1515
Annons

Räntor och valutor: Japan <br />sänker stämningen<br />

Finansmarknaderna har under en händelsefattig förmiddag fortsatt att smälta nattens svaga handelsstatistik från Japan, som fått Europabörserna och räntorna i Europas kärna att sjunka.

Samtidigt har räntorna i Spanien och Italien vänt ned efter små inledande uppgångar.

På valutamarknaden handlas euron marginellt starkare mot dollarn medan den svenska kronan har tappat några öre mot både dollarn och euron.

Intresset riktas nu mot eurogruppens ordförande Jean-Claude Junckers besök i Grekland och protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte.

"Den globala tillväxtbilden är fortfarande svag vilket visas av svag ekonomisk statistik och företagsrapporter", sade Allan Yu, förvaltare vid Metropolitan Bank & Trist i Manila, till Bloomberg News.

De svenska marknadsräntorna har strax efter halv 12 sjunkit 2-3 punkter, med den tioåriga statsobligationsräntan 3 punkter ned till 1,52 procent. Den tyska tioårsräntan är samtidigt ned 3 punkter till 1,52 procent medan den amerikanska tioårsräntan är ned 6 punkter till 1,78 procent.

Den japanska exporten sjönk med 8,1 procent i årstakt i juli, klart mer än väntade -2,9 procent. Importen ökade samtidigt med 2,1 procent, väntat var +3,0 procent. Den svaga exporten bidrog till att Japan i juli redovisade ett handelsunderskott på 517,4 miljarder yen, nästan dubbelt upp mot väntade 270,0 miljarder yen i Bloomberg News prognosenkät.

Den starka yenen och svagare utvecklingen utomlands pekades ut som förklaringar till den vikande exporten. Samtidigt hålls importnotan uppe av ett högre oljepris och ökat energibehov.

Societe Generale skriver i ett marknadsbrev att statistiken såg lite bättre ut säsongsrensat och att säsongsfaktorer därmed delvis förklarade den svaga utvecklingen i juli.

"Med detta sagt har den japanska exporten försvagats de senaste tre månaderna, troligen beroende på en svag global ekonomi, särskilt i Kina och EU", skriver banken.

Societe Generale fortsätter dock att räkna med en måttlig återhämtning för japansk export framöver eftersom banken antar att exportmarknaderna kommer att bottna.

"Det finns dock betydande nedåtrisker globalt och situationen framöver kommer troligen att vara fortsatt tuff. En möjlig ljuspunkt är att en inbromsning i importtillväxten bör minska handelsunderskottet - positivt för Japans tillväxt", skriver Societe Generale.

Morgan Stanleys tror däremot att Japan kommer att fortsätta att ha underskott i handelsbalansen, till följd av stor import av naturgas samtidigt som återhämtningen av exporten till Asien dröjer.

Klockan 16.30 svensk tid i eftermiddag ska eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker besöka Greklands premiärminister Antonis Samaras i Aten. Antonis Samaras ska senare i veckan träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande.

Antonis Samaras sade i en intervju med Bild-Zeitung på torsdagen att Grekland behöver mer tid för att kunna komma tillbaka till ekonomisk tillväxt och inte mer pengar.

"Låt mig vara väldigt tydlig: vi kräver inga ytterligare pengar. Vi står fast vid våra åtaganden och att fullfölja alla våra krav. Vi behöver veva igång tillväxten eftersom det minskar de finansiella gapen", sade han.

Det har tidigare talats om att Grekland vill ha ytterligare två år för sitt finanspolitiska konsolideringsprogram.

På eftermiddagens agenda står även försäljning av befintliga bostäder i USA i juli, som väntas ha stigit med 3,2 procent från i juni. Till kvällen publiceras protokollet från Federal Reserves FOMC-möte i månadsskiftet juli/augusti.

Deutsche Bank skriver i ett marknadsbrev att protokollet möjligen kan lista de policyalternativ som återstår eller indikera hur nära Fed-ledamöterna är nya lättnader, inför nästkommande räntemöte i september.

