1515
Annons

Stockholmsbörsen: Kurserna faller tillbaka<br />

Aktieinvesterare var avvaktande i den nya veckans inledande handel. Stockholmsbörsen noterade likt ledande europeiska handelsplatser enbart mindre indexrörelse. Lindab avancerade sedan Systemair seglat upp som storägare.

"Senare i veckan kommer det att vara flera utannonseringar kring Grekland och andra europeiska länder och jag räknar med att dessa meddelanden agerar bränsle för nästa rörelse på de europeiska börsmarknaderna", sade Theodore Krintas, chef för Attica Wealth Management, till Bloomberg News.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var 0,3 procent lägre till indexnivån 1.088,2, klockan 13.50. Omsättningen var då dryga 3 miljarder på Stockholmsbörsen med Lindab som mest omsatta aktie efter en storaffär mäklad av Erik Penser.

De ledande europeiska börsindexen DAX, CAC, FTSE och Euro Stoxx var mellan 0,3 procent ned och 0,2 procent upp.

Lindab avancerade 11,9 procent till 47,89 kronor sedan Systemair seglat upp som största ägare efter att sammantaget ha förvärvat 11,6 procent av kapitalet i Lindab. Bolaget har köpt Ratos innehav om 11,2 procent i Lindab. Därutöver har Systemair köpt 300.000 Lindabaktier på marknaden.

Det är framför allt ventilationsdelen som lockat Systemair att köpa en kontrollpost i Lindab och den nya storägaren vill nu ha en styrelsepost, enligt dess vd.

"Lindab är ett konglomeratbolag och Systemair har ju utryckt intresse för ventilationsdelen vid en rad olika tillfällen, precis som att det finns andra intressenter för den delen. Vi har diskuterat den frågan givetvis", säger Stefan Charette, vd för näst största ägaren Creades samt styrelseledamot i Lindab, till Nyhetsbyrån Direkt.

Ratos försäljning av 9 miljoner Lindab-aktier har skett till kursen 44 kronor per aktie, vilket medför ett försäljningsbelopp på 389 miljoner kronor samt en exitvinst för investmentbolaget på cirka 85 miljoner kronor. Systemair steg 1,5 procent efter 16 avslut. Ratos tappade 3,5 procent.

Indextunga Ericsson tyngde Stockholmsbörsen på marginalen med en nedgång på 1,2 procent, efter fredagens kurslyft. Astra Zeneca tappade vidare 1,1 procent efter sänkt rekommendation från JP Morgan till undervikt, från neutral. Swedish Match föll samtidigt tillbaka 1,3 procent.

Verkstadsbolagen ABB och Atlas Copco samt Skanska och SCA lindrade nedgången med 0,4 till 0,6 procents uppgång.

Börsveckan ser Securitas som en klockren säljkandidat och Goldman Sachs har upprepat rekommendationen sälj för Securitas med sänkt riktkurs till 45 kronor, från tidigare 50 kronor. Aktien tappade 1,3 procent till 51,40 kronor.

Gunnebo lyfte dryga 5 procent. Bolaget är "veckans aktie" i DI och läsarna får rådet att köpa aktier i bolaget. Många har varit för tidigt ute med att spå säkerhetsbolaget Gunnebos vändning, men den här gången är det annorlunda och aktiemarknadens väntan bör inte vara förgäves, enligt DI.

Gunnebo tänker inte överge sitt egenutvecklade kontanthanteringssystem Safepay, som plågats av dålig driftskvalitet, utan räknar med lönsamhet från 2014, sade bolagets vd Per Borgvall till Dagens industri.

Att kronan stärkts kraftigt mot euron har varit den senaste tidens snackis på marknaden. Framför allt pressar detta sågverk och pappersbruk och Holmen samt Billerud manar till räntesänkningar från Riksbanken för att rädda branschen, i måndagens nummer av Dagens industri. Vid lunch på tisdagen talar vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick under titeln "Ett avstamp inför det penningpolitiska mötet i september".

På makrofronten förnekade ECB att dess råd skulle ha diskuterat ett tak på statsobligationsräntorna i euroregionen, vilket Der Spiegel rapporterade med hänvisning till källor.

"Det är fullkomligt vilseledande att rapportera om beslut som ännu inte har fattats, och om individuella åsikter, som ännu inte har diskuterats av ECB-rådet", skrev ECB och tillade att den kommer att agera strikt inom sitt mandat.

Spanska marknadsräntor hade netto tickat ned mellan 20 och 30 punkter strax efter lunchtid på måndagen.

De europeiska ledarna tar nya tag med krishanteringen denna vecka, efter semesteruppehållet. Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker ska på onsdagen till Aten för att diskutera en begäran från premiärminister Antonis Samaras om en tvåårig förlängning av konsolideringskraven.

Antonis Samaras ska sedan träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel på fredagen och Frankrikes president Francois Hollande på lördagen, efter ett tyskt-franskt ledarmöte i Berlin på torsdagen.

