Annons

Råvaror: Blandade rörelser<br />

Prisrörelserna var blandade på råvarumarknaderna på onsdagen, där ett allmänt negativt sentiment agerade press medan utbudsrisker motverkade nedgångarna.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange hade kopparns tremånaderstermin vid klockan 11.40 fallit med 20 dollar till 7.590 dollar per ton, medan zinkpriset ökade 15 dollar till 1.825. Nedgångarna kommer efter kraftiga uppgångar på tisdagen, då kopparn ökade 154 dollar.

BHP Billiton, världens största gruvbolag, meddelade i samband med sin kvartalsrapport på morgonen att det inte kommer att godkänna några stora nya gruvprojekt under det kommande räkenskapsåret. Vidare ska bolaget lägga sin planerade expansion av koppargruvan Olympic Dam på hyllan.

"Givet den svåra marknadsomgivning, kommer troligen andra gruvbolag följa färg och dra ned på utbudet på marknaden på medellång till lång sikt vilket kommer att resultera i högre priser på råvaror", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

International Copper Study Group, ICSG, rapporterade på tisdagskvällen att den globala produktionen av koppar understeg efterfrågan med 21.000 ton i maj, efter ett underskott om 106.000 ton i april. Sedan årsskiftet uppgår därmed underskottet till 405.000 ton, långt mycket större än de 98.000 ton som noterades under samma period i fjol.

Standard & Poor's skrev i en rapport på onsdagen att Kina har råd med ytterligare ett stimulanspaket, och att de räknar med att den kinesiska BNP-tillväxten uppgår till cirka 8 procent 2012.

"Regeringen har fortsatt betydande kapacitet att stötta den ekonomiska tillväxten, vid behov, delvis på grund av Kinas betydande finansiella tillgångar", skrev Kim Eng Tan på Standard & Poor"s i rapporten.

Tisdagens uppgångar hänvisades till förväntningar om ett förbättrat läge i euroområdet. Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker reser till Aten på onsdagen för att lyssna på Greklands premiärminister Antonis Samaras önskan om en tvåårsförlängning av landets konsolideringsprogram. Vidare äger en rad andra möten mellan euroledare rum under veckan.

"Det handlar mest om optimism baserad på att EU-ledare möter grekiska ledare för att diskutera förlängningen av deras åtstramningsprogram. Det finns också tecken på stabilisering i Kina. Det bör vara väldigt positivt", sade Christin Tuxen, analytiker vid Danske Bank till Bloomberg News.

På råoljemarknaden noterades WTI ned 0,16 dollar till 96,68 dollar per fat. Brent sjönk 0,73 dollar till 113,91 dollar per fat.

"Oljan kommer att vara fast i ett intervall innan frågorna om geopolitisk turbulens eller ekonomisk inbromsning löses. Men till sist kommer prispositiva faktorer som spänningarna i Iran, instabilitet i övriga Mellanöstern och bra ekonomisk tillväxt i utvecklingsmarknaden vinna, men för närvarande kommer marknaden vara handlas i ett intervall", sade Christopher Bellew, råvarumäklare vid Jefferies Bache till Bloomberg News.

Enligt den inofficiella lagerrapporten från American Petroleum Institute, API, sjönk råoljelagren i USA med 6,0 miljoner fat. Bensinlagren rapporterades ha stigit 0,9 miljoner, medan destillatlagren beräknas ha sjunkit med 1,0 miljoner fat. Råoljelagersiffrorna avvek därmed betydligt från vad som förväntas inför den officiella rapporten på onsdagen, där analytiker räknar med att råoljelagren ska ha sjunkit med 0,25 miljoner fat.

"Om den officiella DOE-lagerrapporten i dag visar en liknande stark nedgång, kommer oljepriserna troligen stiga ytterligare", skriver Commerzbank.

Enligt SEB har också den tropiska stormen Isaac "gett bränsle till brasan" bakom prisuppgångarna i veckan. Stormen prognostiseras västerut mot Puerto Rico och sedan över Haiti, och uppgraderas till orkan.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld upp knappt 4 dollar till dryga 1.641 dollar per uns, medan silverpriset ökade 0,15 dollar till 29,465.

"Guldpriserna bröt de senaste handelsintervallen och stängde på den högsta nivån sedan tidiga maj. Protokollet från FOMC:s augusti möte i dag, som väntas visa att USA:s centralbank lutar åt att lätta på policyn, skulle enligt oss kunna ge stöd till guldpriserna", skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Noteringar 11:40
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0,16 USD 96,68
Brent, första termin -0:,73 USD 113,91Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -20 USD 7.590
Zink +15 USD 1.825
Aluminium -2 USD 1.865
Nickel +101 USD 15.926
Bly +6 USD 1.920
Tenn -70 USD 18.880Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +3,55 USD 1.641,35
Silver +0,1525 USD 29,465Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull -0,0122 USD 5,283333


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Telia CompanyAnnons

Bli en bättre chef på distans – 8 tips

”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.
”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.

