1515

Råvaror: Guldet tickar upp<br />

Råvarupriserna noterade små, blandade rörelser på onsdagens morgonhandel, med koppar och olja något lägre medan guldet visade en mindre uppgång.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange hade kopparns tremånaderstermin vid klockan 8.45 fallit med 37 dollar till 7.573 dollar per ton, medan nickelpriset ökade 25 dollar till 15.850. Nedgångarna kommer efter kraftiga uppgångar på tisdagen, då kopparn ökade 154 dollar.

"Det handlar mest om optimism baserad på att EU-ledare möter grekiska ledare för att diskutera förlängningen av deras åtstramningsprogram. Det finns också tecken på stabilisering i Kina. Det bör vara väldigt positivt", sade Christin Tuxen, analytiker vid Danske Bank till Bloomberg News.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker reser till Aten på onsdagen för att lyssna på Greklands premiärminister Antonis Samaras önskan om en tvåårsförlängning av landets konsolideringsprogram.

Standard & Poor's skrev i en rapport på onsdagen att Kina har råd med ytterligare ett stimulanspaket, och att de räknar med att den kinesiska BNP-tillväxten uppgår till cirka 8 procent 2012."Regeringen har fortsatt betydande kapacitet att stötta den ekonomiska tillväxten, vid behov, delvis på grund av Kinas betydande finansiella tillgångar", skrev Kim Eng Tan på Standard & Poor"s i rapporten.

Enligt Standard & Poor"s kan regeringen komma att börja pumpa in pengar i ekonomin om landets för närvarande stabila arbetslöshetsnivå stiger kraftigt. I sådana fall skulle kostnaden för att tappa i trovärdighet vad gäller inflationsbekämpning komma i andra hand under en period av ledarskapsskiften. Även i Kina värderas kortsiktig social stabilitet högre än de långsiktiga trovärdighetsmålen.

International Copper Study Group, ICSG, rapporterade på tisdagskvällen att den globala produktionen av koppar understeg efterfrågan med 21.000 ton i maj, efter ett underskott om 106.000 ton i april.

På råoljemarknaden noterades WTI ned 0,02 dollar till 96,82 dollar per fat. Brent sjönk 0,09 dollar till 114,55 dollar per fat.

Enligt den inofficiella lagerrapporten från American Petroleum Institute, API, sjönk råoljelagren i USA med 6,0 miljoner fat. Bensinlagren rapporterades ha stigit 0,9 miljoner, medan destillatlagren beräknas ha sjunkit med 1,0 miljoner fat. Råoljelagersiffrorna avvek därmed betydligt från vad som förväntas inför den officiella rapporten på onsdagen, där analytiker räknar med att råoljelagren ska ha sjunkit med 0,25 miljoner fat.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld upp 2 dollar till cirka 1.640 dollar per uns, medan silverpriset ökade 0,13 dollar till 29,44.

"Marknaden förväntar sig ett allvarligt eller bestämt initiativ från Europa. Om det händer kommer det vara det första allvarliga initiativet för kvantitativa lättnader vi har sett under en tid", sade David Lennox vid Fat Prophets till Bloomberg News.

Noteringar klockan 8.45:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:02 USD 96:82
Brent, första termin -0:09 USD 114:55
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin):

Koppar -37 USD 7.573
Zink oför 1.810
Aluminium -7 USD 1.860
Nickel +25 USD 15.850
Bly -2 USD 1.912
Tenn +45 USD 18.995
Ädelmetaller (pris/uns, spot):

Guld +1:93 USD 1.639:73
Silver +0:13 USD 29:4425
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin):

Bomull -0:0089 USD 0:7541


Innehåll från Siemens VitvarorAnnons

Induktionshällen som sätter nya gränser

Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.
Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.

Framtidens teknik redan i dag.

Siemens inductionAir Plus gör matlagningen till ett rent nöje.

– Designen är häpnadsväckande och funktionen med den integrerade fläkten i hällen är fantastisk, säger Mårten Skoglund, produktutbildare för Siemens Vitvaror.

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

I nära 200 år har Siemens Vitvaror stått för innovation och pålitlighet. 

Grundat i Tyskland har de som ledord att förutse konsumentens behov och att tillhandahålla lösningar för att göra livet enklare och effektivare.

Just enkelt och effektivt är något som de flesta eftersträvar i köket när det kommer till att laga mat. Och det är nu möjligt med innovativa Siemens inductionAir Plus.

Maximal flexibilitet

Siemens inductionAir Plus är en spishäll och fläkt i ett, där fläkten sitter integrerad i mitten av hällen – allt för att få bästa resultat och maximalt flexibilitet. 

Den innovativa kombinationen av en modern induktionshäll och en kraftfull inbyggd köksfläkt skapar helt nya möjligheter i köksinredningen.

– Det är en mycket bra lösning för det öppna köket och den är väldigt enkel att installera, säger Mårten.

Med kolfilter blir det en värmebesparande effekt i hemmet, då fläkten återanvänder den varma luften och släpper tillbaka den ren och luktfri i rummet istället för ut ur huset. 

Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.
Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.

”Os-näsa” som styr

Den inbyggda fläkten har försetts med climateControl vilket närmast kan liknas vid en ”os-näsa” som automatiskt justerar fläktstyrkan. Denna mäter ångintensiteten och fettinnehållet under tillagningen och justerar fläktstyrkan därefter.

Det innebär att fläkten bara används när den behövs och då i precis rätt styrka. Och den extremt tysta iQdrive-motorn gör att det i princip bara är maten som hörs. 

Sensorteknologi

Hällen hos Siemens inductionAir Plus har flera flexibla matlagningszoner med intelligent sensorteknologi som säkerställer att inget bränns vid. 

Zonerna är skapta med förutsättningen att stekpannor och kastruller finns i många former och storlekar, och inte en millimeter utrymme går till spillo. Kokkärl kan dessutom flyttas fritt runt hela hällen. 

Hällar med flexInduction känner automatiskt av kokkärlens storlek och form, och värmen genereras bara där det behövs.

– Jag har lagat mat på många olika hällar genom åren, men Siemens inductionAir Plus är speciell. Den har en massa smarta funktioner som verkligen gör livet enklare och hjälper dig i köket, säger Mårten Skoglund.

Sätter ny standard

Den teknologi som i dag finns i Siemens inductionAir Plus sätter på ett sätt en ny standard även om den är anpassad för dagens kök. Produkten finns i tre bredder - 80, 70 och 60 centimeter och kan passas in i standardköksskåp. 

I dag är hemmen dessutom mer uppkopplade och Siemens inductionAir Plus är inget undantag. Med Home Connect-appen kan du enkelt övervaka, använda och kommunicera med spisen i köket. 

– Siemens inductionAir Plus gör livet lite enklare, det är en nyhet som ger frihet och skapar oanade möjligheter, avslutar Mårten Skoglund.   

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

 

Mer från Siemens Vitvaror

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Vitvaror och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?