Annons

Råvaror: Guld och silver dyrare<br />

Råvarupriserna noterades för en blandad utveckling på måndagen. Oljeinvesterare riktade blickarna mot bland annat saudiarabisk produktionsstatistik samtidigt som nedgångar i kopparpriset härleddes till bostadsstatistik från Kina. På makrofronten var uttalanden från Bundesbank i fokus.

Bundesbank utökade på måndagen sin kritik mot ECB:s planer på nya obligationsuppköp i en rapport.

"Bundesbank håller fast vid bedömningen om att statsobligationsköp av eurosystemet ska ses kritiskt och det medför signifikanta stabilitetsrisker", framgick det av rapporten.

Därtill rapporterade Der Spiegel i helgen, med hänvisning till källor, att ECB förnekat att dess råd skulle ha diskuterat ett tak på statsobligationsräntorna i euroregionen.

"Det är fullkomligt vilseledande att rapportera om beslut som ännu inte har fattats, och om individuella åsikter, som ännu inte har diskuterats av ECB-rådet", skrev ECB och tillade att den kommer att agera strikt inom sitt mandat.

På råoljemarknaden var WTI vid klockan 18.40 ned 0:42 dollar till 95:59 dollar per fat. Brent var däremot upp 0:16 dollar till 113:87.

I fredags steg oljepriserna efter att Reuters rapporterat att USA återigen överväger att frigöra strategiska oljelager, i ett försök att få ned det höga oljepriset. Artikeln ledde till nedgångar på oljemarknaden, men avtrycket hade tillsynes sköljts bort på måndagen.

Andy Lipow tror vidare att en framtida lagerfrigöring troligen inte kommer att genomföras av USA ensamma.

"En framtida frigöring av strategiska lager runt om i världen har en större påverkan", sade han.

Från andra håll verkar inga sådana planer ha luftats. Maria van der Hoeven, chef för Internationella energimyndigheten, fick på lördagen frågan om IEA överväger en sådan åtgärd.

"Nej. Varför skulle vi? Det finns ingen anledning för det. Som jag har nämnt tidigare, det finns ingen allvarlig utbudsstörning, så det finns ingen anledning för det", sade hon.

Enligt statistik från Opec steg oljeproduktionen i Saudiarabien med 3 procent till 10,1 miljoner fat per dag i perioden maj-juni. Landet gick därmed om Ryssland, som producerade 9,9 miljoner fat per dag, som den största oljeproducenten.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange sjönk kopparns tremånaderstermin med 96 dollar till 7.443 dollar per ton, medan zinkpriset tappade 2 dollar till 1.795.

Nedgångarna hänvisades till statistik från Kina som visade att huspriserna steg i 49 av de 70 städer som den nationella statistikbyrån rapporterar för under juli. Det är det starkaste prisökningstrycket sedan i maj förra året, och kan jämföras med 25 städer föregående månad.

Beslutsfattare i Kina har vidhållit att man kommer att försöka stävja prisuppgångar på husmarknaden, och marknaden har nu luftat oro att prisuppgångar på fastighetsmarknaden kan leda till att Kinas centralbank avstår från att genomföra penningpolitiska lättnader.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld upp 5:45 dollar till 1.622 dollar per uns, medan silverpriset ökade 0:53 dollar till 28:62.

Noteringar klockan 18.40
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:42 USD 95:59
Brent, första termin +0:16 USD 113:87
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -96 USD 7.443
Zink -2 USD 1.795
Aluminium -21 USD 1.838
Nickel -80 USD 15.550
Bly +9 USD 1.904
Tenn +105 USD 18.600
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +5:45 USD 1.621:50
Silver +0:53 USD 28:621
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull +0:0164 USD 0:7494


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?