Annons

Räntor och valutor: Euron stärks<br />

Europeiska marknadsräntor stiger svagt i tisdagens inledande handel samtidigt som euron stärks mot dollarn.

Strax efter svensk öppning är den tyska tioåriga benchmarkräntan upp 2 punkter till 1,53 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioåringen är upp 3 punkter till 1,55 procent.

Här hemma riktas intresset i dag främst mot förste vice Riksbankschef Kerstin af Jochnicks tal "Ett avstamp inför det penningpolitiska mötet i september", som publiceras klockan 12.00. Marknadsaktörer vill höra hur hon ser på att svensk ekonomi utvecklats starkare än väntat och den starka kronan.

Svenska företagsledare i industrin kräver i dagens Dagens industri att Riksbanken sänker styrräntan för att motverka den starka kronkursen, annars skulle fler jobb riskera att försvinna i exportsektorn.

Johan Javeus, SEB, konstaterar att man slås av hur många likheter den australiska centralbanken, RBA, har med Riksbanken. Båda centralbankerna har sett sina valutor stärkas nästan lika mycket i år. Båda står inför den kniviga situationen att å ena sidan ha en inhemsk ekonomi som håller uppe bra men å andra sidan ha en betydande konjunkturrisk från utlandet. Båda centralbankerna är också av åsikten att man inte behöver rusa iväg med ytterligare räntesänkningar just nu.

"Marknaden verkar också se rätt lika på länderna åtminstone vad gäller penningpolitiken. Enligt Bloomberg ser marknaden 28 procent sannolikhet för en sänkning från RBA vid nästa möte och för Riksbanken är siffran, ja just det, 28 procent", skriver Johan Javeus.

Dessutom blir det kortperiodisk sysselsättningsstatistik för andra kvartalet från SCB, konjunkturprognoser från Swedbank och Buffertkapitalutredningen (översyn av AP- fonderna) överlämnar sitt betänkande till regeringen.

Erik Penser Bank spår i en ny prognos att svensk BNP ökar med 1,3 procent i år och med 2,0 procent nästa år. KPI väntas öka med 1,1 procent både 2012 och 2013, medan arbetslösheten beräknas uppgå till 7,5 respektive 7,6 procent.

Riksbanken väntas ligga kvar på 1,50 procent både i år och nästa år.

Enligt Dagens Eko föreslår en ny utredning att taxeringsvärdet ska slopas och istället ska boytan avgöra hur hög fastighetsskatten blir. Förslaget innebär höjd avgift för dem som bor stort och sänkt för dem som bor litet. Villaägarna protesterar.

Från europeiskt håll publiceras CBI:s industritrender för augusti från Storbritannien och Spanien ska emittera växlar.

Amerikanska marknadsräntor pendlade rejält på måndagen. Efter att ha sjunkit kraftigt efter lunchtid i den europeiska handeln, vände USA-räntorna svagt uppåt igen efter svensk stängning på måndagen sedan investerare börjat tvivla på uppgifter om att ECB ska vidta kraftfulla åtgärder mot eurokrisen.

I tisdagens tidiga europeiska handel pekar USA-räntorna svagt uppåt. Den tvååriga räntan är oförändrad på 0,29 procent, medan tioåringen är upp 1 punkt till 1,81 procent, från svensk stängning dagen före.

En studie från Federal Reserve i New York visar att större delen av den skada som recessionen har tillfogat den amerikanska arbetsmarknaden går att upphäva, vilket håller öppet möjligheten för att ytterligare stimulans skulle vara effektiv för att minska arbetslösheten.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av veckoindexen över detaljhandelsförsäljningen från ICSC och Redbook. Dessutom talar Atlanta-Feds chef Dennis Lockhart om 1de ekonomiska utsikterna i USA och dess implikationer för Latinamerika på eftermiddagen.

På valutamarknaden har euron stärkts ytterligare något mot dollarn inför eurogruppens ordförande Jean-Claude Junckers besök i Grekland för att diskutera landets begäran om en förlängning av sitt finanspolitiska justeringsprogram.

Dollarn är i sin tur stabil mot yenen.

Australiska dollar stärktes mot andra valutor efter att protokollet från centralbanken RBA:s senaste möte publicerats.

Enligt RBA motverkar den inhemska ekonomin de sköra utsikterna för den globala ekonomin.

Kronan är drygt 2 öre starkare mot dollarn och 1 öre svagare mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?