1515
Annons

Råvaror: Blandade rörelser<br />

Prisrörelserna var blandade på råvarumarknaderna på onsdagen, där ett allmänt negativt sentiment agerade press medan utbudsrisker motverkade nedgångarna.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange hade kopparns tremånaderstermin vid klockan 11.40 fallit med 20 dollar till 7.590 dollar per ton, medan zinkpriset ökade 15 dollar till 1.825. Nedgångarna kommer efter kraftiga uppgångar på tisdagen, då kopparn ökade 154 dollar.

BHP Billiton, världens största gruvbolag, meddelade i samband med sin kvartalsrapport på morgonen att det inte kommer att godkänna några stora nya gruvprojekt under det kommande räkenskapsåret. Vidare ska bolaget lägga sin planerade expansion av koppargruvan Olympic Dam på hyllan.

"Givet den svåra marknadsomgivning, kommer troligen andra gruvbolag följa färg och dra ned på utbudet på marknaden på medellång till lång sikt vilket kommer att resultera i högre priser på råvaror", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

International Copper Study Group, ICSG, rapporterade på tisdagskvällen att den globala produktionen av koppar understeg efterfrågan med 21.000 ton i maj, efter ett underskott om 106.000 ton i april. Sedan årsskiftet uppgår därmed underskottet till 405.000 ton, långt mycket större än de 98.000 ton som noterades under samma period i fjol.

Standard & Poor's skrev i en rapport på onsdagen att Kina har råd med ytterligare ett stimulanspaket, och att de räknar med att den kinesiska BNP-tillväxten uppgår till cirka 8 procent 2012.

"Regeringen har fortsatt betydande kapacitet att stötta den ekonomiska tillväxten, vid behov, delvis på grund av Kinas betydande finansiella tillgångar", skrev Kim Eng Tan på Standard & Poor"s i rapporten.

Tisdagens uppgångar hänvisades till förväntningar om ett förbättrat läge i euroområdet. Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker reser till Aten på onsdagen för att lyssna på Greklands premiärminister Antonis Samaras önskan om en tvåårsförlängning av landets konsolideringsprogram. Vidare äger en rad andra möten mellan euroledare rum under veckan.

"Det handlar mest om optimism baserad på att EU-ledare möter grekiska ledare för att diskutera förlängningen av deras åtstramningsprogram. Det finns också tecken på stabilisering i Kina. Det bör vara väldigt positivt", sade Christin Tuxen, analytiker vid Danske Bank till Bloomberg News.

På råoljemarknaden noterades WTI ned 0,16 dollar till 96,68 dollar per fat. Brent sjönk 0,73 dollar till 113,91 dollar per fat.

"Oljan kommer att vara fast i ett intervall innan frågorna om geopolitisk turbulens eller ekonomisk inbromsning löses. Men till sist kommer prispositiva faktorer som spänningarna i Iran, instabilitet i övriga Mellanöstern och bra ekonomisk tillväxt i utvecklingsmarknaden vinna, men för närvarande kommer marknaden vara handlas i ett intervall", sade Christopher Bellew, råvarumäklare vid Jefferies Bache till Bloomberg News.

Enligt den inofficiella lagerrapporten från American Petroleum Institute, API, sjönk råoljelagren i USA med 6,0 miljoner fat. Bensinlagren rapporterades ha stigit 0,9 miljoner, medan destillatlagren beräknas ha sjunkit med 1,0 miljoner fat. Råoljelagersiffrorna avvek därmed betydligt från vad som förväntas inför den officiella rapporten på onsdagen, där analytiker räknar med att råoljelagren ska ha sjunkit med 0,25 miljoner fat.

"Om den officiella DOE-lagerrapporten i dag visar en liknande stark nedgång, kommer oljepriserna troligen stiga ytterligare", skriver Commerzbank.

Enligt SEB har också den tropiska stormen Isaac "gett bränsle till brasan" bakom prisuppgångarna i veckan. Stormen prognostiseras västerut mot Puerto Rico och sedan över Haiti, och uppgraderas till orkan.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld upp knappt 4 dollar till dryga 1.641 dollar per uns, medan silverpriset ökade 0,15 dollar till 29,465.

"Guldpriserna bröt de senaste handelsintervallen och stängde på den högsta nivån sedan tidiga maj. Protokollet från FOMC:s augusti möte i dag, som väntas visa att USA:s centralbank lutar åt att lätta på policyn, skulle enligt oss kunna ge stöd till guldpriserna", skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Noteringar 11:40
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0,16 USD 96,68
Brent, första termin -0:,73 USD 113,91Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -20 USD 7.590
Zink +15 USD 1.825
Aluminium -2 USD 1.865
Nickel +101 USD 15.926
Bly +6 USD 1.920
Tenn -70 USD 18.880Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +3,55 USD 1.641,35
Silver +0,1525 USD 29,465Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull -0,0122 USD 5,283333


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?