1515

Råvaror: Guldet dyrare<br />

Handeln på råvarumarknaderna är avvaktande med begränsade rörelser på torsdag förmiddag inför ECB:s räntebesked till eftermiddagen med efterföljande pressträff med ECB-chefen Mario Draghi.

Efter att Mario Draghi i förra veckan gick ut och sade att ECB är redo att "göra vad som krävs för att bevara euron" stegrades förväntningarna rejält på nya lättnader. Det som det kanske spekuleras mest i är om ECB skulle kunna återstarta sitt program för att stödköpa statsobligationer, och på så sätt få ned marknadsräntorna i Italien och Spanien.

Många bedömare har dock de senaste dagarna varnat för att marknaderna kan ha gått för långt med att prisa in nya åtgärder från ECB och på torsdag förmiddag kommer många varningar om risken för besvikelser.

"ECB kommer med starka ord, men kommer troligen inte att annonsera någonting substantiellt. Centralbanksmötena håller tillbaka handelsaktiviteten, som ändå är dämpad på grund av sommaren", sade Guy Wolf, strateg vid råvarumäklaren Maerx Spectron Group i London, till Bloomberg News.

På onsdagskvällen meddelande Federal Reserve att de helt som väntat lämnar sin styrränta oförändrad på 0,0-0,25 procent och den amerikanska centralbanken kom inte heller med några ytterligare stimulanser. Fed skärpte dock åtagandet om beredskap för ytterligare åtgärder, vilket får sägas vara den största nyheten i räntebeskedet.

Feds räntekommitté Fomc skrev nu att den "kommer att" erbjuda ytterligare lättnader vid behov, medan det vid det föregående räntemötet i juni hette att kommittén var "beredd att" vidta nya åtgärder vid behov

"Riskmarknaderna kommer att vara mycket fokuserade på utfallet av ECB-mötet. Fed gjorde vad som väntades och det var att komma med ett pressmeddelande som hade en tydlig bias mot ytterligare lättnader av penningpolitiken om så skulle krävas", sade Ric Spooner, chefmarknadsanalytiker vid CMC Markets i Sydney, till Bloomberg News.

I avvaktande handel har oljeterminerna fortsatt att fluktuera runt nollan under förmiddagen för att vid klockan 11.20 handlas svagt upp. WTI-oljan i första termin stiger 0:13 dollar till 89:04 dollar per fat medan Brentoljan är upp 0:49 dollar till 106:44 dollar per fat.

Enligt det amerikanska energidepartementets statistik sjönk lagren av råolja med 6,5 miljoner fat under förra veckan. Detta var avsevärt mer än den väntade nedgången på 1,0 i Bloomberg News prognossammanställning och den största nedgången på sju månader. Det var dock en klart mindre lagerminskning än vad den inofficiella statistiken från API tidigare pekade mot, -11,6 miljoner fat.

"Minskningen i råoljelagren kan förklaras av lägre råoljeimport, särskilt i Mexikanska golfen, som tidigare ofta har reverserats veckan efter", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Den här gången tror banken dock att den lägre importen kan hålla i sig lite längre, mot bakgrund av rekordhög oljeproduktion i USA och avbrottet i det stora Motiva-raffinaderiet i Port Arthur i Texas, vilket gör att det för tillfället inte finns någon anledning att importera mer olja.

På basmetallmarknaden är det blandade och överlag små rörelser i väntan på ECB:s räntebesked. Tremånadersterminen för koppar stiger 7 dollar till 7.432 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden är det svagt upp. Spotpriset på guld stiger 5:02 dollar, eller 0,3 procent, till 1.604 dollar per uns. Guldet sjönk på onsdagskvällen på en viss besvikelse över att Federal Reserve inte gjorde mer, viket gav dollarn en skjuts. På torsdagen får guldet i stället draghjälp av att euron har stärkts mot dollarn.

"Det är vissa försiktiga köp efter korrektion i går på hopp om att Draghi kommer att leva upp till sitt tappra budskap förra veckan. Lite eurostyrka hjälper också till", sade Ole Hansen, chef för råvarustrategi vid Saxo Bank i Köpenhamn, till Bloomberg News.

På nyhetsfronten kan nämnas att Sydkoreas centralbank köpte 16 ton guld förra månaden.

