1515
Annons

Stockholmsbörsen: Veckan väntas starta på plus<br />

Europaterminerna pekar mot en svagt positiv öppning. Marknaderna fortsätter att fokusera på hur mycket ECB kommer att stödja de problemfyllda länderna.

"Denna veckas möte mellan Grekland och Tyskland är antagligen en bättre indikator för hur europeiska policymakare tänker agera kring krisen när de återkommer från semestern", skrev Jonathan Sudaria, handlare vid London Capital Group, i ett kundbrev, enligt Bloomberg News.

Kring klockan 8.50 var terminerna för Eurostoxx 50, franska CAC 40 och tyska DAX 0,1 till 0,3 procent högre.

På bolagsfronten meddelade Systemair att det sammantaget har 11,6 procent av kapitalet i Lindab och därmed är största ägare i bolaget. Bolaget har köpt Ratos innehav om 11,2 procent i Lindab. Därutöver har Systemair köpt 300.000 Lindabaktier på marknaden. Ratos försäljning av 9 miljoner Lindab-aktier har skett till kursen 44 kronor per aktie vilket medför ett försäljningsbelopp på 389 miljoner kronor samt en exitvinst för investmentbolaget på cirka 85 miljoner kronor.

Gunnebo tänker inte överge sitt egenutvecklade kontanthanteringssystem Safepay, som plågats av dålig driftskvalitet, utan räknar med lönsamhet från 2014, sade vd Per Borgvall till Dagens Industri.

Gunnebo är "veckans aktie" i DI och läsarna får rådet att köpa aktier i bolaget. Många har varit för tidigt ute med att spå säkerhetsbolaget Gunnebos vändning, men den här gången är det annorlunda och aktiemarknadens väntan bör inte vara förgäves, enligt tidningen.

Börsveckan råder i det senaste numret till köp av fyra aktier: NCC, Oriflame, Nibe och AQ Group. Analyserna av Skanska och Unibet mynnar ut i rådet avvakta medan Securitas pekas ut som en klockren säljkandidat.

Vidare har Goldman Sachs upprepat rekommendationen sälj för Securitas med sänkt riktkurs till 45 kronor, från tidigare 50 kronor.

Rörvik Timber, Havsfrun och Traction hittas bland måndagens rapporterande bolag medan det senare i veckan bland annat bjuds på rapporter från Peab, JM och Alliance Oil.

På makrofronten rapporterade tyska Der Spiegel, utan att ange källor, att ECB överväger att sätta tak för räntorna i statsobligationer i olika europeiska länder genom att göra ett åtagande om obegränsade obligationsköp. Denna policy kommer att beslutas om vid ECB-rådsmötet i september. Det råder vissa tvivel på marknaden om ECB:s förmåga att leverera vad gäller obligationsköpen, på grund av centralbankens fortsatta motstånd mot att finansiera statsskuld.

De europeiska ledarna tar nya tag med krishanteringen denna vecka, efter semesteruppehållet. Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker ska på onsdagen till Aten för att diskutera en begäran från premiärminister Antonis Samaras om en tvåårig förlängning av konsolideringskraven.

Antonis Samaras ska sedan träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel på fredagen och Frankrikes president Francois Hollande på lördagen, efter ett tyskt-franskt ledarmöte i Berlin på torsdagen.

På statistikfronten är det lugnt på måndagen och senare i veckan är det framför allt PMI-data på torsdagen samt viss amerikansk bostadsdata som ligger i fokus. USA-terminerna noterade en smärre dragning uppåt på måndagsmorgonen.


Stoltenberg: Vi löser det här

Besluten i Sverige och Finland att ansöka om Natomedlemskap är historiskt och de ultimatum som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ställt kommer att kunna lösas.

Det sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Davos bara timmar efter Turkiet presenterat sin kravlista för att godkänna ett svenskt medlemskap. 

