Annons

Räntor och valutor: <br />Kronan visar styrka igen

Italienska och framför allt spanska statsobligationsräntor fortsätter nedåt i förmiddagens handel på måndagen samtidigt som tyska räntor fortsätter att pressas uppåt. Strax före lunchtid handlas spanska statsräntor 26-40 punkter lägre än på fredagen samtidigt som italienska räntor har sjunkit 7-14 punkter, i båda länderna är nedgångarna störst i kortare löptider.

Rörelserna kommer inför en vecka där den politiska sfären i euroområdet inleder höstsäsongen i kampen mot skuldkrisen i framför allt Grekland. Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker reser till Aten på onsdag, franske presidenten Francois Hollande träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel på torsdag och därefter träffar Greklands premiärminister Antonis Samaras de franska och tyska ledarna på fredag och lördag.

I fokus för räntemarknaden står dock kanske främst uppgifterna i Der Spiegel om att ECB överväger att sätta ett tak för räntorna i statsobligationer i olika europeiska länder genom att göra ett åtagande om obegränsade obligationsköp.

Enligt tidningen, som inte anger källor, kommer denna policy att beslutas om vid ECB-rådsmötet i september. ECB skulle omedelbart efter agerandet publicera vilka statsobligationer de köpt.

Martin Enlund, valutastrateg på Handelsbanken, skriver i ett kundbrev att den planen, om den skulle sjösättas, "innebär ett stort kliv mot en lösning av skuldkrisen, och skulle leda till att sell-offen i långa obligationer fortsätter - speciellt i Tyskland".

Martin Enlund betonar dock att ECB bara kommer att agera om politiken kommer på plats.

"Med politiken menas Spanien/Italien först måste skriva under ett Memorandum of Understanding (kanske krävs även en EFSF-omröstning om ett räddningspaket)", skriver Martin Enlund.

Ekonomerna på Nordea konstaterar i ett marknadsbrev att åtgärder från ECB för att stötta periferländerna inte kan ses som annat än negativt för euroområdets kärnländer, de får antingen betala mer eller så ökar risken för monetärisering av statskulder.

Nordea räknar därmed med fortsatt uppåttryck i tyska statsobligationsräntor kombinerat med nedåtpress i periferländer (utom i Grekland).

"Olyckligtvis är utfallet binärt. Ett misslyckande med att följa upp de stora orden (från ECB-chefen Mario Draghi) skulle innebära att vi får se en massiv flykt till kvalitet. Vi räknar med att ECB kommer att vara försiktiga tills den tyska konstitutionsdomstolen har gett sitt utslag den 12 september", skriver Nordea-ekonomerna.

Svenska statsobligationsräntor stiger ytterligare något på förmiddagen efter ett uppställ i måndagens inledande handel. Kronan handlas samtidigt på något starkare nivåer mot euron och andra valutor än vid fredagens svenska stängning.

I veckan inleds också Riksbankens hösttermin, åtminstone i fråga om utåtriktade aktiviteter, och frågan som många ställer sig är hur Riksbanken nu väger den oväntat starka tillväxten under andra kvartalet mot den snabba förstärkningen i kronans växelkurs inför kommande räntebeslut.

Förste vice Riksbankschefen Kerstin af Jochnick håller ett anförande på tisdagen med den lockande rubriken: "Ett avstamp inför det penningpolitiska mötet i september", men under Riksbankschefen Stefan Ingves ledning har direktionsledamöterna generellt varit mycket försiktiga med att ge tydlig vägledning inför kommande räntemöten i officiella anföranden.

Vice Riksbankschefen Per Jansson sade dock till Wall Street Journal vid ett besök i Sydney att den svenska tillväxten har överraskat positivt under första halvåret, och Riksbanken planerar nu att höja tillväxtprognosen. Samtidigt behöver Riksbanken se till utvecklingen i Europa och dess risker.

"Men Sveriges ekonomi går rätt bra så det finns saker som behöver balanseras där", sade han.

Angående kronans styrka sade han att "vad gäller att skada industrin så skulle den behöva bli starkare än för närvarande".

