1515
Annons

Räntor och valutor: Euron stärks<br />

Europeiska marknadsräntor stiger svagt i tisdagens inledande handel samtidigt som euron stärks mot dollarn.

Strax efter svensk öppning är den tyska tioåriga benchmarkräntan upp 2 punkter till 1,53 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioåringen är upp 3 punkter till 1,55 procent.

Här hemma riktas intresset i dag främst mot förste vice Riksbankschef Kerstin af Jochnicks tal "Ett avstamp inför det penningpolitiska mötet i september", som publiceras klockan 12.00. Marknadsaktörer vill höra hur hon ser på att svensk ekonomi utvecklats starkare än väntat och den starka kronan.

Svenska företagsledare i industrin kräver i dagens Dagens industri att Riksbanken sänker styrräntan för att motverka den starka kronkursen, annars skulle fler jobb riskera att försvinna i exportsektorn.

Johan Javeus, SEB, konstaterar att man slås av hur många likheter den australiska centralbanken, RBA, har med Riksbanken. Båda centralbankerna har sett sina valutor stärkas nästan lika mycket i år. Båda står inför den kniviga situationen att å ena sidan ha en inhemsk ekonomi som håller uppe bra men å andra sidan ha en betydande konjunkturrisk från utlandet. Båda centralbankerna är också av åsikten att man inte behöver rusa iväg med ytterligare räntesänkningar just nu.

"Marknaden verkar också se rätt lika på länderna åtminstone vad gäller penningpolitiken. Enligt Bloomberg ser marknaden 28 procent sannolikhet för en sänkning från RBA vid nästa möte och för Riksbanken är siffran, ja just det, 28 procent", skriver Johan Javeus.

Dessutom blir det kortperiodisk sysselsättningsstatistik för andra kvartalet från SCB, konjunkturprognoser från Swedbank och Buffertkapitalutredningen (översyn av AP- fonderna) överlämnar sitt betänkande till regeringen.

Erik Penser Bank spår i en ny prognos att svensk BNP ökar med 1,3 procent i år och med 2,0 procent nästa år. KPI väntas öka med 1,1 procent både 2012 och 2013, medan arbetslösheten beräknas uppgå till 7,5 respektive 7,6 procent.

Riksbanken väntas ligga kvar på 1,50 procent både i år och nästa år.

Enligt Dagens Eko föreslår en ny utredning att taxeringsvärdet ska slopas och istället ska boytan avgöra hur hög fastighetsskatten blir. Förslaget innebär höjd avgift för dem som bor stort och sänkt för dem som bor litet. Villaägarna protesterar.

Från europeiskt håll publiceras CBI:s industritrender för augusti från Storbritannien och Spanien ska emittera växlar.

Amerikanska marknadsräntor pendlade rejält på måndagen. Efter att ha sjunkit kraftigt efter lunchtid i den europeiska handeln, vände USA-räntorna svagt uppåt igen efter svensk stängning på måndagen sedan investerare börjat tvivla på uppgifter om att ECB ska vidta kraftfulla åtgärder mot eurokrisen.

I tisdagens tidiga europeiska handel pekar USA-räntorna svagt uppåt. Den tvååriga räntan är oförändrad på 0,29 procent, medan tioåringen är upp 1 punkt till 1,81 procent, från svensk stängning dagen före.

En studie från Federal Reserve i New York visar att större delen av den skada som recessionen har tillfogat den amerikanska arbetsmarknaden går att upphäva, vilket håller öppet möjligheten för att ytterligare stimulans skulle vara effektiv för att minska arbetslösheten.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av veckoindexen över detaljhandelsförsäljningen från ICSC och Redbook. Dessutom talar Atlanta-Feds chef Dennis Lockhart om 1de ekonomiska utsikterna i USA och dess implikationer för Latinamerika på eftermiddagen.

På valutamarknaden har euron stärkts ytterligare något mot dollarn inför eurogruppens ordförande Jean-Claude Junckers besök i Grekland för att diskutera landets begäran om en förlängning av sitt finanspolitiska justeringsprogram.

Dollarn är i sin tur stabil mot yenen.

Australiska dollar stärktes mot andra valutor efter att protokollet från centralbanken RBA:s senaste möte publicerats.

Enligt RBA motverkar den inhemska ekonomin de sköra utsikterna för den globala ekonomin.

Kronan är drygt 2 öre starkare mot dollarn och 1 öre svagare mot euron.


Innehåll från InuitAnnons

Cybersäkerhet en grundsten i framgångsrika organisationer

Cyberkriminalitet behöver inte innebära avancerad hackning genom algoritmer. Mer vanligt är relativt enkla metoder som att stjäla lösenord eller känslig information på darknet, via nätfiske eller genom att installera ett skadligt program på någons dator. 

– Det viktigaste är att skaffa sig riktigt bra grundläggande säkerhetsrutiner, säger Srilekha Veena Sankaran Product Specialist på ManageEngine.

Det pratas mycket om att metoderna för cyberattacker utvecklas snabbt. Men faktum är att de flesta cyberbrott beror på att välkända sårbarheter i den dagliga verksamheten underskattas eller försummas. De senaste årens ökade distansarbete är ett bra exempel, där nya krav på säkerhet inte alltid hunnits med.

Sex grundläggande säkerhetsåtgärder

– Säkerhet är inte något man inför en gång, utan arbetet måste pågå hela tiden. Här behövs en holistisk syn, säger Srilekha.

Grundläggande säkerhetsåtgärder som alla organisationer behöver vidta:

• strikta policys för behörigheter och lösenord

• multifaktorautentisering

• skydda priviligierade behörigheter i krypterade databaser

• övervakning av fjärranslutningar i realtid

• sårbarhetsskanning och patchning

• identifiering och stopp av misstänkta användaraktiviteter

Ta kontroll över kritiska resurser

Servrar, databaser, nätverksenheter och andra IT-system använder alla systemlösenord och är i regel tillgängliga för alla användare i ett team. Teammedlemmarna kan i sin tur dela med sig lösenord till andra medarbetare och konsulter när så krävs. Resultatet blir att lösenord finns lagrade lite här och där, i Excelark, på lösa lappar eller i någons huvud.

Ett sätt att komma till rätta med detta är Privileged Access Management (PAM) - för att skydda kritiska resurser och övervaka fjärrsessioner i realtid. Det gör det också möjligt till fler säkerhetshöjande åtgärder, som tidsbegränsade behörigheter och multifaktorautentisering.

– Vi ser ett ökat intresse för PAM-lösningar vilket beror på ökad förståelse för behovet av att skydda kritiska resurser och på så sätt minska organisationens risknivå, säger Erik Tjärnkvist, Produktchef hos ManageEngines svenska distributör Inuit.

Fakta:

ManageEngine har funnits i mer än 20 år och har hjälpt organisationer att hantera och säkra sin IT. Vår omfattande IT-drift och cybersäkerhetsprogramvara används av mer än 280 000 kunder i 190 länder, inklusive nio av tio Fortune 100-företag.

Inuit är ManageEngines partner och distributör i Sverige och har funnits där sedan starten med hög kompetens på ManageEngines lösningar och förenklar livet för kunder och partners.

Läs mer här 

 

Mer från Inuit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inuit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?