1515
Annons

Därför faller börsen på onsdagen<br />

Aktieinvesterarnas glada sommar verkar vara över. På onsdagen faller Stockholmsbörsen över 2 procent och är bland de sämsta i Europa.

Sommaren har präglats av stigande aktiekurser samtidigt som kronan stärkts mot både euron och dollar. Samtidigt har ”skräckindexet” Vix fallit till nivåer som inte setts på flera år.

Därmed är det bäddat för en börsrekyl.

”Det är naturligt att vi ser en sättning på börsen. Och rörelsen är klart störst på Stockholmsbörsen”, säger Magnus Råman, aktiestrateg på Handelsbanken Capital Markets.

OMXS30 handlas kring 1.060. Är sommarens positiva trend bruten?
”Rent tekniskt ser vi ett stöd vid 1.070 på OMXS30. Stänger börsen i dag under den nivån har risken ökat för att sommarens rally är över”, säger Magnus Råman.

Samtidigt växer nervositeten inför beskeden som väntas från centralbankerna. Förhoppningar om att ECB och amerikanska Federal Reseve ska rycka ut har eldat på börserna i sommar.

”De kommande veckorna är det upp till bevis”, säger Magnus Råman.

Först ut är Fed-chefen Ben Bernanke som inleder det årliga centralbanksmötet i Jackson Hole den 31 augusti.

”Här vill marknaden se ett QE3-paket, men risken är att det blir vänta och se från Fed”, säger Magnus Råman.

ECB ger mer besked en vecka senare vid räntebeslutet 6 september. Här vill marknaden helst se åtgärder som kan pressa ner räntorna i Europas krisländer.

I onsdagens börselände sticker Nokia ut och är den enda aktien på OMXS30 som stiger. Finska telekombolaget går upp 2,7 procent på nya rykten om mobiltelefonförsäljningen.

”Vi har blivit mer positiva till aktien under sommaren”, säger Magnus Råman.

Handelsbanken höjde under sommaren sin rekommendation på Nokia från minska till öka. Bolaget har gett besked om tuffa kostnadsbesparingar samtidigt som den senaste rapporten visade att kassaflödet är tillbaka på plus.

Magnus Råman pekar på att risken i aktien är mycket hög och osäkerheten inför tredje kvartalets rapport är väldigt stor.


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?