1515

USA-börser: Tung start att vänta<br />

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen visade på en negativ utveckling inför onsdagens USA-öppning.

Svag japansk export i juli har spätt på oron för världsekonomins utveckling. Marknaden inväntar nu närmast eftermiddagens husdata från USA samt kvällens Fed-protokoll.

Kring klockan 15 var septemberterminerna för Dow Jones, det bredare S&P 500 och motsvarigheten för Nasdaq Composite mellan 0,2 och 0,3 procent lägre.

USA-börserna stängde lägre på tisdagen efter en positiv start som förde upp S&P 500 till 4-årshögsta.

På rapportfronten hittades Dell 5,4 procent lägre i onsdagens förhandel sedan bolaget i samband med rapport på tisdagskvällen sänkt prognosen för det justerade resultatet per aktie under helåret till minst 1:70 dollar. Tidigare spådde Dell en justerad vinst per aktie över 2:13 dollar. Analytikernas förväntningar låg på 1:90 dollar.

Efter onsdagens stängning väntas Hewlett-Packard rapportera och aktien var ned kring 2 procent i förhandeln.

En halvtimma efter USA-börsernas öppning inkommer data över försäljningen av befintliga bostäder i USA i juli, som väntas ha stigit med 3,2 procent från i juni.

Klockan 20.00 publiceras protokollet från Federal Reserves FOMC-möte i månadsskiftet juli/augusti. Investerare kommer att läsa igenom protokollet noga i hopp om QE3.

"Vi räknar med att tonläget kommer att vara duvaktigt och därmed hålla spekulationerna om QE3 vid liv. Fokus kommer att vara på hur verktygslådan ser ut och på ledtrådar för vad som krävs för att åtgärder ska sjösättas. Vår bedömning är dock att tillväxten kommer att vara hygglig framöver och att QE3 inte kommer att vara aktuell i närtid", skrev Nordea.

Klockan 16.30 svensk tid i eftermiddag ska eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker besöka Greklands premiärminister Antonis Samaras i Aten. Antonis Samaras ska senare i veckan träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande.

På valutamarknaden har euron tappat tillbaka mot 1:24 gentemot dollarn. På räntemarknaden har amerikansk tioårig statspappersränta tickat ned 5 punkter till 1,75 procent.

Det negativa sentimentet har även uttryckt sig på börsmarknaderna i Asien och Europa, inte minst i form av kursnedgång för cykliskt såsom råvarurelaterat och verkstad.

Den japanska exporten minskade med 8,1 procent i juli 2012, jämfört med i juli 2011. Analytiker hade enbart förväntat sig ett en nedgång med 2,9 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät. Exporten till EU med 25 procent i årstakt i juli, den största nedgången sedan oktober 2009.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?