1515

Räntor och valutor: USA-ränta ned<br />

Amerikanska marknadsräntor har sjunkit 2-5 punkter efter att duvaktigt protokoll från Federal Reserve har fått fart på spekulationerna om ytterligare penningpolitiska lättnader. Den tioåriga statsobligationsräntan är ned 5 punkter till 1,70 procent.

På valutamarknaden har dollarn försvagats på bred front efter protokollet medan den svenska kronan stärkts mot såväl dollarn som euron. USA-börserna stängde oregelbundet på onsdagen och i Asien är det mestadels upp på börserna nu under natten.

Protokollet från Federal Reserves räntemöte i månadsskiftet juli/augusti visade att många ledamöter i räntekomittén FOMC menade att ytterligare stimulanser kan behövas snart om inte den amerikanska ekonomin börjar uppvisa en uthållig återhämtning.

"Många medlemmar bedömde att ytterligare penningpolitisk ackommodation kan komma att bli motiverad ganska snart om inte inkommande information skulle peka på en substantiell och uthållig förstärkning av takten i den ekonomiska återhämtningen", står det i protokollet.

Det var just denna formulering som analytikerna främst tog fasta på och enigheten var stor om att det var ett mjukt protokoll som ökar sannolikheten för ytterligare lättnader i september.

Av protokollet framgår också att många ledamöter menade att ett nytt storskaligt obligationsköpsprogram skulle "kunna bidra med ytterligare stöd för den ekonomiska återhämtningen". Enligt protokollet diskuterade FOMC även möjligheten att förlänga perioden under vilken styrräntan kommer att hållas nära noll. Ledamöterna enades om att skjuts upp beslut i frågan till räntemötet i september. Nuvarande budskap är att styrräntan ska hållas "exceptionellt låg" till åtminstone slutet av 2014.

Danska Bank skriver i en kommentar att protokollet understryker att inkommande data avgör om det blir en ny tredje omgång kvantitativa lättnader, QE3.

"Protokollet tyder starkt på att FOMC kommer att genomföra ytterligare lättnader vid det kommande septembermötet 'om inte inkommande information skulle peka på en substantiell och uthållig förstärkning av takten i den ekonomiska återhämtningen'", skriver banken.

Frågan är nu om den något bättre statistiken under senare tid har varit tillräckligt stark för att Fed ska avstå från ytterligare lättnader och i denna fråga blir augusti månads sysselsättningsrapport avgörande, enligt Danske Bank, som dock inte tror att jobbrapporten kommer att vara så pass stark att den får Fed att avstå från nya stimulanser.

"Vi håller fast vid vår bedömning att ytterligare penningpolitisk stimulans kommer att implementeras vid mötet den 13 september. Som ett minimum kommer ränteguidningen för den första höjningen att skjutas in i 2015", skriver Danske Bank.

I frågan om QE3 menar banken att den senaste tidens statistik visserligen kommit in bättre än väntat, men sammantaget talar en hög arbetslöshet, ett ISM-index under 50 och dämpade utsikter de kommande kvartalen för att en ny omgång kvantitativa lättnader sjösätts i september, enligt Danske Bank.

JP Morgan skriver i ett marknadsbrev att protokollet var "ganska duvaktigt" och de ser en förlängd ränteguidning som det mest troliga näst steget för Fed även om de också menar att protokollet är i linje med ytterligare kvantitativa lättnader.

HSBC:s preliminära inköpschefsindex för Kinas tillverkningsindustri sjönk till 47,8 i augusti från 49,3 i juli

"Kinesiska tillverkare kämpar fortfarande med starka globala motvindar. För att uppnå det uppställda målet om att stabilisera tillväxten och arbetsmarknaden måste Peking öka policylättnaderna för att lyfta infrastrukturinvesteringarna de kommande månaderna", sade Qu Hongbin, chefekonom för Kina vid HSBC i Hongkong, i en kommentar.

Efter sitt möte med Greklands premiärminister Antonis Samaras sade eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker på onsdagskvällen att Grekland har gjort "enorma" insatser med implementeringen av de finanspolitiska reformerna som krävts av de internationella långivarna i trojkan.

Han sade också att mer behöver göras för att Grekland ska få ordning i de offentliga finanserna och att delbetalning i stödpaketet till Grekland, samt en eventuell förlängning av nuvarande program, beror på den kommande rapporten från trojkan.

Han sade vidare att "bollen nu är på Greklands planhalva" och att landet nu har en "sista chans".

Antonis Samaras sade å sin sida att han sagt till Jean-Claude Juncker vid mötet att Grekland är fast beslutet att uppfylla alla sina mål och att komma ut ur krisen. Det senaste besparingspaketet på 11,5 miljarder euro kommer att vara klart inom några veckor, sade han.

Nästa viktiga steg i den europeiska krisbekämpningen är när Frankrikes president Francois Hollande i dag torsdag besöker Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin. Ett gemensamt uttalande är planerat till klockan 19.

En fransk regeringstjänsteman säger till Bloomberg News att Frankrikes anser att Angela Merkels offentliga uttalanden att Grekland måste uppfylla de uppställda målen är väl hårt med tanke på läget i den grekiska ekonomin.

I Japan är det lugnt på obligationsmarknaden och den tioåriga statsobligationsräntan handlas oförändrat till 0,83 procent.

På valutamarknaden har dollarn försvagats brett efter det mjuka Fed-protokollet. Mot euron har dollarn tappat till sjuveckorshögsta 1:254 från 1:247 på onsdagen. Mot yenen har dollarn gått till 78:5 från 79:2.

Kronan har också stärkts mot dollarn, 5 öre till 6:63, och dessutom 2 öre mot euron till 8:32.

