Annons

Europabörser: Försiktig optimism<br />

Europabörserna steg överlag i den tidiga handeln på måndagen. Sentimentet var samtidigt något avvaktande i väntan på vidare diskussioner om skuldkrisen, där fokus återvänt till Grekland.

Oljebolag tyngde London. BP var ned 0,4 procent och Royal Dutch sjönk 0,6 procent. Även banker drabbades av en viss pessismism, HSBC föll med 0,5 procent och Standard Chartered var ned 0,6 procent. Spritproducenten Diageo hade positiv påverkan på brittiska indexet och steg 0,8 procent, påverkat av nyheten att företaget står i begrepp att köpa Jose Cuervo:s tequila-verksamhet.

I Frankfurt hjälptes index upp av mjukvaruföretaget SAP som steg 1,2 procent. På franska börsen var biltillverkarna de stora förlorarna, Peugeout och Renault föll med 1,0 respektive 0,9 procent.

Luxemburgs premiärminister och tillika Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker tror inte på ett grekiskt utträde ur valutaunionen. Det sade han till Tiroler Tageszeitung i helgen, enligt Dow Jones Newswires.

Tyska politiker upprepade under helgen sitt motstånd till att ge ytterligare stöd till Grekland. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sa enligt Handelsblatt att stöd till krisdrabbade länder inte kan vara ett "bottenlöst hål".

Spanien kan komma att behöva strama åt finanspolitiken ytterligare för att nå underskottsmålet på 6,3 procent av BNP om inte skatteintäkterna hämtar sig, skriver El Pais nätupplaga på måndagen enligt Dow Jones Newswires.

Premiärminister Mariano Rajoy är fast besluten om att nå underskottsmålet och det är möjligt att mycket mer drastiska åtgärder kan komma att vidtas.

Den säsongsjusterade produktionen inom byggsektorn i EMU-länderna sjönk med 2,8 procent i årstakt under juni. Jämfört med närmast föregående månad minskade byggproduktionen med 0,5 procent.

Noteringar kl 11.10
DJ Stoxx 600 Europa  273 0,10%
DJ Stoxx 50 Europa  2.578  0,10%FTSE 100 London  5.852  0,30%
DAX Frankfurt  7.066  0,40%
CAC 40 Paris  3.500  0,30%SMI Zürich  6.525  -0,10%
IBEX 35 Madrid  7.617  0,70%
FTSE MIB Milano  15.233  0,70%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?