1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Stark start väntas<br />

Europaterminerna pekar mot en öppning i positivt territorium på fredagen. Riskaptiten har allmänt förbättrats något inför en handelsdag som väntas vara relativt lugn på såväl bolagsfront som makrofront.

"Risksentimentet har fortsatt varit generellt positivt under de senaste 24 timmarna, vilket tillåtit ledande börsindex att trycka upp mot nya högstanivåer. Gårdagens tankar om ytterligare kinastimulanser rapporterades vara underliggande faktor bakom torsdagens uppgång i Asien. Under natten mot fredagen verkar sentimentet ha fått ytterligare stöd av lugnande kommentarer från tyska förbundskanslern Merkel", skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev.

Kring klockan 8.35 var terminerna för Eurostoxx 50, franska CAC 40 och tyska DAX 0,4 till 0,6 procent högre.

På bolagsfronten Odd Molly och Lammhults båda levererat negativa rörelseresultat medan Biotage ökade såväl resultat som omsättning. Ratos redovisade ett svagt negativt resultat per aktie om 9 öre för det andra kvartalet 2012.

"Andra kvartalet blev en besvikelse totalt sett. Många innehav utvecklas fortsatt bra och flera betydligt bättre än tidigare, men det räckte inte för att motverka det kraftigt vikande resultat vi såg i några bolag under andra kvartalet. Osäkerheten i omvärlden tilltog under kvartalet och vi kunde känna tydlig konjunkturpåverkan i några marknader och branscher. Vi bedömer därför att rörelseresultatet för portföljbolagen sammantaget för helåret 2012 sannolikt hamnar något under föregående år även om vi förväntar oss ett bättre andra halvår, relativt sett, jämfört med första halvåret", skrev Ratos nytillträdda vd Susanna Campbell i rapporten.

Deutsche Bank har sänkt riktkursen för NCC till 160 kronor, från 173 kronor, efter torsdagens rapport. Rekommendationen är alltjämt köp. Kungsledens riktkurs har samtidigt sänkts till 45 kronor, från 58 kronor, i spåren av rapporten för det andra kvartalet. Deutsche Banks rekommendation för aktien är fortsatt behåll.

På makrofronten sade förbundskansler Angela Merkel på torsdagskvällen att Tyskland stödjer ECB:s förslag om obligationsköp och de krav som centralbanken ställt upp för att genomföra köpen. Hon sade vidare att ECB:s förslag är "helt i linje" med Tyskland och att ECB:s beslut att de kan återuppta sina obligationsköp "har tydliggjort att den europeiska centralbanken räknar med politiska åtgärder som ett villkor för en positiv utveckling i euroområdet".

Finland förbereder sig för att euroområdet kan brytas upp, sade utrikesminister Erkki Tuomioja till Daily Telegraph.

"Vi måste öppet se sannolikheten för att euron bryts upp", sade han till tidningen.

På fredagens Europaagenda står juni månads bytesbalans och handelsbalans för euroområdet. Från USA kommer preliminärt Michigan-index i augusti samt ledande indikatorer i juli.

USA-terminerna noterades oförändrade till 0,1 procent högre på fredagsmorgonen, efter att ha stängt upp mellan 0,7 och 1,0 procent på torsdagskvällen.


Danske Bank spår höjd lönsamhet i skogen – men orosmoln finns

Skogsbolagen har mot bakgrund av de sedan en tid tillbaka markant stigande råvarupriserna fått se stärkta rörelsemarginaler under både 2021 och hittills för innevarande år, och det mesta tyder på att det pågående andra kvartalet kommer visa upp en ännu högre lönsamhet.

Danske Bank spår god lönsamhet i svenska skogen (som inte har något med skogen på bilden att göra; den är norsk).
Danske Bank spår god lönsamhet i svenska skogen (som inte har något med skogen på bilden att göra; den är norsk).Foto:Roald, Berit

Det skriver Danske Bank i sin senaste skogsrapport. 

I snitt låg de nordiska skogsbolagens rörelsemarginaler på 18 procent under fjolåret. Under det första kvartalet 2022 nåddes en marginal om i snitt 23 procent.

”Allt tyder på att det blir ännu högre lönsamhet under andra kvartalet när effekterna av sanktionerna mot Ryssland ses fullt ut och det högre massapriset och starkare dollarn börjar märkas”, skriver Danske Bank i rapporten. 

Men orosmolnen hopar sig:

De högre råvaru- och energipriserna börjar få en negativ effekt på efterfrågan inom vissa kundgrupper.

Samtidigt drabbas Kinas ”viktiga” ekonomi av hårda samhällsnedstängningar i spåren av coronaviruset.

Vidare ses vikande terminspriser på sågade trävaror i USA, som fallit med omkring 5 procent sedan toppen i mitten av april. 

”Trots dessa risker ser vi med långsiktig tillförsikt på den svenska och nordiska skogsindustrin. Dels finns ett finmaskigt nätverk av innovativa och välinvesterade industrier som ger djup åt sektorn men viktigast, anser vi, är de välskötta skogarna med sakta men stadigt stigande virkesförråd som ger den långsiktighet som krävs för att industrin ska våga göra de nödvändiga investeringarna för framtida tillväxt”, skriver Danske Bank. 

Banken lyfter i rapporten även fram hemmasnickrar-trenden som varit särskild uppmärksammad sedan coronapandemins intåg i början av 2020. Sedan årsskiftet har det återigen varit en ”remarkabel” resa för sågade trävaror till rekordpriser, som en effekt av krigsutbrottet. 

”Nu står dock marknaden och väger. Vi ser en tydlig dämpning av efterfrågan från bygghandeln drivet av minskat hemmasnickrande. Samtidigt är det osäkert om krigseffekterna, med minskat trävaruflöde från Ryssland, slagit [igenom] fullt ut på marknaden”, resonerar Danske Bank.

Hemmasnickrandet har dämpats betänkligt och signalen är tydlig från såväl sågverk som bygghandeln. Intresset för ”gör det själv”- byggandet har svalnat betydligt, noteras det i rapporten. 

”Det låg egentligen i korten. Har man byggt verandor och uteplatser i två år så kanske man vill göra något annat när man nu har möjlighet att resa, gå ut på restaurang och umgås”, skriver Danske Bank och fortsätter resonemanget:

”Dessutom har priserna på alla byggvaror i handeln ökat kraftigt och priset på trä har ökat mest, plus cirka 60 procent det senaste året”.

Det börjar helt enkelt bli för dyrt för många villaägare som känner en ökad oro för sin ekonomi med prisökningar på det mesta från mat och drivmedel till höjda räntor, skriver banken i skogsrapporten. 

Signaler om en avmattning ses även inom proffssegmentet. Efterfrågesituationen är dock fortsatt bra avseende de projekt som redan sparkats i gång. Däremot ses tydliga tendenser på avmattning när det gäller kontraktering och start av nya projekt. 

”Detta sker dock från en extremt hög nivå vilket gör att efterfrågan på byggmaterial, från denna grupp, kommer att hålla i sig fram i höst – sen är det oklart”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?