Annons

Stockholmsbörsen: <br />Ericsson agerar draglok<br />

Stockholmsbörsen noterades upp på bred front, inte minst Ericsson avancerade.

Ett uttalande från Angela Merkel har givit stöd på fredagen och hjälper regionala europeiska börsindex mot den elfte raka veckan med uppgångar.

"Amerikansk makrostatistik fortsätter att förbättras, påhejad av starkare finansiella marknader under sommaren. Vi ser ytterligare förbättring som huvudscenario. Europeisk data ser, som väntat, bedrövlig ut, men även här kan viss stabilisering skönjas. Vi räknar med en fortsatt omsvängning i risksentimentet i positiv riktning där möjlig underleverans från centralbanker utgör den tydligaste nedåtrisken", skriver Handelsbankens ekonomer i ett strategibrev på fredagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade letat sig upp 0,9 procent till indexnivån 1.087,7 kring lunchtid. Omsättningen var då 3,5 miljarder på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den knappa 5 miljarder kronor.

De ledande europeiska börsindexen DAX, CAC och Euro Stoxx var samtidigt mellan 0,2 och 0,4 procent högre.

Ericsson lyfte 3,1 procent med stöd av förhoppningar om förbättring i investeringstrenden inom telekomsektorn. Nordea skriver i en analys att såväl Ciscos som China Mobiles kvartalsrapporter indikerar capex-ökningar under det andra halvåret, även om utsikterna fortsatt är nedslående rörande Europa. China Mobile är enda kinesiska teleoperatör utan 4G men testar sådana nätverk och planerar, med statligt stöd, att skaffa 200.000 basstationer till 2013, enligt Bloomberg News.

Nokia steg 2,5 procent till 18:65 kronor. SCA tickade upp 1,9 procent. Vidare noterades Skanska 1,8 procent högre medan Volvo, Boliden och Electrolux steg 1,5 till 1,7 procent.

Bland fredagsmorgonens rapporterande bolag hittades Ratos drygt 5 procent ned till 67:75 kronor. Investmentbolaget redovisade ett svagt negativt resultat per aktie om 9 öre för det andra kvartalet 2012 efter att ha skrivit ned värdet av innehavet i AH Industries. Bolaget lämnade även kapitaltillskott till AH Industries samt Jøtul och Diab.

"Osäkerheten i omvärlden tilltog under kvartalet och vi kunde känna tydlig konjunkturpåverkan i några marknader och branscher. Vi bedömer därför att rörelseresultatet för portföljbolagen sammantaget för helåret 2012 sannolikt hamnar något under föregående år även om vi förväntar oss ett bättre andra halvår, relativt sett, jämfört med första halvåret", skrev Ratos nytillträdda vd Susanna Campbell i rapporten.

Biotage avancerade 6,3 procent efter att ha ökat såväl resultat som omsättning under det andra kvartalet. Sektorn hade en allmänt stark utveckling på fredagen, exempelvis steg Bioinvent och Karo Bio 8,9 respektive 13,6 procent.

På makrofronten sade förbundskansler Angela Merkel på torsdagskvällen att Tyskland stödjer ECB:s förslag om obligationsköp och de krav som centralbanken ställt upp för att genomföra köpen. Hon sade vidare att ECB:s förslag är "helt i linje" med Tyskland och att ECB:s beslut att de kan återuppta sina obligationsköp "har tydliggjort att den europeiska centralbanken räknar med politiska åtgärder som ett villkor för en positiv utveckling i euroområdet".

Finland förbereder sig för att euroområdet kan brytas upp, sade utrikesminister Erkki Tuomioja till Daily Telegraph.

"Vi måste öppet se sannolikheten för att euron bryts upp", sade han till tidningen. Finlands Europaminister Alexander Stubb sade däremot på fredagen att Finland till "100 procent" står bakom euron, enligt Reuters.

På statistikfronten väntas från USA i eftermiddag preliminärt Michigan-index samt ledande indikatorer.

USA-terminerna noterade en oregelbunden utveckling kring lunchtid på fredagen. De tre ledande amerikanska börsindexen stängde 0,7 till 1,0 procent högre på torsdagskvällen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?