1515
Annons

Europabörser: Försiktig optimism<br />

Europabörserna steg överlag i den tidiga handeln på måndagen. Sentimentet var samtidigt något avvaktande i väntan på vidare diskussioner om skuldkrisen, där fokus återvänt till Grekland.

Oljebolag tyngde London. BP var ned 0,4 procent och Royal Dutch sjönk 0,6 procent. Även banker drabbades av en viss pessismism, HSBC föll med 0,5 procent och Standard Chartered var ned 0,6 procent. Spritproducenten Diageo hade positiv påverkan på brittiska indexet och steg 0,8 procent, påverkat av nyheten att företaget står i begrepp att köpa Jose Cuervo:s tequila-verksamhet.

I Frankfurt hjälptes index upp av mjukvaruföretaget SAP som steg 1,2 procent. På franska börsen var biltillverkarna de stora förlorarna, Peugeout och Renault föll med 1,0 respektive 0,9 procent.

Luxemburgs premiärminister och tillika Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker tror inte på ett grekiskt utträde ur valutaunionen. Det sade han till Tiroler Tageszeitung i helgen, enligt Dow Jones Newswires.

Tyska politiker upprepade under helgen sitt motstånd till att ge ytterligare stöd till Grekland. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sa enligt Handelsblatt att stöd till krisdrabbade länder inte kan vara ett "bottenlöst hål".

Spanien kan komma att behöva strama åt finanspolitiken ytterligare för att nå underskottsmålet på 6,3 procent av BNP om inte skatteintäkterna hämtar sig, skriver El Pais nätupplaga på måndagen enligt Dow Jones Newswires.

Premiärminister Mariano Rajoy är fast besluten om att nå underskottsmålet och det är möjligt att mycket mer drastiska åtgärder kan komma att vidtas.

Den säsongsjusterade produktionen inom byggsektorn i EMU-länderna sjönk med 2,8 procent i årstakt under juni. Jämfört med närmast föregående månad minskade byggproduktionen med 0,5 procent.

Noteringar kl 11.10
DJ Stoxx 600 Europa  273 0,10%
DJ Stoxx 50 Europa  2.578  0,10%FTSE 100 London  5.852  0,30%
DAX Frankfurt  7.066  0,40%
CAC 40 Paris  3.500  0,30%SMI Zürich  6.525  -0,10%
IBEX 35 Madrid  7.617  0,70%
FTSE MIB Milano  15.233  0,70%


Innehåll från Verisec InternationalAnnons

Trustscale bygger en molntjänst för betalsäkerhet

Säkerheten är hårt reglerad i betalbranschen och tidigare har varje aktör fått sköta sin tekniska säkerhet med egen personal och infrastruktur. Från och med 2022 tillåter branschorganisationen PCI att dessa kritiska funktioner får outsourcas och köpas in som molntjänst av PCI-certifierade företag.

– Trustscale ombesörjer via koncernbolaget Verisec International och dess internationella verksamheter redan i dag denna tekniska säkerhetsinfrastruktur åt de flesta banker och betalförmedlare i Norden och Baltikum samt i Arabemiraten, Australien och Nya Zeeland. Därför är det ett smidigt och tryggt val för kunden att göra denna resa med oss, säger Anders Henrikson, CEO på Verisec.

Trots att säkerhetsaspekten är vital för företag som arbetar med betallösningar har ansvaret för säkerhetsinfrastrukturen legat hos dem själva, företag för företag och bank för bank. Anders Henrikson, CEO på techföretaget Verisec International, menar att det inte är hållbart då risken för säkerhetshål är stor om det inte byggs på rätt sätt.

– Att öka och säkerställa säkerheten genom att lägga funktionen på tredje part gör den inte bara mer hållbar; en molntjänst kan även skapa bättre skalbarhet och lönsamhet.

Upptäcker onormala mönster

Verisec ombesörjer säkerhetsinfrastruktur åt de flesta banker och betalförmedlare i Norden och Baltikum samt i Arabemiraten, Australien och Nya Zeeland. Skalbar säkerhet och tillit är kärnan i Trustscale-koncernens teknologi- och tjänsteerbjudande. Molntjänsten kommer bland annat att skydda kortuppgifter med hjälp av kryptering för att säkerställa att obehöriga inte kan fånga upp dessa i klartext. Tjänsten validerar även en individs PIN-kod, exempelvis från en kortterminal eller Smartphone. Dessutom kommer Verisec åt stora mängder transaktionsdata och kan på så sätt erbjuda kunder realtidstjänster som kan upptäcka onormala mönster i datatrafiken, mönster som kan tyda på pågående attacker mot betalnätverket.

– Genom att snabbt kunna upptäcka förändringar kommer Verisec kunna blockera trafik från terminaler och telefoner som uppvisar tydliga tecken på bedrägeri. Just nu byggs den här molntjänsten som i sin tur kommer att bestå av ett antal kryptografiska tjänster som används i samband med betalningar – oavsett om det rör sig om klassiska kortbetalningar, mobila betalningar, Apple/Google Pay eller e-commercetransaktioner.

Tar en större del av värdekedjan

Att utveckla en molntjänst innebär enligt Anders Henrikson att Trustscale tar en större del av värdekedjan och inte bara ansvarar för drift utan även all löpande förvaltning och förändringshantering.

– Bedrägeri inom onlinebetalningar har vuxit kraftigt de senaste åren och Trustscale tänker bidra till att vända på denna trend. 

FAKTA:

Trustscale erbjuder kryptografiska tjänster som skyddar data, digitala identiteter och betaltransaktioner. Målet är att Trustscales molntjänst ska bli tillgängliga för många olika vertikalmarknader via enkla API:er. På detta sätt höjer vi säkerheten i samhället i stort.

www.verisecint.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verisec International och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?