ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

De kräver sänkt ränta

  • Sverker Martin Löf, Industrivärden, och Lars Eric Aaro, LKAB. Foto: Per Pettersson, Claes-Göran Flinck
Flera tunga näringslivsprofiler kräver nu att Riksbanken sänker räntan för att underlätta för svensk industri. Annars kommer exportföretagen att tappa konkurrenskraft till följd av den starka svenska kronan, vilket hotar mängder av svenska jobb. Det skriver Dagens industri.

Kronan har under sommaren stärkts kraftigt mot euron. Det ställer till stora bekymmer för de svenska exportföretag med stor produktion i Sverige som nu tappar konkurrenskraft när deras varor ska säljas i euroländerna.

Marginalpress och neddragningar hotar inom industrin till följd av den starka kronan, menar flera tunga näringslivschefer som nu kräver, enligt Dagens industri, att Stefan Ingves och Riksbanken sänker reporäntan. 

En av näringslivsprofilerna är Lars-Eric Aaro, vd för gruvjätten LKAB. En annan är Sverker Martin-Löf, ordförande för investmentbolaget Industrivärden.

"Räntan borde ha sänkts för länge sedan. Riksbanken måste agera innan det är för sent. Det är väldigt beklagligt att Riksbanken håller fast vid sin penningpolitik och inte sänker räntan till en europeisk nivå", säger Sverker Martin-Löf till Dagens industri. 

Tyck till