1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Ericsson agerar draglok<br />

Stockholmsbörsen noterades upp på bred front, inte minst Ericsson avancerade.

Ett uttalande från Angela Merkel har givit stöd på fredagen och hjälper regionala europeiska börsindex mot den elfte raka veckan med uppgångar.

"Amerikansk makrostatistik fortsätter att förbättras, påhejad av starkare finansiella marknader under sommaren. Vi ser ytterligare förbättring som huvudscenario. Europeisk data ser, som väntat, bedrövlig ut, men även här kan viss stabilisering skönjas. Vi räknar med en fortsatt omsvängning i risksentimentet i positiv riktning där möjlig underleverans från centralbanker utgör den tydligaste nedåtrisken", skriver Handelsbankens ekonomer i ett strategibrev på fredagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade letat sig upp 0,9 procent till indexnivån 1.087,7 kring lunchtid. Omsättningen var då 3,5 miljarder på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den knappa 5 miljarder kronor.

De ledande europeiska börsindexen DAX, CAC och Euro Stoxx var samtidigt mellan 0,2 och 0,4 procent högre.

Ericsson lyfte 3,1 procent med stöd av förhoppningar om förbättring i investeringstrenden inom telekomsektorn. Nordea skriver i en analys att såväl Ciscos som China Mobiles kvartalsrapporter indikerar capex-ökningar under det andra halvåret, även om utsikterna fortsatt är nedslående rörande Europa. China Mobile är enda kinesiska teleoperatör utan 4G men testar sådana nätverk och planerar, med statligt stöd, att skaffa 200.000 basstationer till 2013, enligt Bloomberg News.

Nokia steg 2,5 procent till 18:65 kronor. SCA tickade upp 1,9 procent. Vidare noterades Skanska 1,8 procent högre medan Volvo, Boliden och Electrolux steg 1,5 till 1,7 procent.

Bland fredagsmorgonens rapporterande bolag hittades Ratos drygt 5 procent ned till 67:75 kronor. Investmentbolaget redovisade ett svagt negativt resultat per aktie om 9 öre för det andra kvartalet 2012 efter att ha skrivit ned värdet av innehavet i AH Industries. Bolaget lämnade även kapitaltillskott till AH Industries samt Jøtul och Diab.

"Osäkerheten i omvärlden tilltog under kvartalet och vi kunde känna tydlig konjunkturpåverkan i några marknader och branscher. Vi bedömer därför att rörelseresultatet för portföljbolagen sammantaget för helåret 2012 sannolikt hamnar något under föregående år även om vi förväntar oss ett bättre andra halvår, relativt sett, jämfört med första halvåret", skrev Ratos nytillträdda vd Susanna Campbell i rapporten.

Biotage avancerade 6,3 procent efter att ha ökat såväl resultat som omsättning under det andra kvartalet. Sektorn hade en allmänt stark utveckling på fredagen, exempelvis steg Bioinvent och Karo Bio 8,9 respektive 13,6 procent.

På makrofronten sade förbundskansler Angela Merkel på torsdagskvällen att Tyskland stödjer ECB:s förslag om obligationsköp och de krav som centralbanken ställt upp för att genomföra köpen. Hon sade vidare att ECB:s förslag är "helt i linje" med Tyskland och att ECB:s beslut att de kan återuppta sina obligationsköp "har tydliggjort att den europeiska centralbanken räknar med politiska åtgärder som ett villkor för en positiv utveckling i euroområdet".

Finland förbereder sig för att euroområdet kan brytas upp, sade utrikesminister Erkki Tuomioja till Daily Telegraph.

"Vi måste öppet se sannolikheten för att euron bryts upp", sade han till tidningen. Finlands Europaminister Alexander Stubb sade däremot på fredagen att Finland till "100 procent" står bakom euron, enligt Reuters.

På statistikfronten väntas från USA i eftermiddag preliminärt Michigan-index samt ledande indikatorer.

USA-terminerna noterade en oregelbunden utveckling kring lunchtid på fredagen. De tre ledande amerikanska börsindexen stängde 0,7 till 1,0 procent högre på torsdagskvällen.


FI svänger om ”dolda” blankningar

Finansinspektionen svänger efter kritiken. Myndigheten överväger nu att publicera den totala blankningsgraden i börsbolagen. Trots det anser man inte att det nuvarande blankningsregistret är missvisande.

”Jag tycker det framgår ganska tydligt vilken data som ingår i det”, säger Martin Kullendorff, biträdande avdelningschef Marknadstillsyn på FI.

Finansinspektionen letar efter alternativa lösningar för att publicera den totala blankningsgraden.
Finansinspektionen letar efter alternativa lösningar för att publicera den totala blankningsgraden.Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Det var i december 2021 som Finansinspektionen valde att sluta lämna ut blankningspositioner mindre än 0,5 procent av aktiekapitalet i ett bolag. Bakgrunden till beslutet var att ESMA, EU:s värdepapper och marknadsmyndighet, hade invändningar mot att FI hade lämnat ut informationen, vilket fick myndigheten att sekretessbelägga blankningspositionerna.

Till följd av beslutet försvann en stor mängd publik blankningsstatistik. Di:s genomgång av storbolagen i OMXS30-indexet visade att flertalet bolag hade betydligt högre blankningsgrad än vad som syntes i det publika registret vid genomgångens tillfälle.

Nu meddelar Finansinspektionen att den totala blankningsgraden snart kan bli publik, även om aktörerna bakom de enskilda positionerna som är mindre än 0,5 procent av kapitalet förblir dolda. 

”Vi kommer titta på alternativa lösningar och eventuellt publicera datan, givet den mängd förfrågningar vi nu får”, säger Martin Kullendorff, biträdande avdelningschef Marknadstillsyn på FI.

Samtidigt bemöter Martin Kullendorff kritiken om att det publika registret skulle vara missvisande. Trots att det i flera fall skiljer sig markant mellan den publika och den faktiska blankningsgraden, i till exempel SBB:s fall över 8 procentenheter, säger han att det beror på hur man tolkar informationen i det publika registret.

”Jag skulle inte säga missvisande, däremot är registret inte komplett. Men jag tycker det framgår ganska tydligt vilken data som ingår i det. Det ger också en fingervisning om vilka bolag som är hårt blankade.”

Tycker du att det publika registret ger en bra fingervisning på hur mycket som är blankat i SBB?
”Det är ju ingen komplett bild, det ser jag ju.”

Beslutet att offentliggöra den aggregerade blankningsgraden grundar sig i att även andra länder gör det, skrev Finansinspektionen i ett mejl till Di i slutet av förra veckan. Samtidigt visar en färsk dom från Stockholms kammarrätt från april i år att FI ansåg att uppgifterna inte alls skulle klassas som en allmän handling.

”Vi har aldrig hänvisat till sekretess när det kommer till den aggregerade datan, utan hänvisat till att den inte utgör en allmän handling med argumentationen att det tar för lång tid att sammanställa uppgiften. Inte att det var kopplat till sekretess”, säger Martin Kullendorff.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?