Torsdagen bjuder på augusti månads preliminära inköpschefsindex för euroområdet, där analytikerna i Bloomberg News enkät tror att det sammanvägda indexet ligger kvar på 46,5 från i juli. Index för industrin väntas ha stigit något medan index för tjänstesektorn väntas ha sjunkit lite. Analytikerna tror vidare att det preliminära hushållsförtroendet i augusti sjönk från i juli.

Även från USA kommer preliminärt inköpschefsindex, för industrin, liksom statistik över försäljningen av nya hem i juli och antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas försäljningen av nya hem ha ökat 4,3 procent i juli och antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha ökat med 15.000 till 365.000 personer.

Här hemma vänds intresset främst mot SCB:s statistik över arbetslösheten i juli, som väntas ha sjunkit säsongsmässigt till 7,1 procent från 8,8 procent i juni, enligt SME Direkt enkät. Dessutom publicerar Exportrådets sitt exportchefsindex för det tredje kvartalet.

Torsdag kl 06.50 (onsdag kl 16.15)
USD/SEK 6:6349 (6:6879) EUR/USD 1:2540 (1:2471)
EUR/SEK 8:3200 (8:3406) USD/JPY 78:54 (79:17)
Jp obl 2 0,09 (0,11) Jp obl 10 0,83 (0,83)
Ty obl 2 0,01 (0,00) Ty obl 10 1,46 (1,46)
US obl 2 0,26 (0,28) US obl 10 1,70 (1,75)


Innehåll från NetAppAnnons

NetApps världsledande AI-teknik tar ert data till nya höjder

I och med att manuella processer digitaliseras skapas helt nya mätdata, i enorma mängder, som tillsammans med befintlig data gör det möjligt att effektivisera och automatisera i högre grad än tidigare. Att analysera och omvandla dessa mängder data till värdeskapande insikter är komplext och här är Artificial Intelligence, AI, tillsammans med möjligheten att samla allt data på samma molnbaserade plattform avgörande för en effektiv digitalisering. 

– Vi ser att man idag samlar in data från nya ställen, det är allt från nya digitala processer som ska mätas och nya maskiner som genererar mätdata till data från ett kassasystemen i självscanningen i matbutiken. All denna nya data måste generera någon form av insikt för att ha värde och här hjälper vi våra kunder att göra digitaliseringens nya data tillgängligt för analys med AI, både hemma och i molnet, säger Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp.

Hur vi använder data har kraftigt förändrats och det är viktigt att kunna kontrollera och förvara data regelrätt. Det är inte längre självklart att allt data ligger i ett datacenter, utan det kan även vara spritt på molntjänster.

– Att allt fler flyttar sitt data till molnet är en tydlig trend på marknaden som innebär att det helt plötsligt finns det en ny plats som IT-avdelningarna ska ha koll på. Där gör vår mjukvara underverk som samlar och tillgängliggör allt data för användaren att arbeta med när det behövs, oavsett vilka verktyg man använder, säger Martin Wallin, Sverigechef på NetApp. 

Genom partnerskap med AI Sweden, ett viktigt nätverk och arena för utveckling och användande av AI i Sverige, hjälper NetApp svenska företag och myndigheter att lyckas med AI. Genom att vara medlem i nätverket sänks tröskeln för att komma igång med ett AI-projekt då medlemmarna kan testa, utveckla och dra lärdom av nätverkets samlade expertis för att sedan investera i en egen AI-infrastruktur. NetApp bidrar med den utrustning och kompetens som krävs för att lyckas med ett AI-projekt och genererar en full utväxling av kundens digitaliseringsresa.

 – Vi är tätt sammankopplade med AI Sweden och är stolta över att vara en del av det nätverket. Samtidigt har vi ett många bra partnerskap, bland annat med NVIDIA som vi byggt vår lösning ONTAP AI tillsammans med. Det viktiga för oss är att vi med rätt tekniklösning gör det enkelt för företag att skapa nya insikter och få snabbare resultat med hjälp av AI, säger Fredrik Nygren.

Framöver ses stora möjligheter i att via en partnerorganisation som AI Sweden bidra inte bara till en digital tillväxtmöjlighet för medlemmarna, utan även för samhället i stort. Med hjälp av AI kan man snabbare tillvarata innovativa idéer och fatta mer utbildade beslut vilket driver samhällsutvecklingen framåt. 

– Om man är intresserad av digitalisering och vet att man har data som man vill göra mer med för att öppna nya affärsmöjligheter eller insikter, då kan NetApp hjälpa till med en plattform som gör det möjligt på mycket kortare tid än någon annan. Vi gör det dels genom att ha lösningar i världsklass, dels genom vårt samarbete med AI Sweden, säger Martin Wallin.

Är du intresserad av att veta mer om möjligheterna med AI? Här kan du läsa vidare:

https://www.netapp.com/artificial-intelligence/ 

Om NetApp

NetApp är ett globalt molndrivet, datafokuserat mjukvaruföretag som ger organisationer möjlighet att leda med data i en tid av ökande digital transformation. 

Företaget tillhandahåller hårdvara, mjukvara och molntjänster som hjälper organisationer att köra sina applikationer optimalt, oavsett om de utvecklar lösningar i molnet, flyttar till molnet eller bygger privata moln i det egna datacentret. 

Med lösningar som fungerar i distribuerade miljöer hjälper NetApp organisationer att bygga deras eget data fabric och på ett säkert sätt leverera rätt data, tjänster och applikationer till rätt personer - när som helst och var som helst.

Läs mer på: www.netapp.se eller följ oss på Twitter, LinkedIn, Facebook och Instagram

Mer från NetApp

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?