1515

USA-börser: Nedåt efter Draghis tal<br />

De amerikanska terminerna noterades lägre inför USA-börsernas öppning på torsdagen. I fokus låg ECB:s räntebesked och inte minst ECB-chefen Mario Draghis kommentarer under den efterföljande presskonferensen. På rapportfronten har en rad klädbolag levererat resultat.

Kring klockan 15.05 noterades septemberterminerna för Dow Jones, det bredare S&P 500 och motsvarigheten för Nasdaq Composite samtliga mellan 0,7 och 0,8 procent lägre.

På rapportfronten noterades Green Mountain Coffee Roasters dryga 10 procent högre i förhandeln och i ett digert rapportflöde från mode- och klädbolag steg GAP 8,1 procent, TJX 1,8 procent medan Limited Brands var oförändrad i förhandeln. Abercrombie & Fitch backade vidare kring 15 procent.

Aktiemäklarbolaget Knight, som backade rejält redan på onsdagen, föll ytterligare 57 procent i torsdagens förhandel efter ett utlåtande om att bolagets kapitalbas "drabbats hårt" av den 440 miljoner dollar stora tradingförlusten som uppkommit till följd av tekniska problem. Förlustsumman var större än marknadens förväntningar, enligt Bloomberg News.

På makrofronten lämnade såväl ECB som Bank of England sina styrräntor oförändrade och ingen av centralbankerna meddelade några ytterligare lättnadsåtgärder i form av tillgångsköp eller liknande. De höga riskpremierna i euroområdet är oacceptabla och måste adresseras, euron är oåterkallelig och ECB kan agera på marknaden inom sitt mandat och kan komma att vidta andra åtgärder för att säkra transmissionsmekanismen, sade dock ECB-chefen Mario Draghi.

"ECB-rådet, inom sitt mandat att behålla prisstabilitet på medellång sikt och med observerande av sitt oberoende i bestämmandet av penningpolitiken, kan komma att genomföra direkta öppna marknadsoperationen i en storlek som är adekvat för att uppnå sitt mål", sade han vid en presskonferens.

ECB-chefen påpekade att i denna fråga kommer de privata investerarnas oro angående senioritetsfrågor att adresseras. Han sade vidare att politikerna i euroområdet måste gå vidare med konsolideringsåtgärderna, och regeringarna måste uppvisa stor beslutsamhet samt stå redo att aktivera stödfonden EFSF.

Euron tappade under 1:22 gentemot dollarn på valutamarknaden under Mario Draghis anförande.

På räntemarknaden har amerikansk tioårig marknadsränta tickat ned 6 punkter till 1,47 procent.

På amerikansk statistikfront ökade antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA med 8.000 personer till 365.000 personer, under vecka 30, jämfört med föregående vecka. Väntat var en uppgång till 370.000 personer.

Antalet varsel om uppsägning i USA uppgick till 36.855 i juli, enligt arbetsförmedlingsföretaget Challenger, Gray & Christmas. Det innebar en nedgång från 37.551 föregående månad. På fredagen väntas juli månads USA-jobbrapport.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?