1515
Annons

Mindre vatten i magasinen

Uppehållsvädret sänker nivån i vattenmagasinen i det svenska elkraftsystemet.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från Kuusakoski SverigeAnnons

Norra Europas ledande industriåtervinningsföretag

Tömning av en av alla containrar med restmaterial som dagligen anländer till någon av Kuusakoskis tolv anläggningar i Sverige.
Tömning av en av alla containrar med restmaterial som dagligen anländer till någon av Kuusakoskis tolv anläggningar i Sverige.Foto:Sune Grabbe, Seize Media

Det viktigaste för Kristina Runsten, hållbarhetschef på Kuusakoski Recycling, är att hjälpa kunden att leva hållbart. Lösningarna hittas utifrån behov och anpassas till verksamheten.

Kristina Runsten har jobbat på Kuusakoski Recycling i lite över ett år och älskar det hon gör.

– Det är härligt att jobba för ett större syfte, plus att det är jätteroligt att så mycket händer. Tekniken går framåt hela tiden och det gäller att hålla koll och vara med i omställningen för att inte hamna efter, säger hon.

Den cirkulära mentaliteten styr verksamheten

Kuusakoski är idag norra Europas ledande industriåtervinningsföretag med tolv anläggningar bara i Sverige. De samlar in restmaterial och skrot från privatpersoner och företag. 

– Sedan tar vi hand om det på olika sätt, beroende på vad det är. Det vi främst jobbar med är metaller och elektronik, säger Kristina Runsten.

Det handlar bland annat om att sortera olika metaller från varandra, plocka ut värdematerial från elektronikartiklar och skilja kabeltrådar från sitt hölje. Företag är ofta både in- och utkund hos Kuusakoski. Det innebär att det restmaterial de säljer förädlas för att sedan köpas tillbaka för att bli nytt material. 

– Vi jobbar mycket med att få till cirkularitet genom att arbeta nära företagen för att hitta de mest hållbara lösningarna. Kunskapen om att bygga affären utifrån kundens behov är något vi är stolta över, för vi är duktiga på det här. Vi vill hitta lösningar för alla – företag, privatpersoner, klimatet och hela vårt klot, säger Kristina Runsten.

Läs mer om våra tjänster här

Samarbete för ökat återbruk

Generellt går kedjan från konsumtion till återbruk till återvinning och till sist energiåtervinning i fjärrvärmesystem. Vem som ska hantera vad är tillståndsstyrt, varför Kuusakoski har samarbetspartners som kan ta till exempel farligt avfall de inte själva kan processa.

– I nuläget har vi inte möjlighet att ta hand om produkter för återbruk i den utsträckning vi vill. När man kikar på anläggningarna föreställer man sig hur mycket man skulle kunna göra av allt material som återvinns och snart har vi möjlighet att göra verklighet av det. Men alla material tas om hand på olika sätt. När det gäller exempelvis elektronik handlar det om hantering av GDPR och sekretess – telefoner och datorer måste vara rensade innan de kan återvinnas och återbrukas, säger Kristina Runsten.

Allt börjar hos tillverkaren, menar hon. Om Kuusakoski får in en smartphone måste den ofta slås sönder för att komma åt batteriet, vilket gör att flera steg tappas på återvinningsresan.

Ta reda på hur vi hanterar din elektroniska utrustning här 

Förlängd livstid genererar verklig lönsamhet

– Konstruktionen måste utgå från att produkten ska återbrukas eller återvinnas. Det är där vi har den stora utmaningen eftersom det ställer hela det ekonomiska systemet på ända. Återbruk är inte det som genererar pengar. Det gäller att hitta hållbara affärsvarianter, såsom exempelvis uthyrning. Sådana lösningar kräver förstås att produkters livstid förlängs, säger Kristina Runsten.

Det som driver på utvecklingen är enligt henne medvetenheten om att vi måste göra något idag, för att vår planet ska kunna existera i framtiden.

– Det handlar inte om vad som är mest lönsamt på kort sikt. Tanken om att vi ska köpa och slänga måste förändras. I min roll gör jag det jag kan för att påverka världen i en mer hållbar riktning. Men, jag ser fram emot dagen då mitt jobb blir överflödigt för att allt redan fungerar som det ska. Ett högre syfte ger mening. För vår del handlar det inte bara om klimatet, utan även om hållbara medarbetare och hållbara liv, säger Kristina Runsten.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kuusakoski Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?