1515
Annons

Europabörser: Nedåt efter tysk ECB-kritik<br />

De ledande europeiska börserna sjönk på måndagen efter att Bundesbank utökat sin kritik mot ECB:s planer på nya obligationsuppköp i en rapport.

"Bundesbank håller fast vid bedömningen om att statsobligationsköp av eurosystemet ska ses kritiskt och det medför signifikanta stabilitetsrisker", framgick det av rapporten.

Vidare rapporterade tidningen Der Spiegel i helgen, utan att ange källor, att ECB överväger att sätta ett tak för räntorna i statsobligationer i olika länder genom att göra ett åtagande om obegränsade obligationsköp. Uppgifterna dementerades dock av ECB.

"Det är fullkomligt vilseledande att rapportera om beslut som ännu inte har fattats, och om individuella åsikter, som ännu inte har diskuterats av ECB-rådet", skrev ECB och tillägger att den kommer agera strikt inom sitt mandat.

Euro Stoxx 50 sjönk 0,1 procent, medan det bredare Bloomberg European 500 backade 0,5 procent.

På bolagsfronten steg Heineken 1,7 procent efter att företaget höjt sitt bud på Asia Pacific Breweries.

Finansbolagen var bland måndagens största förlorare. I Tyskland backade Deutsche Bank och Commerzbank 1,6 respektive 2,1 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?