Jens Stolgenberg, Natos generalsekreterare.
Jens Stolgenberg, Natos generalsekreterare.Foto:Markus Schreiber
Jens Stolgenberg, Natos generalsekreterare.
Jens Stolgenberg, Natos generalsekreterare.Foto:Alessandro della Valle

Under tisdagen presenterade Turkiet en kravlista för att godkänna Sveriges Natomedlemskap. Men Jens Stoltenbergs övertygelse om att Sverige blir Natomedlem är orubbad. 

”Alla allierade är överens om att Natos utvidgning har varit en succé. Därför är jag säker på att vi hittar en sätt att lösa alla allierades säkerhetsoro och välkomna Natos närmaste partners i vår familj av fria nationer”, sa Jens Stoltenberg, som talade med Turkiets president Erdogan i lördags. 

”Turkiet har uttryckt oro för terrorism och sin säkerhet. Vi måste göra det vi alltid gör i Nato, vi sitter ned och löser problemen. Det har vi gjort många gånger genom åren”, sa han på toppmötet i Davos. 

Han sa att han givetvis känner Sverige och Finland väl, att länderna kommer att bidra till Natos gemensamma försvar och att det är viktigt inte minst för Baltikum, där Nato har ökat sin närvaro, delvis för att minska oron för ökat hot under den tiden Sverige och Finlands ansökan behandlas. 

President Putins kravlista från december, på att Nato skulle minska sin närvaro och inte anta nya medlemmar fick motsatt effekt, konstaterade han. 

”Putin ville ha mindre Nato vid sina gränser och startade ett krig. Nu får han mer Nato vid sina gränser.” 

Men Jens Stoltenberg poängterade också vikten av att ta hänsyn till Turkiets oro. 

”Turkiet är en viktig allierad, med ett strategiskt geografiskt läge. Ingen Natomedlem har drabbats så mycket av terror och ingen har så många flyktingar”, sa Jens Stoltenberg. 

Han anser att ett finskt och svensk medlemskap skulle stärka de redan starka banden mellan Nato och Europa. Han avlöste också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på den stora scenen på kongresshallen i Davos, där hon bland annat talat om EU:s försvarsinitiativ.

”När Sverige och Finland blir Natomedlemmar är 96 procent av dem som lever i EU en del av Nato. Vi delar invånare, vi delar territorium och vi delar utmaningar”, sa Jens Stoltenberg.  

Han välkomnar också EU:s försvarsinitiativ, inte minst för att det europeiska försvaret är så splittrat.

”I USA finns det många tanks, av en sort. I EU finns det få tanks, av nio olika sorter. Det ger ingen skalbarhet och stora extrakostnader för underhåll. Och detta gäller nästan alla militära kapaciteter i Europa”, konstaterade han. 

Alla försvarsinitiativ i Europa bör minska denna fragmentisering och uppmuntra till mer försvarsinvesteringar, sa han, men skickade också med en varning:  

”Ett EU-försvar får inte konkurrerar med Nato eller bli en kopia av Nato. Nato kommer att fortsatt att vara hörnstenen i den europeiska säkerhetsordningen”, sa han.  

”Alla försök att dela Europa och Nordamerika kommer inte bara att försvaga Nato, det kommer att dela Europa. Vi behöver EU och Nordamerika tillsammans i Nato”, sa han. 

Han ville inte spå utgången av kriget i Ukraina men sa att Vladimir Putins strategi - att på kort tid ta huvudstaden och avsätta regeringen - tydligt misslyckats. 

Samtidigt har kriget visat hur stor skada ekonomiska band med totalitära regimer kan orsaka - och det gäller även Kina, enligt Natochefen. 

”Internationell handel har tveklöst gett stor ekonomiska fördelar och jag är en av flera här som i många år jobbat för globalisering”, sa han. 

Men våra ekonomiska val har konsekvenser för vår säkerhet. ”Frihet är viktigare än frihandel. Våra värden är viktigare än vinst”, sa han och gav rysk gas och kinesisk 5g-teknik som exempel. 

”Frihandel har gett välstånd. Men det har ett pris. Handel med totalitära regimer underminerar vår säkerhet”, sa Natochefen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?