1515

USA-börser: Nasdaq går mot strömmen<br />

De ledande amerikanska indexen öppnade i olika riktningar på torsdagen, efter att ECB inte gett några definitiva besked om stimulanser efter räntemötet.

En knippe statistik inkom på eftermiddagen och gav blandade signaler om den amerikanska ekonomin.

Dow Jones Industrial Average var kring klockan 16.45 ned 0,3 procent på 12.936, medan det bredare S&P 500 tappade 0,2 procent till 1.372. Tekniktunga Nasdaq Composite steg dock 0,3 procent till 2.927. Omsättningen uppgick till 200 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 630 miljoner aktier på Nasdaq-börsen.

Torsdagens höjdpunkt för investerare var utgången av ECB:s räntemöte. Likt onsdagens amerikanska dito lyckades inte heller den europeiska centralbanken höja marknadens humör.

ECB, tillika Bank of England som också hade räntemöte, lämnade styrräntorna oförändrande.

ECB-chefen Mario Draghi meddelade inte om några definitiva besked för stimulansåtgärder i form av tillgångsköp eller liknande. Han sade dock att de höga riskpremierna i euroområdet är oacceptabla och måste adresseras, euron är oåterkallelig och ECB kan agera på marknaden inom sitt mandat och kan komma att vidta andra åtgärder för att säkra transmissionsmekanismen.

"ECB-rådet, inom sitt mandat att behålla prisstabilitet på medellång sikt och med observerande av sitt oberoende i bestämmandet av penningpolitiken, kan komma att genomföra direkta öppna marknadsoperationen i en storlek som är adekvat för att uppnå sitt mål", sade han vid en presskonferens.

Spanska statsobligationsräntor har stigit efter mötet, där den 10-åriga klättrade över "smärtgränsen" 7 procent. Samtidigt har dollarn stärkts gentemot euron.

På statistikfronten sjönk orderingången för USA:s industri med 0,5 procent i juni, jämfört med månaden före, enligt statistik från US Census Bureau. Väntat var att orderingången skulle stiga med 1,8 procent.

Konsumentförtroendet i USA backade förra veckan enligt Bloomberg Consumer Comfort Index. Helhetsindexet landade på -39,7, jämfört med -38,5 veckan innan. Ett positivt tal betyder att antalet positiva svar är fler än antalet negativa.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd steg i USA med 8.000 personer till 365.000 personer, under vecka 30, jämfört med föregående vecka. Väntat var en uppgång till 370.000 personer.

På bolagsfronten rapporterade General Motors före öppning. Det justerade resultatet var bättre än väntat, men försäljningen något sämre. Aktien steg 0,1 procent.

På Nasdaq Composite steg Green Mountain Coffee Roasters cirka 26 procent efter att bolaget kvartalsrapporterat. Företaget sänkte helårsutsikterna men vinsten slog förväntningarna något.

Räntan på amerikanska tioåriga statsobligationer tickade ned drygt 4 punkter till 1,48 procent.


Innehåll från GoToWorkAnnons

Palindromet – grunden för framtidens hållbara arbetsplatser

Karin Ståhl, VD GoToWork och Mille Beckman, senior rådgivare GoToWork.
Karin Ståhl, VD GoToWork och Mille Beckman, senior rådgivare GoToWork.

Det pratas om hybridkontor, gig ekonomi, distansarbete och vad ”nästa normala” är; dvs framtidens arbetsliv. Den gemensam nämnaren är tillit– inte bara ett palindrom utan en avgörande byggsten för framtidens ledarskap, medarbetarskap och organisationsbyggande.

Nu har organisationer en verklig möjlighet att se över samspelet mellan människa, teknik och plats, menar Karin Ståhl, VD på GoToWork som har lång erfarenhet av att skapa framtidens arbetsplatser. Pandemin har öppnat upp nya frågor om framtidens kontor och arbetssätt; där flexibilitet, kommunikation och samarbete blir avgörande. Hur den attraktiva arbetsplatsen skapas ligger högt upp på dagordningen hos de flesta företag nu.

Det ”digitala sociala” kittet – stommen i utformning av hybridarbetsplatser

Historiskt sett har organisationskultur byggts utifrån det fysiska rummet, något som pandemin verkligen utmanat. Känslan av tillhörighet och delaktighet har varit avhängd på hur mogen organisationen har varit gällande digitalt arbetssätt. Att känna sig digital med alla dess videomöten är inte samma sak som att arbeta digitalt. Nej, här handlar det om att utgå från det digitala i allt man gör. Det ställer nya krav på vår kommunikativa förmåga som ledare och medarbetare, säger Mille Beckman, senior rådgivare på GoToWork. Att våga synliggöra och dela arbete är en viktig del menar Mille, även om det är ofärdigt. För att lyckas måste tilliten i organisationen finnas.

Flexibilitetens fram och baksida

Visst är det fantastiskt att kunna bestämma vart och när arbete ska utföras. Det ger mer tid till familj, vänner och aktiviteter. Återigen, så länge tillit finns. Samtidigt har möjligheten att alltid vara nåbar blivit en utmaning för många. Arbete 24/7 är bokstavligen möjligt i dagens globala organisation. Ledarskapet behöver individualiseras till respektive medarbetare. Det krävs mer frekventa avstämningar i olika format med tydliga mål.

Hur arbetet ”post corona” ska utformas måste ses över – det räcker inte med att bygga om kontor eller köpa digitala verktyg. Här finns en tydlig utmaning då digital kompetens mellan organisationens medlemmar varierar kraftigt, något som behöver kartläggas för att kunna påbörja resan mot morgondagens hybrida arbetssätt. Utformning av kontorsytor måste göras med eftertanke, efter vilken typ av ytor som efterfrågas samt med arbetssätt som håller över tid.

Hållbarhet är inte bara miljö

Att distansarbetet bidragit till minskat resande är en positiv effekt både för miljö och individ. Men hållbarhet handlar om så mycket mer. Att skapa framtidens hållbara arbetsplats kräver investeringar i både människa och teknik såväl som den fysiska platsen. Morgondagens hållbara arbetsmiljö inkluderar även det digitala, något som innan pandemin helt glömdes bort. GoToWork designar den hybrida arbetsplatsen ”post corona” tillsammans med sina kunder – för skapandet av ett hållbart arbetsliv görs i samverkan!

Behöver du hjälp? Kontakta GoToWork. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoToWork och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?