1515

Stockholmsbörsen: Startar starkt<br />

Stockholmsbörsen noterades upp på bred front och steg mer än de ledande europeiska handelsplatserna under fredagens öppningshandel.

Indextunga Ericsson gav stöd åt utvecklingen i Stockholm.

"Risksentimentet har fortsatt varit generellt positivt under de senaste 24 timmarna, vilket tillåtit ledande börsindex att trycka upp mot nya högstanivåer. Gårdagens tankar om ytterligare kinastimulanser rapporterades vara underliggande faktor bakom torsdagens uppgång i Asien. Under natten mot fredagen verkar sentimentet ha fått ytterligare stöd av lugnande kommentarer från tyska förbundskanslern Merkel", skrev Deutsche Bank i ett morgonbrev till kunder.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade letat sig upp 0,6 procent till indexnivån 1.084,7, klockan 10.05. Omsättningen var då 1,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den 1,7 miljarder.

De ledande europeiska börsindexen DAX, CAC och Euro Stoxx var samtidigt mellan 0,2 och 0,3 procent högre.

Ericsson lyfte 2,1 procent och SCA steg knappa 2 procent. Vidare var Electrolux 1,3 procent högre, Securitas steg 1,2 procent medan Skanska tickade upp 1,1 procent.

Bland fredagsmorgonens rapporterande bolag hittades Ratos 5,9 procent lägre till 67:30 kronor. Investmentbolaget redovisade ett svagt negativt resultat per aktie om 9 öre för det andra kvartalet 2012 efter att ha skrivit ned värdet av innehavet i AH Industries. Bolaget lämnade även kapitaltillskott till AH Industries samt Jøtul och Diab.

"Osäkerheten i omvärlden tilltog under kvartalet och vi kunde känna tydlig konjunkturpåverkan i några marknader och branscher. Vi bedömer därför att rörelseresultatet för portföljbolagen sammantaget för helåret 2012 sannolikt hamnar något under föregående år även om vi förväntar oss ett bättre andra halvår, relativt sett, jämfört med första halvåret", skrev Ratos nytillträdda vd Susanna Campbell i rapporten.

Biotage avancerade runt 6 procent efter att ha ökat såväl resultat som omsättning under det andra kvartalet. Inom sektorn steg Bioinvent och Karo Bio 10 respektive 7 procent.

På makrofronten sade förbundskansler Angela Merkel på torsdagskvällen att Tyskland stödjer ECB:s förslag om obligationsköp och de krav som centralbanken ställt upp för att genomföra köpen. Hon sade vidare att ECB:s förslag är "helt i linje" med Tyskland och att ECB:s beslut att de kan återuppta sina obligationsköp "har tydliggjort att den europeiska centralbanken räknar med politiska åtgärder som ett villkor för en positiv utveckling i euroområdet".

Finland förbereder sig för att euroområdet kan brytas upp, sade utrikesminister Erkki Tuomioja till Daily Telegraph.

"Vi måste öppet se sannolikheten för att euron bryts upp", sade han till tidningen. Finlands Europaminister Alexander Stubb sade sedermera på fredagen att Finland till "100 procent" står bakom euron, enligt Reuters.

Från USA kommer i statistikväg på preliminärt Michigan-index i augusti samt ledande indikatorer i juli på fredagen.

USA-terminerna noterades oregelbundet på fredagsförmiddagen, efter att USA-börserna stängt mellan 0,7 och 1,0 procent högre på torsdagskvällen.


Innehåll från Siemens VitvarorAnnons

Induktionshällen som sätter nya gränser

Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.
Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.

Framtidens teknik redan i dag.

Siemens inductionAir Plus gör matlagningen till ett rent nöje.

– Designen är häpnadsväckande och funktionen med den integrerade fläkten i hällen är fantastisk, säger Mårten Skoglund, produktutbildare för Siemens Vitvaror.

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

I nära 200 år har Siemens Vitvaror stått för innovation och pålitlighet. 

Grundat i Tyskland har de som ledord att förutse konsumentens behov och att tillhandahålla lösningar för att göra livet enklare och effektivare.

Just enkelt och effektivt är något som de flesta eftersträvar i köket när det kommer till att laga mat. Och det är nu möjligt med innovativa Siemens inductionAir Plus.

Maximal flexibilitet

Siemens inductionAir Plus är en spishäll och fläkt i ett, där fläkten sitter integrerad i mitten av hällen – allt för att få bästa resultat och maximalt flexibilitet. 

Den innovativa kombinationen av en modern induktionshäll och en kraftfull inbyggd köksfläkt skapar helt nya möjligheter i köksinredningen.

– Det är en mycket bra lösning för det öppna köket och den är väldigt enkel att installera, säger Mårten.

Med kolfilter blir det en värmebesparande effekt i hemmet, då fläkten återanvänder den varma luften och släpper tillbaka den ren och luktfri i rummet istället för ut ur huset. 

Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.
Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.

”Os-näsa” som styr

Den inbyggda fläkten har försetts med climateControl vilket närmast kan liknas vid en ”os-näsa” som automatiskt justerar fläktstyrkan. Denna mäter ångintensiteten och fettinnehållet under tillagningen och justerar fläktstyrkan därefter.

Det innebär att fläkten bara används när den behövs och då i precis rätt styrka. Och den extremt tysta iQdrive-motorn gör att det i princip bara är maten som hörs. 

Sensorteknologi

Hällen hos Siemens inductionAir Plus har flera flexibla matlagningszoner med intelligent sensorteknologi som säkerställer att inget bränns vid. 

Zonerna är skapta med förutsättningen att stekpannor och kastruller finns i många former och storlekar, och inte en millimeter utrymme går till spillo. Kokkärl kan dessutom flyttas fritt runt hela hällen. 

Hällar med flexInduction känner automatiskt av kokkärlens storlek och form, och värmen genereras bara där det behövs.

– Jag har lagat mat på många olika hällar genom åren, men Siemens inductionAir Plus är speciell. Den har en massa smarta funktioner som verkligen gör livet enklare och hjälper dig i köket, säger Mårten Skoglund.

Sätter ny standard

Den teknologi som i dag finns i Siemens inductionAir Plus sätter på ett sätt en ny standard även om den är anpassad för dagens kök. Produkten finns i tre bredder - 80, 70 och 60 centimeter och kan passas in i standardköksskåp. 

I dag är hemmen dessutom mer uppkopplade och Siemens inductionAir Plus är inget undantag. Med Home Connect-appen kan du enkelt övervaka, använda och kommunicera med spisen i köket. 

– Siemens inductionAir Plus gör livet lite enklare, det är en nyhet som ger frihet och skapar oanade möjligheter, avslutar Mårten Skoglund.   

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

 

Mer från Siemens Vitvaror

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Vitvaror och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?