Annons

Stockholmsbörsen: <br />Uppåt i väntan på ECB<br />

Stockholmsbörsen tickade svagt upp med Europa när banker gav stöd. Närmast väntar ECB-räntebesked klockan 13.45 och efterföljande presskonferens med ECB-chefen Mario Draghi som inleds klockan 14.30.

"Vad som är annorlunda denna gång är att Draghi (med förra veckans uttalande) verkar signalera en förändring i ECB:s måluppfyllelse. Det verkar vara ett skift i fokus från inflation till tillväxtstimulans. Vi väntar med en neutral position rörande europeiska aktier för att se huruvida han genomför sådana aktioner", sade Ramin Nakisa, allokeringsstrateg på UBS i London, till Bloomberg News.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades 0,3 procent högre till indexnivån 1.068,7, klockan 13.15. Omsättningen var då 2,7 miljarder på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den 3,8 miljarder.

I Europa steg Euro Stoxx 0,8 procent medan CAC och DAX stigit 0,5 och 0,6 procent. Banker hade en stark utveckling i regionen, inte minst franska BNP Paribas som i samband med kvartalsrapport meddelade att det genomfört 90 procent av dess omstruktureringsplan. De fyra svenska storbankerna var mellan 0,6 och 1,2 procent högre, strax efter lunchtid.

Bland övriga bolag som gav stöd åt index hittades ABB och Electrolux 1,0 respektive 0,8 procent upp, Morgan Stanley var stor nettoköpare i båda dessa bolag.

Inom verkstad backade annars Scania, Atlas Copco A och Sandvik mellan 0,4 och 1,1 procent. MTG var ned 1,4 procent med Morgan Stanley som största nettosäljare.

Telekom tappade tillbaka efter onsdagens uppgång. Nokia knappa 3 procent till 16:68 kronor medan Ericsson var ned 0,4 procent med Credit Suisse som stor nettosäljare.

För svensk del är det lugnt på bolagsnyhetsfronten på torsdagen och Heba har stått för en av de få inkommande rapporterna. Fastighetsbolagets aktie tappade 1,6 procent.

Däremot är det desto svettigare på centralbanksfronten.

Vid lunchtid på torsdagen lämnade Bank of England som väntat räntan samt målet för tillgångsköp oförändrade. Federal Reserve beslutade på onsdagskvällen att lämna räntan oförändrad inom intervallet 0,0- 0,25 procent. Även bedömningen att styrräntan kommer att förbli "exceptionellt låg" till åtminstone sent under 2014 upprepades.

Fastän Fed inte bjöd på några nya stimulansåtgärder har vissa förändringar i pressmeddelandet efter Fomc-mötet gjort att bankekonomer alltmer börjat räkna med ytterligare lättnader vid septembermötet om den ekonomiska statistiken fortsätter vara svag fram till dess, inte minst morgondagens jobbrapport för juli samt augustijobbrapporten.

Klockan 13.45 väntar så räntebeskedet från ECB och ytterligare 45 minuter senare är det på sedvanligt manér en efterföljande presskonferens med ECB-chefen Mario Draghi.

Marknaden har skruvat upp förväntningarna inför ECB-beskedet inte minst efter Mario Draghis uttalande i förra veckan om att ECB kommer att göra vad som krävs för att bevara euron. Han uppgav då att räntenivåer som stör transmissionsmekanismen ligger inom ECB:s ansvarsområde.

"Inför torsdagens ECB-möte är marknadsförväntningarna höga - för höga är vi rädda för - gällande aggressiva policyåtgärder. Vi tvivlar inte på att beslutsamheten hos ECB:s och Europas ledare att "göra allt som krävs", vi är däremot inte övertygade om att ett resolut policypaket kan knåpas ihop till imorgon", skrev Morgan Stanleys ekonomer i London på onsdagen i en analys inför ECB-beslutet.

På valutamarknaden har euron stärkts något inför ECB:s räntebesked bland annat med stöd av en relativt väl emottagen auktion av spanska statspapper på torsdagsförmiddagen.

Från amerikanskt håll väntar på torsdagseftermiddagen veckovis data över nyanmälda arbetslösa från USA. USA-terminerna var 0,3 till 0,4 procent upp, strax efter lunchtid.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?