Silverpriset stiger 0:08 dollar till 27:51 dollar per uns.

Noteringar kl 11.20
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:13 USD 89:04
Brent, första termin +0:49 USD 106:44
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +7 USD 7.432
Zink -3 USD 1.819
Aluminium -4 USD 1.858
Nickel +65 USD 15.615
Bly -4 USD 1.880
Tenn oför USD 17.800
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +5:02 1.604:45
Silver +0:08 27:51
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull +0:0018 USD 0:7074


Innehåll från Blue PrismAnnons

Intelligent automation och RPA skapar effektivare processer och bättre kundupplevelser

Tack vare intelligenta robotar, även kallade digitala medarbetare, som tar över standardiserade processer kan företag och organisationer idag använda sin personal för mer kvalitativa arbetsuppgifter och samtidigt säkra processer och regelefterlevnad. Med intelligent automation och RPA, Robotic Process Automation, frigörs tid, processer optimeras och både medarbetar- och kundnöjdheten ökar. 

Enligt analysföretaget Gartner var RPA, det snabbast växande programvaruområdet 2020, med en tillväxt på 38 procent. 

– Vi är övertygade om att företag och organisationer kommer att behöva införa intelligent automation i sin verksamhet. Det kommer att krävas en mix av människor och digitala medarbetare för att vara konkurrenskraftiga, och vi tror att företag i framtiden kommer att bestå av 1/3 människor, 1/3 system och 1/3 digital arbetskraft, säger Niklas Karlsson, Head of Nordic Blue Prism.

Många företag sätter idag fokus på kundupplevelser och ökad kundnöjdhet. Här blir intelligent automation en viktig del för att skapa smarta digitala processer i en värld där enkelhet och snabbhet blir allt viktigare aspekter för dagens digitalmogna kunder. 

– Genom att omlokalisera resurser och automatisera en hel kedja i en kundprocess skapas snabbare och säkrare processer som underlättar för kunden. Vi har exempelvis en kund inom bankvärlden som gått från 42 till 87 procents kundnöjdhet efter att man digitaliserade hela processen kring att spärra och beställa kontokort, berättar Niklas Karlsson.

Blue Prism har, sedan bolaget grundades 2001, varit med och skapat teknologierna runt RPA, och är idag en central del i företag och organisationers digitala förändringsarbete. En process där flera innovativa teknologier behöver samarbeta för att nå bästa resultat, som exempelvis robotar, OCR, AI och Machine Learning. Den nya tekniken skapar inte bara bättre resursutnyttjande utan även lösningar som minskar arbetsplatsolyckor. Ett exempel är  en av Blue Prism kunder inom oljeindustrin där man med drönare, robotar, AI och machine learning infört en helt digital kontroll av pipelines, i en otillgänglig miljö, och drastiskt lyckats minska antal inträffade olyckor.  

Genom att standardiserade processer tas över av intelligenta robotar som jobbar 365 dagar om året, dygnet runt, kan du frigöra tid för medarbetarna för mer kvalitativa arbetsuppgifter och bli mer effektiv. Robotar gör så att du kan skapa snabba, säkra digitala kundprocesser som ger ökad regelefterlevnad då felaktigheter orsakad av mänskliga faktorn minimeras.

– De flesta företag vill bli mer effektiva, man vill använda sin personal till mer värdeskapande arbetsuppgifter. Det tillsammans med att det pågår en stor transformation inom många branscher, som exempelvis inom bilindustrin där företag går från B2B till B2C, gör att intelligent automation ihop med RPA behövs för att bolag i framtiden ska kunna hantera smarta och effektiva kundprocesser, menar Niklas Karlsson.

Hör hur nordiska kunder arbetar med automation 

Om Blue Prism

Blue Prism är världsledande inom RPA (Robotic Process Automation) och Intelligent Automation. Vi har över 2000 kunder i 170 länder - som alla skapar värde genom effektivare arbetssätt och får miljoner timmar tillbaka till sina verksamheter. Våra digitala robotar erbjuder en skalbar automatisering som är säker, smart och tillgänglig för alla. Med hjälp av digital arbetskraft får dina medarbetare tid över för det som är viktigt och ger värde. Läs mer på https://www.blueprism.com/ 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blue Prism och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?