1515
Annons

Råvaror: Oljepriset åt olika håll<br />

Råvarupriserna noterades generellt högre på fredagen. Bakom uppgångarna fanns bland annat uttalanden från Angela Merkel samtidigt som USA-statistik landade över förväntan på eftermiddagen. Oljan var dock ett undantag för dagen, med WTI knappt på plus och Brent på nedsidan. Även ädelmetallerna visade en blandad utveckling.

"Den makroekonomiska statistiken börjar se bättre ut. Det är fortsatt stora spänningar i mellanöstern och oljan är inne i ett rally just nu", sade Jacob Correll vid Summit Energy till Bloomberg News.

På fredagens eftermiddag inkom Michiganindexet för augusti, som visar stämningen bland amerikanska konsumenter. Indexet steg till 73,6, jämfört med 72,3 föregående månad. Väntat var ett index på 72,2.

USA:s ledade indikatorer steg 0,4 procent i juli jämfört med månaden före, vilket var något bättre än väntade 0,2 procent.

På torsdagskvällen sade Angela Merkel att landet stödjer ECB:s förslag om obligationsköp och de krav som centralbanken ställt upp för att genomföra köpen.

WTI-oljan i första termin var vid klockan 18.40 upp knappa 0,18 dollar till 113,81 dollar per fat, medan Brent tappade 1,46 dollar till 95,78 dollar per fat.

En anledning till oljans svaga utveckling kan komma från att Reuters, med hänvisning till en källa med insyn, rapporterade att USA håller på att "damma av gamla planer" på en möjlig frigöring av strategiska oljelager, för att dämpa stigande bensinpriser och förhindra att stigande energikostnader underminerar effektiviteten i de iranska sanktionerna.

USA ska övervaka marknadsförhållandena de kommande veckorna för att se om bensinpriserna faller tillbaka efter Labor Day den 3 september, vilket de historiskt sett brukar göra, enligt källan, som tillade att det är för tidigt att bedöma hur mycket olja som skulle frigöras.

"Den drivande kraften bakom detta är både påverkan på ekonomin och påverkan på sanktionspolicyn mot Iran", sade den.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange hade kopparns tremånaderstermin vid lunchtid stigit med 80 dollar till 7.529 dollar per ton, medan zinkpriset ökade med 16 dollar till 1.113,81.

Den flitigt citerade tidningen China Securities Journal rapporterade på fredagsmorgonen att Kinas centralbank kan komma att sänka styrräntorna före reservkraven för bankerna, i syfte att gradvis guida flöden till realekonomin.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp 0,13 dollar till cirka 1.615 dollar per uns, medan silvret backade 0,16 dollar till 28,06.

Noteringar klockan 18.40:
Råolja (pris/fat):                      

WTI, första termin +0:18 USD 95:78
Brent, första termin -1:46 USD 113:81
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin):

Koppar +80 USD 7.529
Zink +16 USD 1.801
Aluminium +16 USD 1.858
Nickel +60 USD 15.585
Bly +45 USD 1.892
Tenn +395 USD 18.439
Ädelmetaller (pris/uns, spot):

Guld +1:80 USD 1.616:90
Silver -0:1588 USD 28:056
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin):

Bomull +0:0136 USD 0:7395


Exportföretagens sysselsättningsplaner mattas av

Nästan vartannat stort svenskt exportföretag räknar med att öka antalet anställda i Sverige under det närmaste året. En minskning från fjolårets rekordnivåer, det visar Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit, SEK. 

Catharina Henriksson, pressansvarig Svensk exportkredit.
Catharina Henriksson, pressansvarig Svensk exportkredit.Foto:Press

Senaste Exportkreditbarometern visar att 46 procent av svenska exportföretag räknar med att öka antalet anställda i Sverige de kommande tolv månaderna. En minskning från den noteringen på 55 procent hösten 2021. 34 procent av bolagen räknar med att anställa fler utomlands, en knapp minskning från fjolårets 37 procent. 2 procent räknar med att minska antalet anställda i Sverige och utomlands. 

”Det är flera saker som spelar in, bland annat ser vi en lägre tillväxt i orderingång det kommande året. Med det så anpassar man personalstyrkan därefter. Rekrytering och sysselsättningsplaner går oftast hand i hand med orderingång”, säger Catharina Henriksson, pressansvarig på SEK och fortsätter:

”Utöver orderingången har en orolig omvärld en bromsande effekt för företagens framtidsplaner och tillväxt. Nästan halva Sveriges ekonomi utgörs av exporten, vi är oerhört beroende av att de globala leverantörskedjorna och handeln fungerar. Kvardröjande pandemieffekter med nedstängningar i Kina påverkar svenska och globala exportföretag negativt med komponentbrister, logistikproblem och ökade energi- och råvarupriser”. 

SEK är ett statligt bolag som finansierar exportföretag, deras underleverantörer och internationella köpare av svenska varor och tjänster. Finansiering från SEK hjälper företagen att växa och bidrar till jobb och tillväxt i Sverige. Exportkreditbarometern har genomförts två gånger om året sedan 2013 och vänder sig till exportföretag med en omsättning på minst 25 miljoner kronor. 200 exportföretag har svarat på undersökningen.

Catharina Henriksson poängterar att trots att något färre företag än i höstas räknar med nyanställningar så ligger andelen fortfarande på en hög nivå.

”Det är så viktigt för den svenska exporten, bolagens sysselsättningsplaner får stor effekt för tillväxten och jobben eftersom vi har 1,5 miljoner svenskar som jobbar inom exportsektorn. Att nästan hälften av företagen planerar att anställa inom det kommande året är ett positivt resultat”, säger hon. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?