På valutamarknaden handlas euron marginellt starkare mot dollarn på nivåer runt 1,247, jämfört med tisdagens svenska stängning.

Kronan har från tisdagen försvagats 3 öre mot dollarn till 6,67 och 3 öre mot euron till 8,31.

Den svaga japanska handelsstatistiken satte inget bestående avtryck i kursen mot vare sig dollarn eller euron.

Noteringar 11:35
USD/SEK 4,882639 (6,6392) Statsobl 2y 0,92 -0,93
EUR/SEK 2,502778 (8,2760) Statsobl 10y 1,52 -1,55
EUR/USD 1,755556 (1,2465) Räntegap/ty 0 0
US obl 10y 1,78 -1,84 Tysk obl 10y 1,52 -1,55


Slut inte fred på Putins villkor

Fred måste komma med frihet också, skriver Di:s krönikör Maria Borelius.

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.Foto:Mikhail Klimentyev

Jag stötte på en kamrat från studietiden i Lund. En svensk ingenjör som gav sig ut i världen, och startade fabrik i Kherson, Ukraina. Jag mötte honom och hans ukrainska fru av en slump på ICA häromdagen. Natten innan hade hennes föräldrar flytt till Sverige. Fruns syster satt inlåst i rysk ockupation. Företaget var i kris. Frun stod i affären och grät rätt ut. 

”Vi är i totalt limbo” sa de. 

Folk stannade till runtom och nickade sorgset. Ja, hur länge skall kriget hålla på? 

Brutala övergrepp sker i Ukraina. Inflation och matpriser skenar, olje- och gasleveranser är osäkra, företag, jobb, välfärd hotas. För att inte tala om 50 miljoner människor som hotas av svält när kriget stryper världens tillgång på spannmål.

Alla vill nu verkligen ha fred. Frågan är bara vilken. Om väst hittills visat enighet i kampen mot Ryssland, börjar fasaden spricka kring The Endgame. 

I Storbritannien, där jag skriver detta, är Ukrainas seger slutmålet. En seger som innebär Ukrainas fulla återtagande av sitt territorium och visar Putin att framtida övergrepp inte heller lönar sig. Man vill köra kriget ända in i kaklet. Det är inte första gången. Britter drev i Andra världskrigets slut fram en fasansfull ödeläggelse av Dresden och Berlin, som visade Hitler och Tyskland att det bara fanns en väg fram: kapitulation och radikal uppgörelse med ideologi och handlingar. 

Frankrike och Tyskland har andra slutmål, där freden får ett mer ultimat värde i sig. Macron varnar Ukraina för att inte verka ”hämndlystet”, som om Ukrainas kamp handlade om hämnd snarare än försvar. Tyskland har i årtionden levt i en praktisk Finlandisering, en följsam symbios som fått näring av historien, det stora energiberoendet och de personliga band som formats kring halvt korrupta toppolitikers liv i ryska bolagsstyrelser. Tyskland önskar nu fred och stabilitet som mål i sig. Putin får inte förödmjukas. Den linjen fick i veckan stöd när nestorn Henry Kissinger i Davos manade till en fred, där Ukraina borde lämna ifrån sig östra delar till Ryssland. Ja just det, de delar där min vän och hans fru bor. Vilka delar skulle Sverige avstå för att ”inte förnedra” Putin efter ett anfallskrig mot oss? Gotland, Skåne, kanske Tornedalen?

Att nu tala om fred utan att i samma andetag tala om frihet och rättstat leder fel, leder till en relativisering. Som att jämställa våldtäktsman och offer. Det blir en illusionernas stabilitet. Eller som Benjamin Franklin säger i det svåröversatta ”those who give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety”.

Kampen nu handlar om fred, men inte vilken som helst. Fred utan frihet och respekt för internationella regler riskerar att bli mycket kortvarig, när tyranner får vind i seglen. Putin har spelat ett långsiktigt spel. Väst måste våga hålla i och hålla ut för att vinna den långa freden med Ukraina och långt bortom.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?