1515
Annons

USA-börser: Nedåt inför Fed-protokoll<br />

USA-börserna var lägre på onsdagen, i likhet med börserna i Asien och Europa. Fokus riktas närmast mot kvällens Fed-protokoll.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 18.00 ned 0,4 procent till 13.154 medan Nasdaq Composite sjönk 0,1 procent till 3.065. På den bredare marknaden backade S&P 500 0,3 procent till 1.409. Omsättningen var 190 miljoner aktier på Nyse och 620 miljoner på Nasdaq.

Klockan 20.00 publiceras protokollet från Fedkommitténs två dagar långa räntemöte i månadsskiftet juli/augusti.

"Vi räknar med att tonläget kommer att vara duvaktigt och därmed hålla spekulationerna om QE3 vid liv", skrev Nordea i ett marknadsbrev.

Sentimentet tyngdes globalt av att Japan rapporterat svagare exportsiffror än väntat.

Industri var sämsta sektor inom Dow Jones när bland andra Caterpillar sjönk med 2,5 procent.

Husbyggarna på Wall Street noterade uppgångar, i ljuset av att villabyggaren Toll Brothers lämnat en stark kvartalsrapport på onsdagen. KB Home, Standard Pacific, Lennar och Pultegroup var alla upp över 4,3 procent högre, trots att amerikansk statistik under dagen visat att försäljningen av befintliga bostäder i USA steg med mindre än analytikerna väntat sig under juli.

Bland enskilda bolag sjönk Dell 6,6 procent sedan bolaget i samband med sin rapport på tisdagskvällen sänkt sin helårsprognos över den justerade vinsten per aktie till minst 1,70 dollar, från tidigare minst 2,13 dollar.


Föreslås ge upp mark – Zelenskyj rasar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj rasar mot USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger sedan han föreslagit att Ukraina ska ge upp mark till Ryssland för att nå fred.

”Det verkar som att Kissingers kalender inte är från 2022 utan från 1938”, säger Zelenskyj, syftande på andra världskriget.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under sitt anförande från videolänk på det ekonomiska toppmötet i Davos.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under sitt anförande från videolänk på det ekonomiska toppmötet i Davos.Foto:Markus Schreiber
Henry Kissinger har förespråkat att fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina skulle rikta in sig på att skapa nya gränser längs den konfliktlinje som fanns fram till den 24 februari i år.
Henry Kissinger har förespråkat att fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina skulle rikta in sig på att skapa nya gränser längs den konfliktlinje som fanns fram till den 24 februari i år.Foto:Thomas Peter

Henry Kissinger har förespråkat att fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina skulle rikta in sig på att skapa nya gränser längs den konfliktlinje som fanns fram till den 24 februari i år, rapporterar CNN. Den tidigare utrikesministerns förslag kom i tisdags när han talade på videolänk under det ekonomiska toppmötet i Davos.

”Helst borde skiljelinjen vara en återgång till status quo ante (tillståndet före invasionen i år)”, säger han.

Det skulle innebära att Krim samt delar av Donbass, som ryssarna gett sig på sedan 2014, skulle tillfalla Ryssland.

Uttalandet har fått Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att rasa.

”Oavsett vad den ryska staten gör, finns det alltid någon som säger 'låt oss ta deras intressen under beaktande'. I år, i Davos, hörde vi det igen”, säger Zelenskyj under ett videotal på onsdagen.

Han säger vidare att tiotusentals ukrainare dödas och påminner om vad som utspelat sig i Butja och Mariupol där Ryssland anklagas för allvarliga krigsbrott.

”Ryssland har gjort allt detta i Europa”, säger Zelenskyj. 

98-årige Kissinger anser att fredsförhandlingar med Ryssland borde starta inom två månader innan ”det skapar omvälvningar och spänningar som inte enkelt kan överkommas”.

”Att fortsätta kriget bortom den punkten skulle inte handla om frihet för Ukraina, utan ett nytt krig mot Ryssland självt”, säger Kissinger.

Zelenskyj säger att ”Kissinger träder fram ur det djupt förflutna och säger att en bit av Ukraina bör ges till Ryssland” och jämför Kissingers åsikt med att blidka Nazityskland 1938.

”Det verkar som att Kissingers kalender inte är från 2022 utan från 1938, och att han trodde att han talade, inte till en publik i Davos, utan dåtidens München.”

Ledarna för Storbritannien, Frankrike och Italien träffade Adolf Hitler i München 1938 och ingick ett avtal som innebar att Tjeckoslovakien skulle överlämna tyskspråkiga Sudetlandet till Tyskland, med tanken att det skulle förhindra ett storkrig. Ändå utbröt andra världskriget året därpå. 

På marken i Ukraina fortsätter striderna, främst i just Donbassområdet i öst som utgörs av Donetsk och Luhansk. I staden Sievjerodonetsk, som är strategiskt viktig då ett övertagande av den skulle innebära att Ryssland får kontroll över hela Luhansk, har artillerielden från ryska styrkor ökat ”exponentiellt”, säger ett högt uppsatt befäl, enligt CNN.

”Nästa vecka är viktig”, säger Serhij Hajdaj, guvernör i regionen.

”Om de (ryska styrkorna) inte lyckas till lördag eller söndag kommer de att tröttas ut och situationen kommer åtminstone att stabiliseras för oss”, fortsätter han.

I Donetsk pågår kraftiga strider runt staden Lyman, enligt Ukrainas försvarsdepartement. Lyman är ett viktig järnvägsnav och om ryssarna skulle ta kontroll över staden, skulle det innebära att Ryssland enklare skulle kunna attackera närliggande Sievjerodonetsk, skriver CNN.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?