Annons

Råvaror: Övervägande uppgångar<br />

Priserna på råvaror var mestadels upp på onsdagen, och trotsade därmed utvecklingen på världens aktiemarknader. Fokus är närmast riktat på onsdagskvällens publicering av protokollet från FOMC-kommitténs senaste räntemöte.

Vid klockan 18.35 noterades WTI-oljan upp 0,34 dollar till 97,15 dollar per fat. Brent steg 0,08 dollar till 114,72 dollar per fat.

"Råoljeminskningen var mycket större än förväntat och det är den drivande kraften i marknaden", sa Kyle Cooper, ansvarig för råvaruforskning vid IAF Advisors, till Bloomberg News.

De veckovisa siffrorna över de amerikanska råoljelagren visade på att lagren sjönk med 5,4 miljoner fat under förra veckan. Väntat var, enligt Bloomberg News prognosenkät, en lagerminskning om 0,3 miljoner fat. Lagren av bensin sjönk med 1,0 procent, medan lagren av destillat steg med lika mycket.

Enligt den inofficiella lagerrapporten från American Petroleum Institute, API, sjönk råoljelagren i USA med 6,0 miljoner fat. Bensinlagren rapporterades ha stigit 0,9 miljoner, medan destillatlagren beräknas ha sjunkit med 1,0 miljoner fat.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange var kopparns tremånaderstermin ned 14 dollar till 7.596 dollar per ton, medan zinkpriset ökade 22 dollar till 1.832.

Amerikanska bostadssiffror från National Association of Realtors, NAR, visade på onsdagen att försäljningen av befintliga bostäder i landet steg med 2,3 procent i juli. Utfallet var lägre än en förväntad uppgång om 3,2 procent, enligt Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld upp knappt 3 dollar till dryga 1.640 dollar per uns, medan silverpriset ökade 0,15 dollar till 29,46.

Klockan 20.00 publiceras protokollet från Fedkommitténs två dagar långa räntemöte i månadsskiftet juli/augusti.

"Protokollet från FOMC:s augusti möte i dag, som väntas visa att USA:s centralbank lutar åt att lätta på policyn, skulle enligt oss kunna ge stöd till guldpriserna", skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Noteringar kl 18.35
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  +0,34 USD  97,15
Brent, första termin  +0,08 USD  114,72Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -14 USD  7.596
Zink  +22 USD  1.832
Aluminium  +5 USD  1.872
Nickel  +235 USD  16.060
Bly  +3 USD  1.917
Tenn  +425 USD  18.025Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +2,60 USD  1.640,40
Silver  +0,1512 USD  29,46Jordbruksråvaror (pris/pund, decembertermin)
Bomull  -0,0111 USD  0,7619


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Telia CompanyAnnons

Bli en bättre chef på distans – 8 tips

”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.
”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.

Var fjärde svensk jobbar mer effektivt på distans. Men cheferna tenderar att underskatta hur dåligt många medarbetare mår av isoleringen, visar en ny kompletterande undersökning till Telias digitala index.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning 

25 procent av de anställda har jobbat mer effektivt på distans under pandemin, och framför allt större företag – med mer än 50 anställda – har sett en ökad produktivitet.

Det visar en uppföljning till den årliga rapporten ”Telias digitala index” där deltagarna svarat på frågor om hur de upplevt distansjobbet under våren.

”Vanligt känna mindre arbetsglädje”

– Missnöjet handlar om minskat engagemang, mindre arbetsglädje och att man saknar det sociala, säger Mille Backman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia, och fortsätter:

– Här är också skillnaden mellan chefer och anställda störst. Många arbetsledare tycks underskatta vad det sociala betyder för deras medarbetare. Den centrala frågan framåt är: Hur får vi in samarbetet och det sociala kittet i den digitala miljön?

Fortsatt distansjobb efter pandemin

Rapporten visar att svenska företag har en positiv inställning till distansjobb efter pandemin. Så många som 79 procent av beslutsfattarna på företag med mer än 50 anställda svarar att medarbetarna kommer att fortsätta att jobba på distans, helt eller delvis.

En ny undersökning från Gartner gav liknande resultat: 74 procent av finanscheferna planerar att göra distansarbete till en permanent lösning långt efter pandemin.

– Att leda på distans kommer att bli en allt viktigare kompetens, konstaterar Mille Beckman.

Hur blir man en bättre chef på distans? Här är 8 tips från Mille Beckman.

1 Bjud in till möten som inte handlar om jobb

Inför rutiner som uppmuntrar till gemenskap online – som ett återkommande morgonmöte på 15 minuter där det är frivilligt att delta och där temat inte är jobb. Du kan kliva in och säga hej, ungefär som du hejar och byter några ord vid kaffeautomaten på kontoret. Linkedin är ett bra socialt verktyg, föreslå en digital lunch eller fika med medarbetare eller andra i ditt kontaktnät, skicka sedan en möteslänk. 

2 Ge individuellt anpassad feedback 

Ta reda på hur de helst kommunicerar. Vissa vill ringa och prata, andra chatta. Vissa behöver mycket kontakt för att klara distansjobbet optimalt, andra föredrar mindre utbyte med chefen.

3 Dela mera av arbetsdagen

Många företag har tekniken på plats, men saknar arbetssätt som skapar energi och delaktighet. Lansera forum och rutiner där det blir naturligt att dela mer av jobbet: Att be om tips, få feedback, utvärdera. Ställ frågan: Vad gillar ni med kontoret? Hur kan ni få in det i den digitala miljön?

4 Tydliga riktlinjer om takt och ton 

Det skrivna ordet kan lätt skapa missförstånd, du kanske skriver något i en chatt som misstolkas av den berörda som sitter vid sitt köksbord. Informera om vilken ton ni ska ha och utvärdera löpande hur ni kommunicerar.

5 Undvik en-tar-över-skärmen-möten

Många digitala möten går till så att alla checkar in, en tar över skärmen och sedan ”försvinner” de andra. Hur skapa mer meningsfulla möten? Ett trick är att noga formulera syftet med mötet, vilka ska vara med och varför, hur långt ska mötet vara? Gör en agenda och en kort beskrivning av mötet i kallelsen, så att de inbjudna känner både engagemang och ansvar.

6 Se upp för digitala klyftor

Gör regelbundna digitala hälsocheckar – hur jobbar medarbetarna digitalt, vad behöver var och en lära sig? Växer kunskapsklyftan mellan medarbetarna är det svårt att flytta företaget framåt.

7 Pauser skapar kreativitet

Ett vanligt misstag vid distansjobb är att vi ”jobbar på” utan pauser. Som ledare är det viktigt att uppmuntra till ett hållbart digitalt arbetsliv. Tipsa medarbetarna om att lägga in promenader, lunchraster och annat som ger energi.

8 Bygg kulturen digitalt

Skapa er företagskultur digitalt, och inte enbart på den fysiska arbetsplatsen. Hur vill ni att medarbetarna ska uppleva er digitala miljö? Hur delar ni information, hur ger ni feedback och så vidare.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning  

 

 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?