Annons

Råvaror: Oljepriset åt olika håll<br />

Råvarupriserna noterades generellt högre på fredagen. Bakom uppgångarna fanns bland annat uttalanden från Angela Merkel samtidigt som USA-statistik landade över förväntan på eftermiddagen. Oljan var dock ett undantag för dagen, med WTI knappt på plus och Brent på nedsidan. Även ädelmetallerna visade en blandad utveckling.

"Den makroekonomiska statistiken börjar se bättre ut. Det är fortsatt stora spänningar i mellanöstern och oljan är inne i ett rally just nu", sade Jacob Correll vid Summit Energy till Bloomberg News.

På fredagens eftermiddag inkom Michiganindexet för augusti, som visar stämningen bland amerikanska konsumenter. Indexet steg till 73,6, jämfört med 72,3 föregående månad. Väntat var ett index på 72,2.

USA:s ledade indikatorer steg 0,4 procent i juli jämfört med månaden före, vilket var något bättre än väntade 0,2 procent.

På torsdagskvällen sade Angela Merkel att landet stödjer ECB:s förslag om obligationsköp och de krav som centralbanken ställt upp för att genomföra köpen.

WTI-oljan i första termin var vid klockan 18.40 upp knappa 0,18 dollar till 113,81 dollar per fat, medan Brent tappade 1,46 dollar till 95,78 dollar per fat.

En anledning till oljans svaga utveckling kan komma från att Reuters, med hänvisning till en källa med insyn, rapporterade att USA håller på att "damma av gamla planer" på en möjlig frigöring av strategiska oljelager, för att dämpa stigande bensinpriser och förhindra att stigande energikostnader underminerar effektiviteten i de iranska sanktionerna.

USA ska övervaka marknadsförhållandena de kommande veckorna för att se om bensinpriserna faller tillbaka efter Labor Day den 3 september, vilket de historiskt sett brukar göra, enligt källan, som tillade att det är för tidigt att bedöma hur mycket olja som skulle frigöras.

"Den drivande kraften bakom detta är både påverkan på ekonomin och påverkan på sanktionspolicyn mot Iran", sade den.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange hade kopparns tremånaderstermin vid lunchtid stigit med 80 dollar till 7.529 dollar per ton, medan zinkpriset ökade med 16 dollar till 1.113,81.

Den flitigt citerade tidningen China Securities Journal rapporterade på fredagsmorgonen att Kinas centralbank kan komma att sänka styrräntorna före reservkraven för bankerna, i syfte att gradvis guida flöden till realekonomin.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp 0,13 dollar till cirka 1.615 dollar per uns, medan silvret backade 0,16 dollar till 28,06.

Noteringar klockan 18.40:
Råolja (pris/fat):                      

WTI, första termin +0:18 USD 95:78
Brent, första termin -1:46 USD 113:81
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin):

Koppar +80 USD 7.529
Zink +16 USD 1.801
Aluminium +16 USD 1.858
Nickel +60 USD 15.585
Bly +45 USD 1.892
Tenn +395 USD 18.439
Ädelmetaller (pris/uns, spot):

Guld +1:80 USD 1.616:90
Silver -0:1588 USD 28:056
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin):

Bomull +0:0136 USD 0:7395


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?