1515

Asienbörserna: Treårslägsta i Kina<br />

Asienbörserna noterade överlag nedåtrörelser på måndagen och Kinabörserna tappade till 3-årslägsta. Kinesiska fastighetspriser har fortsatt att stiga och Kinas centralbank meddelade att den inte har några intentioner att sänka bankernas reservkrav på kort sikt.
Foto:Eugene Hoshiko / Scanpix

"Att fastighetspriserna på nytt stiger i Kina är dåligt för ekonomin då regeringen kommer att avstå från ytterligare policylättnader", sade strategen Li Jun på Central China Securities i Shanghai till Bloomberg News.

Strax efter klockan 8 var indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, 0,6 procent lägre med Olja & Gas i botten. Indien och Singapore håller stängt på måndagen.

I Japan var Topix och Nikkei noterade enbart smärre nettorörelser. Sharp retirerade dryga 5 procent efter uppgifter om att det kan komma att avskeda ytterligare 10.000 anställda, motsvarande 20 procent av personalstyrkan.

Nordamerikaberoende Funai Electric steg 4,2 i Tokyo medan Kinaberoende TDK Corp tappade knappa 1 procent.

Kinas centralbank, PBOC, har inga intentioner att sänka bankernas reservkrav på kort sikt, rapporterade dess egen tidning Financial News på måndagen. Enligt tidningen har istället repotransaktioner blivit centralbankens "mycket viktiga och föredragna" sätt för penningpolitisk finjustering. Genom att använda detta verktyg istället för att sänka reservkraven kan finansieringsbehoven tillgodoses utan att riskera att driva upp fastighetspriserna.

Fastighetspriserna steg i 49 av Kinas 70 största städer i juli och var oförändrade i 12 av städerna, jämfört med i juni. Priserna sjönk således enbart i 9 av städerna.

Fastighetsutvecklarna China Vanke och Poly Real Estate Group hade en tung utveckling med 3,0 respektive 3,2 procents nedgång. Hang Seng-indexet backade 0,7 procent i Hongkong medan börserna i Shanghai och Shenzhen båda var ned runt 1 procent. Enligt Bloomberg News innebar nedgången att Kinabörserna noteras kring den lägsta nivån sedan i mars 2009.

Australiska S&P/ASX 200-indexet noterades 0,2 procent lägre. Råvarubolag och Telekommunikatörer tyngde.


Innehåll från VismaAnnons

Experten: Hög tid att framtidssäkra företaget med digital omställning

Bokföring, fakturering och lönehantering har typiska rutiner som går att effektivisera avsevärt med digitala arbetsflöden, säger Helene Struthers, digitaliseringsexpert på Visma Spcs.
Bokföring, fakturering och lönehantering har typiska rutiner som går att effektivisera avsevärt med digitala arbetsflöden, säger Helene Struthers, digitaliseringsexpert på Visma Spcs.

Det finns en tydlig ekonomisk vinst kring att effektivisera företaget och fokusera på affären, men för att nå dit kommer det i framtiden att krävas ett tydligt hållbart digitalt företagande. Och det går att komma igång snabbt. Det menar Helene Struthers, expert inom digitala ekonomiprocesser på Visma Spcs.

Så jobbar du digitalt, smart och hållbart 

1800-talets industrialisering, då insikten kring maskinernas kapacitet gav en ökad produktion till en annan kostnad, går till stor del att likställa med dagens snabba digitala utveckling. Då, liksom nu, var det inte hållbart att spendera värdefull arbetstid på att manuellt utföra arbetsuppgifter som kunde skötas mer effektivt. Idag handlar det om digitala format, främst inom bokföring och lönehantering. Det säger Helene Struthers som har många års erfarenhet av att stötta företagare i deras digitala förändringsarbete.

Smarta digitala lösningar finns

Enligt Struthers finns det idag, oavsett bransch, garanterat smarta lösningar som kan hjälpa företagare att digitalisera återkommande och tidskrävande administrativa uppgifter.

– Det handlar om att omvandla affärshändelser till data som du sedan låter jobba för dig. Data i en digital värld kan flyttas från ett system till ett annat och kan nyttjas på olika sätt med dagens teknik, vilket gör att du kan minimera risken för fel och onödig ansträngning, förklarar Helene Struthers.

Framtidens bokföring blir självgående

Den digitala utvecklingen sker med rasande fart. Bland annat kommer, inom en snar framtid, dina banktjänster att se annorlunda ut och därmed dina rutiner för hur du sköter och stämmer av affärstransaktioner. Myndigheterna har dessutom som mål att all fakturering i framtiden sker elektroniskt. För många företagare är alltså bokföringen något att ha extra koll på. 

– Idag kan bokföringen till stor del skötas automatiskt men i framtiden kan den till och med vara självgående. Det är något alla företagare bör ta vara på. Ett effektivt sätt att börja digitalisera är att se över just administrativa rutiner. Men ha ett hållbarhetstänk i allt du gör med insikt i din sociala och ekonomiska påverkan på omgivning och miljö. Tänk digital strategi och investering men också ökad säkerhet, mängd frigjord arbetstid och hur positivt insatsen påverkar din ekonomi och vår planet, säger Helene Struthers.

Så pratar framtidens B2B

Även framtidens affärsrelationer kommer bli mer effektiva och digitala – i alla led. Utbytet av information blir mindre ansträngande och mer hållbart, allt ifrån hur du sköter överenskommelser till hur du söker och ger information. Därför kommer vi ha stor tillit till de leverantörer som har bra värderingar, arbetsmoral och liten klimatpåverkan – och som kan säkerställa att data förvaras tryggt. Du som företagare behöver planera för det redan nu.

– Datasäkerhet är A och O. Dagens mjukvaruleverantörer har enorma krav på sig att hålla din data och dina uppgifter säker från intrång och att de behandlas enligt lagar och regler. En bra leverantör ska självklart arbeta aktivt med säkerhet och ha muskler att prioritera den – dygnet runt. Välj en sådan leverantör så kan du njuta av att låta smarta verktyg förenkla din vardag, avslutar Helene Struthers.

Tips: Kom igång med digitaliseringen

1. Börja med moment som är ofta förekommande, exempelvis fakturering, lönehantering och avstämning mot kontoutdrag.

2. Rådfråga din systemleverantör. Oftast finns lösningar som du kan nyttja ihop med dina befintliga system.

3. Satsa på ett system som ger dig översikt av din ekonomi och på vad som behöver din uppmärksamhet. 

4. Automatisera ett flöde åt gången. Då når du längre.

Smart och smidig bokföring. Prova Visma eEkonomi – bäst i test 2021

Om Visma Spcs

Med hjälp av innovation och digitala lösningar vill Visma Spcs ge dig möjlighet att göra det du gör bäst – driva ditt företag framåt. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?