1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Uppåt i väntan på ECB<br />

Stockholmsbörsen tickade svagt upp med Europa när banker gav stöd. Närmast väntar ECB-räntebesked klockan 13.45 och efterföljande presskonferens med ECB-chefen Mario Draghi som inleds klockan 14.30.

"Vad som är annorlunda denna gång är att Draghi (med förra veckans uttalande) verkar signalera en förändring i ECB:s måluppfyllelse. Det verkar vara ett skift i fokus från inflation till tillväxtstimulans. Vi väntar med en neutral position rörande europeiska aktier för att se huruvida han genomför sådana aktioner", sade Ramin Nakisa, allokeringsstrateg på UBS i London, till Bloomberg News.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades 0,3 procent högre till indexnivån 1.068,7, klockan 13.15. Omsättningen var då 2,7 miljarder på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den 3,8 miljarder.

I Europa steg Euro Stoxx 0,8 procent medan CAC och DAX stigit 0,5 och 0,6 procent. Banker hade en stark utveckling i regionen, inte minst franska BNP Paribas som i samband med kvartalsrapport meddelade att det genomfört 90 procent av dess omstruktureringsplan. De fyra svenska storbankerna var mellan 0,6 och 1,2 procent högre, strax efter lunchtid.

Bland övriga bolag som gav stöd åt index hittades ABB och Electrolux 1,0 respektive 0,8 procent upp, Morgan Stanley var stor nettoköpare i båda dessa bolag.

Inom verkstad backade annars Scania, Atlas Copco A och Sandvik mellan 0,4 och 1,1 procent. MTG var ned 1,4 procent med Morgan Stanley som största nettosäljare.

Telekom tappade tillbaka efter onsdagens uppgång. Nokia knappa 3 procent till 16:68 kronor medan Ericsson var ned 0,4 procent med Credit Suisse som stor nettosäljare.

För svensk del är det lugnt på bolagsnyhetsfronten på torsdagen och Heba har stått för en av de få inkommande rapporterna. Fastighetsbolagets aktie tappade 1,6 procent.

Däremot är det desto svettigare på centralbanksfronten.

Vid lunchtid på torsdagen lämnade Bank of England som väntat räntan samt målet för tillgångsköp oförändrade. Federal Reserve beslutade på onsdagskvällen att lämna räntan oförändrad inom intervallet 0,0- 0,25 procent. Även bedömningen att styrräntan kommer att förbli "exceptionellt låg" till åtminstone sent under 2014 upprepades.

Fastän Fed inte bjöd på några nya stimulansåtgärder har vissa förändringar i pressmeddelandet efter Fomc-mötet gjort att bankekonomer alltmer börjat räkna med ytterligare lättnader vid septembermötet om den ekonomiska statistiken fortsätter vara svag fram till dess, inte minst morgondagens jobbrapport för juli samt augustijobbrapporten.

Klockan 13.45 väntar så räntebeskedet från ECB och ytterligare 45 minuter senare är det på sedvanligt manér en efterföljande presskonferens med ECB-chefen Mario Draghi.

Marknaden har skruvat upp förväntningarna inför ECB-beskedet inte minst efter Mario Draghis uttalande i förra veckan om att ECB kommer att göra vad som krävs för att bevara euron. Han uppgav då att räntenivåer som stör transmissionsmekanismen ligger inom ECB:s ansvarsområde.

"Inför torsdagens ECB-möte är marknadsförväntningarna höga - för höga är vi rädda för - gällande aggressiva policyåtgärder. Vi tvivlar inte på att beslutsamheten hos ECB:s och Europas ledare att "göra allt som krävs", vi är däremot inte övertygade om att ett resolut policypaket kan knåpas ihop till imorgon", skrev Morgan Stanleys ekonomer i London på onsdagen i en analys inför ECB-beslutet.

På valutamarknaden har euron stärkts något inför ECB:s räntebesked bland annat med stöd av en relativt väl emottagen auktion av spanska statspapper på torsdagsförmiddagen.