Företrädare för skogsindustrin talar i Dagens Industri om tuffa kroneffekter och skickar budskapet till Riksbanken om att försöka stoppa kronans förstärkning.

Enligt FXstreet.com räknar dock analytikerna på UBS med att de svenska exportföretagen kommer att behöva lära sig att leva med en valuta som nu närmar sig "safe-haven-status".

Analytikern Chris Walker konstaterar att den starka kronan visserligen kommer att bli en börda för många företag, men den snabba "tjänstefieringen" av den exporterande tillverkningsindustrin, mindre hedgningsgrader i företagen och en "relativt tolerant" centralbank gör att UBS räknar med att kronstyrkan kommer att bli bestående.

"Trots allt, i relation till andra exportkänsliga länder har Sverige en konkurrenskraftig, produktiv och diversifierad exportbas, vilket gör det bättre positionerat att tolerera valutastyrka", enligt Chris Walker.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, skrev i bankens morgonbrev att valutainterventioner är ett effektivare verktyg än räntan. Kapitalinflödena till Sverige är bara delvis räntekänsliga varför en räntesänkning riskerar att få begränsad kroneffekt; de härstammar från dels långsiktiga investerare (centralbanker/statsfonder/pensionsbolag) som omallokerar, dels investerare som flyr euron. I mindre utsträckning verkar det vara spekulativa flöden.

"Räntan är ett för trubbigt instrument att i rådande läge användas för att försöka 'styra' kronan som i dag är mer rätt värderad än den kanske varit någonsin de senaste 20 åren. Därför är det för tidigt för Riksbanken att agera, men det finns skäl för Riksbanken att börja diskutera idén", skriver SEB.

Måndag kl 11.10 (fredag kl 16.15):
USD/SEK 6,6535 (6,7007) Statsobl 2y 0,94 (0,91)
EUR/SEK 8,2180 (8,2513) Statsobl 10y 1,56 (1,52)
EUR/USD 1,2352 (1,2314) Räntegap/ty 0 (1)
US obl 10y 1,84 (1,82) Tysk obl 10y 1,56 (1,51)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Kia lanserar laddbar SUV – med sju sittplatser och fyrhjulsdrift

En helt ny generation av den sjusitsiga suven Kia Sorento lanseras nu.

Och: Inom kort finns den som laddhybrid. 

Redan i början av 2021 kommer de första bilarna att levereras i Sverige.

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

Kia satsade tidigt på att elektrifiera så många modeller som möjligt och har sedan 2018 varit störst på laddbara modeller på den svenska marknaden. Över hälften – 56 procent – av de bilar som såldes mellan januari och september i år var laddhybrider. Och redan nästa år är målet att den siffran ska vara 80 procent.

– Om man vill bidra med verklig nytta måste man våga tänka nytt. Vi vill att många – inte bara några få – ska ha möjlighet att ställa om till laddbara bilar. Kia har ambitionen att leda omställningen till en mer hållbar mobilitet, säger Jonas Nilsson, marknadschef Kia. 

Fyrhjulsdrift och automatlåda

Nu kompletterar biltillverkaren sitt laddbara utbud med ännu en viktig modell – den sjusitsiga suven Kia Sorento som först lanseras med en dieselmotor, men som i början av nästa år kommer som laddhybrid.

Nya laddbara Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju sittplatser och stort bagageutrymme

Sorento byggs på en ny suv-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. Det har skapat förutsättningar för en rymlig kupé med sju sittplatser – och ett av klassens största bagageutrymmen. Med den bakre sätesraden nedfälld finns här plats med upp till 809 liter last. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 998 liter. 

Nya Kia Sorento har en högre teknisk standardutrustningsnivå än sina föregångare. Bland annat ingår dubbla digitala skärmar med funktioner och tjänster som är kopplade till telematiksystemet UVO Connect. Ett antal förarassistanssystem, som till exempel Blind-Spot View Monitor (standard från utrustningsnivån Advance Plus) som visar rörlig bild av det som döljer sig i dödavinkeln på displayen framför föraren är en annan nyhet.

Genom att använda både kamera och radar kan nya Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen för att undvika eventuella kollisioner. Systemet, som kallas FCA, kan också förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras.

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?