1515

USA-börser: Starka makrosiffror lyfte kurserna<br />

USA-börserna handlades i svagt positivt territorium under hela fredagen, där uppgångarna leddes av tekniksektorn med Apple som draglok. På statistikfronten inkom både Michiganindex och ledande indikatorer över förväntan.

Både Dow Jones och det bredare S&P 500 steg 0,2 procent till 13.275 respektive 1.418. Tekniktunga Nasdaq Composite klättrade 0,5 procent högre till 3.077. Omsättningen var 660 miljoner aktier på NYSE och 1,6 miljarder aktier på Nasdaq.

I toppen av det breda indexet var för andra dagen i rad teknikbolagen, där sektorn som helhet steg 0,7 procent. Läkemedelsbolagen hade det tyngre, sektorn sjönk 0,5 procent.

"Marknaden har tagit ett stort kliv, det är kanske dags för en paus nu. Statistiken var en bricka i puzzlet som visade på framsteg, men den var inte överdrivet bra. Marknaden är kanske lite väl optimistisk", sade Terry L. Morris vid National Penn Investor Trust till Bloomberg News.

Bland amerikansk statistik inkom Michiganindexet (som visar stämningen bland amerikanska konsumenter) för augusti på 73,6, jämfört med 72,3 föregående månad. Väntat var ett index på 72,2.

USA:s ledade indikatorer steg 0,4 procent i juli jämfört med månaden före, vilket var något bättre än väntade 0,2 procent.

Från europeiskt håll sade Angela Merkel på torsdagskvällen att landet stödjer ECB:s förslag om obligationsköp och de krav som centralbanken ställt upp för att genomföra köpen.

På bolagsfronten steg Apples aktie 1,9 procent, och bolagets marknadsvärde nådde över 600 miljarder dollar, vilket är en ny rekordnivå. Enligt Jefferies har Apple sannolikt börjat producerat en mindre version av Ipad och en tv. Analyshuset tror även att nästa version av Iphone, med namnet 5, kommer att släppas 12 september.

Tyngre går det för Facebook som på fredagen tappade 4,1 procent till 19,05 dollar. Därmed har det sociala nätverket tappat närmare halva marknadsvärdet sedan börsintroduktionen.

En av de största vinnarna på Dow Jones var Caterpillar som steg 1,6 procent. Bolaget redovisade försäljningssiffror som visade att den globala maskinförsäljningen steg 14 procent under perioden maj-juli.

Högst upp i indexet var United Tech och försäkringsbolaget Travelers som steg 2,0 respektive 1,7 procent.

I botten återfanns bland annat läkemedelsbolagen Merck och Pfizer som tappade 1,4 respektive 1,0 procent.

Klädkedjan Gap rapporterade efter torsdagens stängning ett resultat och försäljning som var i stort sett enligt analytikernas förväntningar samtidigt som bolaget höjde resultatprognosen för helåret. Aktien steg 4,8 procent på fredagen.

På räntemarknaden tickade amerikansk tioårig statspappersränta ned 2 punkter till 1,81 procent.


Innehåll från DustinAnnons

Tillit och självledarskap i fokus på framtidens digitala arbetsplats

Alexandra Fürst och Martin Lindecrantz på Dustin
Alexandra Fürst och Martin Lindecrantz på Dustin

Det nya digitala arbetslivet innebär både utmaningar och möjligheter. Kraven på den digitala mognaden höjs hos företagen – men i gengäld kan det leda till en arbetskultur som präglas av tillit, ansvar och ett förbättrat ledarskap. Det menar Martin Lindecrantz, HR-chef på Dustin, där man tillämpar ”Digital First”. – Det digitala arbetssättet är här för att stanna, säger han.

Dustin har under de senaste åren växt explosionsartat och är nu inne på vad de kallar för det fjärde kapitlet i bolagets historia. Sedan i våras är de marknadsledande även i Benelux tack vare ett stort förvärv med verksamhet i Nederländerna och Belgien. 

Pandemin skyndade på digitaliseringen

I och med coronapandemin har Dustin, likt andra bolag, fått ställa om sin verksamhet och skynda på den digitala utvecklingen, något de med facit i hand så här långt ser som en vinst för hela bolaget.

– Digitaliseringen och den digitala mognaden i samhället och hos oss som individer gjorde ett hopp och accelererade tre år på tre veckor, vilket förstås var en stor omställning för alla inblandade. Men vi märkte snabbt att medarbetarna mådde bra, presterade väl och att det digitala arbetssättet gav förutsättningar till bra prestationer och resultat. Vi kommer även i fortsättningen arbeta digitalt i första hand eftersom det passar oss bäst, säger Alexandra Fürst, COO Nordic, Dustin.

– Vi jobbade mycket digitalt redan innan pandemin, men nu har vi tagit ytterligare ett steg. För oss har det handlat dels om den nyfikenhet och det mod som är inbakat i vår företagskultur, dels om en stark tilltro till medarbetarna, fyller Martin i. Och de ingredienserna i en företagskultur tror vi är en framgångsfaktor för alla företag i en snabbföränderlig omvärld.

Säkerhetsfrågan central när digitaliseringsgraden ökar

Med den stora frihet som digitaliseringen innebär följer ett stort säkerhetsansvar. När medarbetarna arbetar utspritt ökar även exponeringen för till exempel dataintrång och så kallade ransomware-attacker. Det gör också att man behöver tänka nytt och utgå från det inbyggda skyddet som en medvetenhet hos individerna ger när det gäller att skydda sina informationstillgångar.

– Vi måste alla tänka på IT-säkerheten och integritetsfrågorna när digitaliseringsgraden ökar. Vi tar oss an säkerhetsfrågan på flera sätt, och tror väldigt mycket på enkla aktiviteter såsom nanolearnings och nudging. Det är ett konstant arbete att höja medvetandegraden; en ransomware-attack är inte längre än ett klick bort, säger Alexandra. 

Faktabaserade beslut om framtidens digitala arbetsplats

På Dustin vill man fatta informerade beslut kring vilka arbetssätt som ska gälla, och mycket av den forskning som gjorts i kölvattnet av pandemin visar att de kanske är något på spåren. 

– Vi tror på ett ledarskap som ser medarbetarens behov och har förtroende för att individen och teamet förstår vilket arbetssätt som passar bäst. Och Digital First innebär inte att man alltid ska jobba hemifrån – vi arbetar där vi är mest effektiva och där vår balans är som bäst. Oavsett var det är ifrån. När vi behövs på kontoret så dyker vi upp och de som inte mår bra av att jobba hemma måste få komma in till kontoret, säger Martin.

– Framtidens digitala arbetsplats handlar om tillit, självledarskap och att varje medarbetare tar ansvar för var man gör sitt arbete bäst, säger Alexandra.

Dustins årliga mässa Expo Connected äger rum 6-7 oktober, är helt digital och fokuserar i år på framtidens digitala arbetsplats. Mer info om Expo Connected hittar ni via nedan länk: 

Expo Connected 2021 | Dustin.se

Om Dustin

Dustin är en ledande onlinebaserad IT-partner i Norden och Benelux. Vi hjälper våra kunder att vara i framkant genom att förse dem med rätt IT-lösning för deras behov. Vi erbjuder cirka 255 000 produkter med tillhörande tjänster till företag, offentlig sektor och privatpersoner.

Mer från Dustin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dustin och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?