Från amerikanskt håll väntar på torsdagseftermiddagen veckovis data över nyanmälda arbetslösa från USA. USA-terminerna var 0,3 till 0,4 procent upp, strax efter lunchtid.


Innehåll från Norelid AdvokatbyråAnnons

Så gör du när ditt företag utsätts för en cyberattack

Cyberattacker har skjutit i höjden i takt med den ökade digitaliseringen – under 2021 mer än fördubblades antalet ransomewareattacker globalt i jämförelse med föregående år. Kunskapen om vad ett företag behöver göra när en attack sker är dock relativt låg, menar Marcus Appeltofft, advokat och Senior Associate på Norelid Advokatbyrå.

– Det är bara en tidsfråga innan ett företag kommer att utsättas för en attack, därför har vi upprättat en Cyber Desk som erbjuder hjälp dygnet runt, säger han.

Organiserade hackers har arbetat fram alltmer avancerade metoder för att utsätta företag för intrång och frågan är sällan om, utan snarare när, ett bolag kommer att drabbas. När ett sådant intrång sker kan integritetsskyddsmyndigheten, drabbade personer, försäkringsbolag och övriga samarbetspartners behöva underrättas om det inträffade, interna dokument och rutiner upprättas eller ses över och personuppgiftsincidentens följdverkningar i övrigt hanteras – utöver arbetet med att få i gång verksamheten igen.

– En cyberattack tvingar i många fall det drabbade företaget att stänga ner stora delar av sin verksamhet och risken att hotaktören publicerar eller på annat sätt tillgängliggör konfidentiell information är stor. Dessutom ökar risken för ytterligare angreppsförsök på ett redan utsatt bolag – därför är det självklart viktigt att skydda sig i förväg, men även att veta vad man behöver göra och vilken extern kompetens man behöver ta in när en attack väl sker, säger Marcus Appeltofft, advokat och Senior Associate på Norelid Advokatbyrå.

Hög efterfrågan på Cyber Risk-kompetens

Norelid Advokatbyrå är en affärsjuridisk advokatbyrå som internationellt rankas som en av Sveriges främsta advokatbyråer inom corporate & commercial, försäkring & återförsäkring, tvistelösning och GDPR & dataskydd. Marcus berättar att försäkringsbranschen på senare tid har efterfrågat särskild kompetens och tjänster inom Cyber Risk-området och att Norelid Advokatbyrå sedan något år tillbaka därför erbjuder en unik Cyber Desk Service som är uppdelad i två huvudgrenar, GDPR Proactive och GDPR Incident.

– Tillsammans med experter inom exempelvis datasäkerhet, it-forensik och PR kan vi hjälpa försäkringstagare och andra som blivit utsatta för personuppgiftsincidenter, oavsett vilken tid på dygnet som intrånget sker. När vi kontaktas samordnar vi med relevanta parter och kan inom ett par timmar ha ett team redo för att säkerställa att det juridiska regelverket efterlevs inom de snäva tidsramar som lagen anger. Genom vårt internationella nätverk kan vi även säkerställa lokal juridisk expertis även i de fall en attack har följdverkningar utanför Sveriges gränser.

Läs mer om hur processen går till här

Vill öka kunskapen

Marcus Appeltofft menar att syftet med tjänsten är att bistå företag som utsatts för cyberattacker, minimera intrångets skadeverkan och säkerställa att allt sköts på ett korrekt sätt.

– När man befinner sig under en cyberattack är man som företag väldigt utsatt och oavsett om man har en tydlig krisplan för situationen eller inte är det tryggt att kunna vända sig till någon som kan hjälpa till och som har erfarenhet av att hantera den här typen av situationer. I stort ser vi att kunskap rörande processen kring ett intrång är låg hos företag i Sverige, därför erbjuder vi även utbildningar för att öka förståelsen för intrång och vilka vägar som finns att ta, både i förebyggande syfte och när en attack sker.

Kom i kontakt med Norelid Advokatbyrå här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norelid Advokatbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?