protokollet pekar aningen mer i riktningen mot QE", sade Seth Setrakian, delansvarig för aktiehandel vid First New York Securities, till Bloomberg News.

På räntemarknaden var amerikansk tioårig statspappersränta ned 2 punkter till 1,67 procent på torsdagen, medan euron stärktes till 1,2569 mot dollarn.

Bland enskilda bolag redovisade Toro, som tillverkar trädgårdsprodukter och gräsklippare, ett kvartalsresultat på torsdagen som var starkare än analytiker väntat sig. Prognosen för vinsten för helåret sänktes till 2,10 dollar per aktie, från tidigare prognosintervallet 2,23-2,25 dollar per aktie. Aktien var dock svagt högre i den inledande handeln.

På statistikfronten visade siffror från det amerikanska handeldepartementet att försäljningen av nya enfamiljshus i USA steg till en något högre årstakt än väntat under juli. Även bostadspriserna steg något mer än väntat, dessa dock sammanställda för juni.

Vidare steg Markits snabbestimat över inköpschefindex för den amerikanska tillverkningsindustrin något sekventiellt, medan Bloombergs Consumer Comfort Index visade att förtroendet bland de amerikanska konsumenterna sjönk under förra veckan.

På Europafronten riktas blickarna på torsdagen mot när Frankrikes president Francois Hollande under kvällen besöker Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?