Var fjärde svensk jobbar mer effektivt på distans. Men cheferna tenderar att underskatta hur dåligt många medarbetare mår av isoleringen, visar en ny kompletterande undersökning till Telias digitala index.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning 

25 procent av de anställda har jobbat mer effektivt på distans under pandemin, och framför allt större företag – med mer än 50 anställda – har sett en ökad produktivitet.

Det visar en uppföljning till den årliga rapporten ”Telias digitala index” där deltagarna svarat på frågor om hur de upplevt distansjobbet under våren.

”Vanligt känna mindre arbetsglädje”

– Missnöjet handlar om minskat engagemang, mindre arbetsglädje och att man saknar det sociala, säger Mille Backman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia, och fortsätter:

– Här är också skillnaden mellan chefer och anställda störst. Många arbetsledare tycks underskatta vad det sociala betyder för deras medarbetare. Den centrala frågan framåt är: Hur får vi in samarbetet och det sociala kittet i den digitala miljön?

Fortsatt distansjobb efter pandemin

Rapporten visar att svenska företag har en positiv inställning till distansjobb efter pandemin. Så många som 79 procent av beslutsfattarna på företag med mer än 50 anställda svarar att medarbetarna kommer att fortsätta att jobba på distans, helt eller delvis.

En ny undersökning från Gartner gav liknande resultat: 74 procent av finanscheferna planerar att göra distansarbete till en permanent lösning långt efter pandemin.

– Att leda på distans kommer att bli en allt viktigare kompetens, konstaterar Mille Beckman.

Hur blir man en bättre chef på distans? Här är 8 tips från Mille Beckman.

1 Bjud in till möten som inte handlar om jobb

Inför rutiner som uppmuntrar till gemenskap online – som ett återkommande morgonmöte på 15 minuter där det är frivilligt att delta och där temat inte är jobb. Du kan kliva in och säga hej, ungefär som du hejar och byter några ord vid kaffeautomaten på kontoret. Linkedin är ett bra socialt verktyg, föreslå en digital lunch eller fika med medarbetare eller andra i ditt kontaktnät, skicka sedan en möteslänk. 

2 Ge individuellt anpassad feedback 

Ta reda på hur de helst kommunicerar. Vissa vill ringa och prata, andra chatta. Vissa behöver mycket kontakt för att klara distansjobbet optimalt, andra föredrar mindre utbyte med chefen.

3 Dela mera av arbetsdagen

Många företag har tekniken på plats, men saknar arbetssätt som skapar energi och delaktighet. Lansera forum och rutiner där det blir naturligt att dela mer av jobbet: Att be om tips, få feedback, utvärdera. Ställ frågan: Vad gillar ni med kontoret? Hur kan ni få in det i den digitala miljön?

4 Tydliga riktlinjer om takt och ton 

Det skrivna ordet kan lätt skapa missförstånd, du kanske skriver något i en chatt som misstolkas av den berörda som sitter vid sitt köksbord. Informera om vilken ton ni ska ha och utvärdera löpande hur ni kommunicerar.

5 Undvik en-tar-över-skärmen-möten

Många digitala möten går till så att alla checkar in, en tar över skärmen och sedan ”försvinner” de andra. Hur skapa mer meningsfulla möten? Ett trick är att noga formulera syftet med mötet, vilka ska vara med och varför, hur långt ska mötet vara? Gör en agenda och en kort beskrivning av mötet i kallelsen, så att de inbjudna känner både engagemang och ansvar.

6 Se upp för digitala klyftor

Gör regelbundna digitala hälsocheckar – hur jobbar medarbetarna digitalt, vad behöver var och en lära sig? Växer kunskapsklyftan mellan medarbetarna är det svårt att flytta företaget framåt.

7 Pauser skapar kreativitet

Ett vanligt misstag vid distansjobb är att vi ”jobbar på” utan pauser. Som ledare är det viktigt att uppmuntra till ett hållbart digitalt arbetsliv. Tipsa medarbetarna om att lägga in promenader, lunchraster och annat som ger energi.

8 Bygg kulturen digitalt

Skapa er företagskultur digitalt, och inte enbart på den fysiska arbetsplatsen. Hur vill ni att medarbetarna ska uppleva er digitala miljö? Hur delar ni information, hur ger ni feedback och så vidare.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning  

 

 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?