"Om premiärminister Samaras får något likt ett betingat ja för en förlängning av programmet räknar jag med att marknaderna jublar eftersom det verkar som om det mest troliga utfallet är något likt ett betingat nej", sade Theodore Krintas på Attica Wealth Management vidare till Bloomberg News.

På statistikfronten är det lugnt på måndagen och senare i veckan är det framför allt PMI-data på torsdagen samt viss amerikansk bostadsdata som ligger i fokus. USA-terminerna noterade en mindre dragning nedåt, strax efter lunchtid.


MP kampanjflörtar med Göran Persson – kritiseras internt

Miljöpartiet går till val på att bygga det gröna folkhemmet. En slogan den tidigare S-ledaren Göran Persson använde första gången 1996.

Det möter kritik i partiet.

Språkrören Märta Stenevi och Per Bolund vid en pressträff vid Miljöpartiets valupptakt i Karlstad. Miljöpartiet går till val på att bygga det gröna folkhemmet. En slogan den tidigare S-ledaren Göran Persson använde första gången 1996.
Språkrören Märta Stenevi och Per Bolund vid en pressträff vid Miljöpartiets valupptakt i Karlstad. Miljöpartiet går till val på att bygga det gröna folkhemmet. En slogan den tidigare S-ledaren Göran Persson använde första gången 1996.Foto:Tommy Pedersen/TT; Cornelia Jönsson

En annan slogan MP återanvänder till årets val är ”Alla ska med ”. Något som Socialdemokraterna gick till val på 2006.

På MP:s valaffischer kommer det nu att stå: ”Alla ska med när Sverige ställer om”.

”Ingen ska lämnas efter när vi bygger det nya gröna folkhemmet, alla ska med. Vi går till val med politik för starkt klimatarbete, stark välfärd och ökad jämlikhet”, säger språkröret Märta Stenevi när hon och Per Bolund inleder partiets valupptakt i Karlstad. 

Men återanvändandet av tidigare socialdemokratiska valslogans möter kritik i partiet.

”Det blir konstigt, som om vi inte klarar av att stå på våra egna meriter som ett grönt parti och arbeta med det”, säger Daniel Helldén, som är miljöpartistiskt trafikborgarråd i Stockholm.

Han tycker också att partiets prioriteringar blir för ofokuserade och anslaget för brett.

”Det blir många frågor och otydlighet. Den enda fråga vi har förtroende i är klimat- och miljöfrågorna, och med de låga opinionssiffrorna vi har, så måste vi fokusera där, vi kommer inte ha tid i tre månader att trumma in andra frågor till väljarna”, säger han till TT. 

Märta Stenevi manar till strid mot alla partier som inte tar klimathotet på allvar.

”Vi ska in i alla rum där beslut fattas och göra kaos med alla som försöker hindra klimaträttvisan”, säger hon.

Enligt partisekreterare Katrin Wissing prioriterar Miljöpartiet tre områden inför valet: Miljö och klimat, jämställdhet och demokrati samt mänskliga rättigheter.

Samtidigt understryker hon att partiet har bredare ambitioner än så.

”Vi vill visa att vi har svaren på alla samhällets utmaningar”, säger hon. 

Valanalysen från förra valet konstaterade att sex prioriterade frågor som partiet då prioriterade var ”för många för ett litet parti att nå ut med”.

Daniel Helldén tycker inte att partiet lever upp till den slutsatsen.

”Nej, det tycker jag inte, även om det är tre frågor nu, så är det ändå så att man vill ha in alla frågor. Vi har en fråga som är vår, där ska vi ligga, vi har en eller en och halv procent som vi behöver fånga hem, då ska vi jobba med det”, säger han.

Språkröret Per Bolund gick till hårt angrepp mot övriga partier i sitt tal.

”Det gör mig så förbannad att alla, ja faktiskt alla andra partier från V till SD, med berått mod mitt i klimatkrisen väljer att göra motsatsen mot det som klimat- och miljöproblemen kräver.”

”Jag har bara en sak att säga till alla partier, från V till SD som plötsligt vill rea ut klimatet och vår framtid: Skämmes ta mig fan!”

Han kritiserade särskilt Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

”Inte ens ett år tog det för Nooshi Dadgostar att utplåna Vänsterpartiets klimatambitioner. Hennes Vänsterparti gör nu upp med SD om att sänka priserna på utsläpp mest. De är beredda att gå ihop med det mest högerextrema partiet i svensk politik för att montera ner klimatpolitiken och medvetet skada klimatet”, säger Bolund.

Miljöpartiet vill göra det lättare att bygga laddinfrastruktur i bostadsrättsföreningar och hyreshus. Partiet vill satsa tre miljarder kronor för att ändra på förutsättningarna för detta.

Det ska genom att rensa upp regelkrångel för samfälligheter så att enskilda hushåll får rätt till laddinfrastruktur. Sverige bör vidare begära undantag från EU:s statsstödsregler för att hyres- och bostadsrättsföreningar ska kunna få stöd för nya laddstolpar samt öka ladda-bil-stödet för att tillgodose ökad efterfrågan på stöd för att bygga laddinfrastruktur.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?