Annons

Stockholmsbörsen: Veckan väntas starta på plus<br />

Europaterminerna pekar mot en svagt positiv öppning. Marknaderna fortsätter att fokusera på hur mycket ECB kommer att stödja de problemfyllda länderna.

"Denna veckas möte mellan Grekland och Tyskland är antagligen en bättre indikator för hur europeiska policymakare tänker agera kring krisen när de återkommer från semestern", skrev Jonathan Sudaria, handlare vid London Capital Group, i ett kundbrev, enligt Bloomberg News.

Kring klockan 8.50 var terminerna för Eurostoxx 50, franska CAC 40 och tyska DAX 0,1 till 0,3 procent högre.

På bolagsfronten meddelade Systemair att det sammantaget har 11,6 procent av kapitalet i Lindab och därmed är största ägare i bolaget. Bolaget har köpt Ratos innehav om 11,2 procent i Lindab. Därutöver har Systemair köpt 300.000 Lindabaktier på marknaden. Ratos försäljning av 9 miljoner Lindab-aktier har skett till kursen 44 kronor per aktie vilket medför ett försäljningsbelopp på 389 miljoner kronor samt en exitvinst för investmentbolaget på cirka 85 miljoner kronor.

Gunnebo tänker inte överge sitt egenutvecklade kontanthanteringssystem Safepay, som plågats av dålig driftskvalitet, utan räknar med lönsamhet från 2014, sade vd Per Borgvall till Dagens Industri.

Gunnebo är "veckans aktie" i DI och läsarna får rådet att köpa aktier i bolaget. Många har varit för tidigt ute med att spå säkerhetsbolaget Gunnebos vändning, men den här gången är det annorlunda och aktiemarknadens väntan bör inte vara förgäves, enligt tidningen.

Börsveckan råder i det senaste numret till köp av fyra aktier: NCC, Oriflame, Nibe och AQ Group. Analyserna av Skanska och Unibet mynnar ut i rådet avvakta medan Securitas pekas ut som en klockren säljkandidat.

Vidare har Goldman Sachs upprepat rekommendationen sälj för Securitas med sänkt riktkurs till 45 kronor, från tidigare 50 kronor.

Rörvik Timber, Havsfrun och Traction hittas bland måndagens rapporterande bolag medan det senare i veckan bland annat bjuds på rapporter från Peab, JM och Alliance Oil.

På makrofronten rapporterade tyska Der Spiegel, utan att ange källor, att ECB överväger att sätta tak för räntorna i statsobligationer i olika europeiska länder genom att göra ett åtagande om obegränsade obligationsköp. Denna policy kommer att beslutas om vid ECB-rådsmötet i september. Det råder vissa tvivel på marknaden om ECB:s förmåga att leverera vad gäller obligationsköpen, på grund av centralbankens fortsatta motstånd mot att finansiera statsskuld.

De europeiska ledarna tar nya tag med krishanteringen denna vecka, efter semesteruppehållet. Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker ska på onsdagen till Aten för att diskutera en begäran från premiärminister Antonis Samaras om en tvåårig förlängning av konsolideringskraven.

Antonis Samaras ska sedan träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel på fredagen och Frankrikes president Francois Hollande på lördagen, efter ett tyskt-franskt ledarmöte i Berlin på torsdagen.

På statistikfronten är det lugnt på måndagen och senare i veckan är det framför allt PMI-data på torsdagen samt viss amerikansk bostadsdata som ligger i fokus. USA-terminerna noterade en smärre dragning uppåt på måndagsmorgonen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EurocardAnnons

Slipp utläggskaoset – kom igång enkelt med digitalt system

Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.
Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Många företag fastnar i tidsödande pappersarbete när de ska hantera sina utlägg.

– Lösningen för de allra flesta är att digitalisera hanteringen, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Borttappade papperskvitton, oklara reseutlägg och krångliga processer för att godkänna.

Utläggshantering är ett gissel för många företag.

”Fastnar i pappershantering”

– Hur företag hanterar sin utläggsrapportering varierar stort. En del företag tenderar att fastna i en manuell pappershantering och behöver helt enkelt digitalisera för att lätta på arbetsbördan, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Enligt en studie som Eurocard gjort tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kan digitala verktyg för utläggshantering och korthantering minska rapporteringstiden med 60 procent. Därmed frigörs tid och energi som medarbetarna istället kan lägga på företagets kärnverksamhet, vilket förstås är bra för affärerna.

– Det finns redan många välfungerande utläggshanteringssystem på marknaden som kan hjälpa företag att nå just de fördelarna. Många gånger är systemen skräddarsydda för att passa det specifika företaget, säger Gustavo Molano och fortsätter:

– Genom att jobba tillsammans med företagen och dess befintliga system kan vi hjälpa till att skapa unika, sömlösa och integrerade lösningar.

Vinsterna är uppenbara. Vad är det då som hindrar ett företag att ställa om utläggshanteringen till ett automatiserat flöde?

– Många verkar tro att det är svårt och tidskrävande och inte värt mödan. Så de väljer att skjuta på det eller avstå.

Så kommer du igång

Eurocard har tagit fram en lösning, utläggshanteraren, som gör det enkelt för företag att komma igång med att digitalisera sina utlägg: 

– Det är en service som gör det möjligt för företag, som inte har något utläggshanteringssystem, att digitalisera sin process – från betalning till bokföring, förklarar Gustavo Molano.

Det är en webbaserad tjänst där information om företagets alla kortköp samlas och uppdateras i realtid.

– Med utläggshanteraren behöver du ett företagskort från oss och Eurocard Pro-appen. Därefter kan du enkelt börja godkänna transaktioner direkt.

Få koll på utläggen

När du använder Eurocards företagskort för ett utlägg syns betalningen direkt i appen. Du parar ihop kvittot – som du enkelt kan scanna – med rätt transaktion och rapporterar utlägget i appen, där det skickas till den ansvarige för godkännande.

Som chef eller ekonomiansvarig kan du:

• Se vilka utlägg som är rapporterade och som är på väg in.

• Kategorisera och godkänna utlägg; varje köp är redan kopplat till rätt kvitto och du slipper jaga medarbetare för kompletterande uppgifter.

• Enkelt skicka godkända utlägg vidare till företagets ekonomisystem.

Så ersätter ni papperskvitton

Trött på papperskvitton?

Eurocard har också tagit fram ett erbjudande för att hjälpa företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton: Smarta kvitton.

– Bara tänk er, när en anställd gör ett köp skapar handlaren en digital version av kvittot i sitt system. Det digitala kvittot skrivs sedan ut som en analog version, som den anställde sedan måste digitalisera om för att kunna göra sin utläggsrapport. Vilken omväg, säger Gustavo Molano.

Smarta kvitton hjälper företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton. Det gör att den där omvägen istället blir en genväg och det blir lättare för företaget att hävda sig i konkurrensen. En genväg som inte enbart sparar tid och energi, men också pengar.

– Oavsett om företaget är stort eller litet, har ett eget system för utläggshantering eller inte – Eurocards lösningar fungerar för alla företag, säger Gustavo Molano.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?