1515

USA-börser: Teknikbolagen sätter trenden på nytt<br />

De ledande amerikanska indexen öppnade fredagen något försiktigt, men lätt på plussidan. Utan vidare makroekonomiska nyheter riktades blickarna mot statistik, där bland annat konsumentförtroendet slog förväntningarna.

Dow Jones Industrial Average var kring klockan 16.30 0,1 procent högre på 13.262 och även Nasdaq Composite steg 0,1 procent, till 3.063. Det bredare S&P 500 var oförändrat på 1.416. Omsättningen var 220 miljoner aktier på NYSE och 440 miljoner aktier på Nasdaq.

Sektorsvis återfanns teknikbolagen, likt på torsdagen, i toppen av S&P 500 där sektorn höjdes 0,3 procent. Även telekombolagen följde torsdagens trend, men i andra riktningen och tappade 0,3 procent. Läkemedelsbolagen var i botten med en nedgång om 0,7 procent.

"Marknaden har presterat väl de senaste veckorna. Om den ska avancera ytterliggare krävs det dock mer goda nyheter, antingen i form av makroekonomisk statistik eller från centralbankerna", sade Andreas Nigg, chef för internationella aktier vid Vontobel Asset Management till Bloomberg News.

Bland dagens statistikskörd återfanns bland annat Michiganindexet för augusti, som visar stämningen bland amerikanska konsumenter. Indexet steg till 73,6, jämfört med 72,3 föregående månad. Enligt Bloombergs prognos väntades ett index på 72,2.

USA:s ledade indikatorer steg 0,4 procent i juli jämfört med månaden före, detta var något bättre än väntade 0,2 procent. Index över de så kallade coincident indicators, som speglar aktiviteten för närvarande och bland annat inkluderar industriproduktionen, steg 0,3 procent.

På bolagsfronten lämnade klädkedjan Gap kvartalsrapport efter torsdagens stängning, där såväl resultat som försäljning i stort sett landade enligt analytikernas förväntningar. Därtill höjde bolaget resultatprognosen för helåret, och aktien var upp 4,6 procent under fredagens inledande handel.

Apples aktie höjdes 0,9 procent. Enligt Jefferies har Apple sannolikt börjat producerat en mindre version av Ipad och analyshuset tror även att nästa version av Iphone, med namnet 5, kommer att släppas 12 september.

Caterpillar steg 1,4 procent efter att bolaget redovisat försäljningsstatistik som visade att den globala maskinförsäljningen steg med 14 procent under perioden maj-juli jämfört med samma period föregående år. I EAME-regionen backade försäljningen med 1 procent och i Nordamerika steg den 25 procent.

Högst upp i storbolagsindexet var Bank of America som steg 1,9 procent. I botten återfanns PC-tillverkaren Hewlett-Packard som backade 1,0 procent och läkemedelsbolaget Merck var ned 1,3 procent.

På räntemarknaden tickade amerikansk tioårig statspappersränta ned 3 punkter till 1,81 procent.


Innehåll från WintAnnons

När är bästa tiden att starta bolag? Nu! Tycker Wint!

Visserligen går visan ”juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern precis slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Vi är ekonomitjänsten som gör det enkelt att starta bolag. Vi på Wint har breddat vårt erbjudande de senaste månaderna och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika.

Läs också: Så kan du få ett kostnadsfritt AB från Wint

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. Bestäm dig. Skapa stiftelseurkunden och gör en bolagsordning. Starta bankkonto och sätt in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriv under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt bolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är färdigt, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet.

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga.

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan direkt

Har du modet räcker det numera med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.

– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta. Vem gör det? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt bolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund, berättar Ulrika

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

– Du får bara ta utdelning vid varje årsbokslut vid årsskiftet, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari.

– Det är enkelt att starta företag.

Ta reda på hur du kan starta bolag genom Wint

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?